Udruga branitelja veterana vojne policije 72. bojne organizirala je braniteljski sajam autohtonih domaćih proizvoda i rukotvorina u parku Luja Šoletića u Gružu. Sve do nedjelje u gruškom parku 24 izlagača iz svih krajeva lijepe naše predstavljaju i prodaju svoje proizvode, od suhomesnatih i ribljih preko vina i likera, meda, ljekovitog bilja i eteričnih ulja do drvenih predmeta, antikviteta i ženskih kravata.
Braniteljski sajam ‘Samo hrvatsko‘ prije sedam godina osnovao je i vodi ga Josip Milić, inače maloljetni dragovoljac. Razlog – kako bi ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske imali gdje plasirati svoje proizvode.
- Prvenstveno je bio cilj okupiti branitelje i njihove obitelji koji imaju svoje OPG-ove, rukotvorine da im se pomogne plasirati proizvode kroz ljetni period od Dubrovnika do Nina, pomoći našim ljudima da opstanu. Ako smo svojim radom jednog čovjeka ostavili u Hrvatskoj da ne razmišlja o odlasku u Irsku ili Njemačku mislim da smo puno učinili – kaže nam Milić dok nas provodi kroz park koji obiluje štandovima a na njima svega u izobilju.
Tino Žigo dio je obitelji iz Sinja koja se već tri desetljeća bavi proizvodnjom domaćih suhomesnatih proizvoda. Pršut, panceta, kobasice..., sve je to na njegovom štandu. Upravo reže pršut, ljudi nailaze a valja degustirati prije nego se odlučiš za kupnju. Dok poziva sve Dubrovčane da posjete sajam i probaju pravu domaću robu pitamo ga kakav je odaziv:
- Ima nešto, ljudi su znatiželjni, šetaju, gledaju, probaju. Cijene su pristupačne, za sve ljude, za svaki stol i džep, nađe se što tko želi. Panceta je 100 kuna, pršut 250, pečenica 150, kobasica 100 kuna kilogram.
Susjed sa štanda do gospar Josip Jukić iz Omiša na sajmu nudi sir.
- U Dubrovniku smo prisutni više od 20 godina, svaki sajam mi smo tu. Imamo vrhunske proizvode. Evo na akciji je paški parmezan 75 dekagrama 100 kuna. Znači gospari navalite!
Na pitanje kakvi su Dubrovčani potrošači kaže ‘lijepi i ljubazni, uvijek sve prodam‘.
Anka Subašić do Dubrovnika je stigla iz Kaštela s prerađenom ribom. Marinirana i slana riba od tune, lokarde u maslinovom ulju, kozica, dimljene dagnje, lubina, komarča...
- Imamo slani inćun u paprici to je naš patentirani proizvod, pakiranja su od 60, 80 do 130 kuna. Kilo je 160 kuna. Uz mariniranu hobotnicu možda zanimljivo je što imamo bazu za crni rižot. Dakle toč je pripremljen, samo skuhate rižu i pomiješate – gospođa Anka daje ideju za primjerice sutrašnji ručak. U ponudi je i maslinovo ulje po 80 kuna litra, a imaju i motar. Tradicionalno dolaze na sajmove u Dubrovnik.
- Dubrovčani prepoznaju kvalitetu nema rasprave, malo je lošija prodaja ovu godinu ali čekamo vikend. Turista baš nema – kaže nam pa se prisjeća kako je puno bolje radila kad je sajam bio u Lazaretima.
Sa svog OPG-a u Kobiljači (općina Pojezerje) gdje se bave uzgojem vinove loze, maslina i smokava Mirjana Marević sa obitelji proizvodi vino i rakiju i desetak likera. Dvadesetak vrsta napitaka na njenom je štandu.
- Sve radimo obiteljski, drugačije se ne bi isplatilo. Radimo s puno ljubavi i slomljene kičme – kroz osmijeh će pa nabraja od čega sve prave likere: višnja, orah, mirta, rogač, smokva, liker od borovih iglica... i najprodavaniji liker od šipka, našeg dalmatinskog ljutog.
