StoryEditorOCM
DubrovnikUDRUGA DEŠA, NP i OPĆINA MLJET, I HSK

U KOMINU ANE MLJEĆKE Kako se krpe i armaju mreže, kako i što se jelo i othranilo težake otoka...

Piše DV
4. kolovoza 2019. - 15:52
Pomena na otoku Mljeta ovog je vikenda bila centar svijeta. Što je to da je Mljet postao tako zanimljiv? Tamo ste mogli susresti političare, visoke državne službenike, ribare, vatrogasce, domaćice/mljećke, mlade i stare kojima je zajednički cilj doprinijeti uključivanju Mljeta na Unescovu listu zaštite kulturne i prirodne baštine cijelog otoka. Ovaj događaj su također obilježili i jedriličari kluba Orsan sa svojom tradicionalnom regatom Korčula, Mljet, Dubrovnik, koji su se također uključili u sve aktivnosti ovog bogatog dana. - piše predsjednica udruge Deša Jany Hansal.

U tom cilju bila su organizirana dva važna događaja u kojima su s entuzijazmom i radošću uživali mnogi domaći ljudi i posjetitelji.
Organizatori ovog zanimljivog skupa su Hrvatski svjetski kongres, NP Mljet, općina Mljet, udruga Deša-Dubrovnik, a sve nas je potaknula dirigentska palica naše Ane Stražičić, Rodriguez – članice HSK , naša Ane Mljećka.

Prvo je bila organizirana „ Radionica krpljenja i armanja mreža“ kao dio projekta Odiseja Mediteranea, koju je organizirala udruga Deša Dubrovnik. Stari obrt/vještina i znanje krpljenja i armanje mreža polako nestaje, te ovom radionicom nastojimo očuvati vještine ruku naših otočana i očuvati dijelić naše kulturne baštine. Radionica je bila iznimno posjećena, svi su željeli vidjeti i naučiti tajne starog obrta, a vješta voditeljica svojim umijećem nas je svih očarala.

Drugi dođaj bila je prezentacija knjige Mikija Bratanića „Priča o konobi“, gdje nam je sam autor predstavio knjigu. U svakom slučaju to je više od knjige, tu je ispričana povijest našeg težaka i njegove konobe, gdje se čuva svo blago koje stvara, sav alat s kojim radi, a konoba sve pažljivo bilježi za slijedeće generacije koje dolaze. Priča o konobi je dio našeg identiteta, dio našeg postojanja, dio naše prošlosti, sadašnjosti i željeli bi je ostaviti takvu za budućnost.

Uz prezentaciju Priče o konobi, gosti i uzvanici su degustirali delicije otoka Mljeta što su ih pripremile vrijedne i kreativne žene našeg škoja. Tu je bilo od hobotnice na salatu, mariniranih inćuna, popara, brodet s palentom, mljetski makaruli do raznih slastica. Nikako ne zaboraviti slane gere, srdele i ribice koje su othranile generacije otočana. Konoba je naša materijalna i nematerijalna baština, to je priča o povijesti vina, hrane i pjesme, to je priča o hrvatskoj kulturnoj baštini i mediteranskom stilu života! - pišu iz udruge Deša.
25. travanj 2024 15:44