StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI TURISTIČKE SEZONE|

FOTO: U Dubrovniku cijepljeno prvih 420 turističkih djelatnika u Hrvatskoj, ministrica Nikolina Brnjac poručuje da su u planu i privatni iznajmljivači

Piše Silvia Rudinović
23. travnja 2021. - 11:21

U Dubrovniku se danas cijepi prvih 420 turističkih djelatnika u organiziranom cijepljenju zaposlenika tog sektora. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u petak je, u dubrovačkoj sportskoj dvorani, nakon početka cijepljanja, izjavila kako se prema odazivu strukovnih udruženja može zaključiti da će se cijepljenju odazvati oko 70 posto turističkih djelatnika, a poruka o masovnom cijepljenju kreće upravo iz Dubrovačko-neretvanske županije gdje je lanjska pandemijska sezona bila katastrofalna. Kako je istaknuo župan Nikola Dobroslavić, u 2020. turistički promet bio je više od 80 posto manji nego rekordne 2019. godine.

- Pri odabiru turističke destinacije i samom dolasku, gledat će se procijepljenost. Čuli ste izjave predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića da svaki tjedan dolazi preko 230 tisuća novih doza, očekujemo da i prije početka turističke sezone svi turistički djelatnici koji to žele, budu cijepljeni. To nam je važno - poručila je ministrica Brnjac.

Ovim današnjim cijepljenjem šalje se poruka o sigurnosti Dubrovnika kao turističkog odredišta. Projektom "Stay safe in Croatia", u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo potiče se sve dionike turističkog sektora na pridržavanje profesionalnih standarda i epidemioloških mjera, pa ako neka županija nije u zelenoj zoni, a objekt ima tu oznaku, turisti mogu biti sigurni u pridržavanje epidemioloških mjera, rekla je ministrica i najavila kako će Ministarstvo ići u provjeru takvih objekata.

- Vlada će s 20 milijuna kuna financirati antigenske testove. Znate da smo od 1. travnja definirali jednostavne kriterije za ulazak u Hrvatsku. Hrvatska je otvorena i za treće države. Vidjeli ste već za United Airlines i British Airways, a i ostali pokazuju interes za Zračnu luku Dubrovnik, stoga je potreban što veći odaziv na cijepljenje kako bi se dodatno pkjazalo da smo sigurna destinacija- izjavila je Brnjac.

Razmišlja se i o cijepljenju privatnih iznajmljivača. Cijena antigenskih testova za turiste kojima je to nužno pri povratku u svoju zemlju, bit će simbolična. Nabava je već pokrenuta. Nakon obilaska punkta za cijepljenje, u dubrovačkoj Sportskoj dvorani, ministrica Brnjac je krenula na sastanak s predstavnicima turističkog sektora. Župan Dobroslavić uvjeren je sa će Dubrovačko-neretvanska županika ove godine ostvariti 60 do 70 posto turističkog prometa uspješne 2019. godine.

28. travanj 2024 14:10