- Malo sam iznenađena, ljudima u Dubrovniku je sve nekako skupo. Prošli tjedan sam bila u Lici, znamo da je Lika siromašna a tamo nikome ništa nije skupo. U ovoj inflaciji cijena nismo podizali naše cijene. Radimo na granici isplativosti a opet je ljudima skupo. A sve su cijene repromaterijala, boca, etiketa sve je išlo gore, nešto i po 200 posto – kaže nam Mirjana. Liker od šipka stoji 120 kuna dok su vina ‘oko 60 kuna butelja i to imamo Zlataricu, našu bijelu autohtonu vrgoračku sortu koja je gotovo bila zaboravljena‘.
Ana Knežević, simpatična Imoćanka sa zagrebačkom adresom u Dubrovnik je donijela ženske kravate. Njezin štand pršti bojama.
- Svjetski a naše, tako kreće ova priča. Jedine ženske kravate na tržištu. Način slaganja je zaštićen. Otisnula sam se u poduzetničke vode i krenula s unikatnim i jedinstvenim proizvodom na tržište. Sve kravate s uzorkom su svilene i unikatne. Cure same kombiniraju boju i broš, može i bez. Neke broševe izrađujem sama. Mogu se nositi na košulju, haljinu, svaku odjevnu kombinaciju kravata podigne na veću razinu. Kažem da je to mali detalj za veliku razliku. Cijene su od 99 do 169 najskuplja varijanta. Stvarno pristupačno, sve ispod toga bi bilo ponižavajuće – zaključuje Ana.
Na svom OPG-u iz okolice Zagreba točnije Pisarovine obitelj Varga bavi se proizvodnjom voća i povrća. Stijepo Varga nabraja nam što sve nudi Dubrovčanima – džemove, ajvar i zimnicu, pa otkriva kako su najzainteresiraniji upravo za zimnicu.
Tegla primjerice ukiseljenih paprika, krastavaca, pečene paprike, grah salata je oko 20 kuna, ajvari i džemovi od 30 do 35 kuna. Iako su prvi put na sajmu u Dubrovniku kaže nam Stijepo, ljudi sve više kupuju domaće, okreću se domaćoj proizvodnji.
- Imamo 20 vrsta eteričnog ulja s certifikatima. Imamo veliku destileriju, cijelu godinu destiliramo različito bilje, ovisi kad je stađun od čega. Zadnje smo destilirali pet kotlova čempresa, četiri kotla alepskog bora pa ružmarin. Ima kupaca, neki dođu kupe po dvije, tri litre poput kozmetičara – kaže nam Grgo Lučić proizvođač eteričnih ulja s otoka Hvara.
Rade balzame i kreme. Spoj je to maslinovog ulja, pčelinjeg voska, hidrolata i eteričnog ulja sve organsko i zdravo. Ukazuje kako na tržištu ima svega pa je potrebno paziti od koga se i što se kupuje.
- Znamo kada je najbolje vrijeme branja jer tad je najkvalitetnije ulje ali problem je s varanjem, toliko je rašireno. Eterično ulje može biti kontaminirano s maslinovim uljem ili alkoholom što je češće.
Za kvalitetu svojih proizvoda imaju potvrde, ona je neupitna, kaže gospar Grgo, ali ga čudi kako je moguće da se eteričnih ulja malo proizvodi a svi ih prodaju.
- Ljudi jako puno kupuju vrećice lavande, ovi koji imaju apartmane. Jedna je uzimala po 500 komada to je dijelila gostima kad odlaze. Eterična ulja kupuju dosta. Mi imamo origano koji nitko ne proizvodi, a koristimo ga praktički kao antibiotik jer ubija bakterije. Poznati smo u cijeloj RH i van zemlje, šaljemo i u Kanadu proizvode.
Eterična ulja su od 120 kuna za origano koji je najskuplji, do lavande koja je najjeftinija do 10 kuna. Vrećice lavande su od 15 do 25 ovisno je li uz njih i bočica eteričnog ulja. Sajam ‘Samo hrvatsko‘ vrijedi posjetiti pa ako niste svratili do gruškog parka, još jednom informacija da traje do 16. listopada.