StoryEditorOCM
DubrovnikJESU LI ‘MALI‘ TRGOVCI POSLUŠALI VLADU?

U dubrovačkim butigama smanjene cijene, no evo što očekuju vlasnici ako će na policama zadržati namirnice s liste Banskih dvora

Piše Ahmet Kalajdžić
13. rujna 2022. - 07:29

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske u cilju očuvanja kupovne moći građana odlučila administrativnom odlukom sniziti cijene ukupno devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko i pileće te mljeveno meso, pojedinačno i za više od 30 posto, cijene na policama dubrovačkih trgovina već su promijenjene. Može se reći kako su građani odahnuli, ali su nametnute mjere unijele nemir među male, odnosno trgovce kvartovskih dućana koji u odnosu na trgovačke lance nisu u prilici, prvenstvenom temeljem velikih narudžbi, dogovarati povoljnije nabavne cijene. Posljedica svega je činjenica kako su cijene u malim trgovinama uvijek nešto veće. Ipak, kupci se ne bune jer, valja priznati: izbor je pristojan, a u tim ih trgovinama uvijek dočekaju ljubazniji i uslužniji prodavači, tako da kvartovski dućani opstaju unatoč svemu.

image

Dubrovački kvartovski dućani već su ispoštovali odluku Vlade RH o limitiranim cijenama namirnica

Ahmet Kalajdžić/

Podsjetimo, prema novoj odluci Vlade Republike Hrvatske, marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto. Najviša maloprodajna cijena za suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), za litri trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti maksimalno je 7,39 kuna (0,98 eura), za bijeli kristalni šećer maksimalna cijena je 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu, a kilogram brašna tip T-550 glatko maksimaliziran je na 5,99 kuna (0,80 eura), a brašno tip T-400 oštro na 6,29 kuna (0,83 eura). Cijena cijelog pileta maksimalno je 24,99 kuna (3,32 eura) kilogram uz maksimalnu maržu od 5 posto, dok su cijene svinjske lopaticu bez kostiju te svinjskog vrata s kostima limitirana na 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu. Limit za mljeveno meso je 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu, ali je u tom segmentu marža ograničena na samo 1 posto.

image

Dubrovački kvartovski dućani već su ispoštovali odluku Vlade RH o limitiranim cijenama namirnica

Ahmet Kalajdžić/

Evo podataka dobivenih tijekom obilaska dijela malobrojnih kvartovskih dućana:

image

Ivo Brbora:- Cijene svih artikala iz ”paketa mjera" Vlade RH postavili smo na predviđenu razinu

Ahmet Kalajdžić/

Vlasnik i direktor trgovačke tvrtke ”Dubrovački kantun” Ivo Brbora kaže da su u predviđenom roku postavili cijene svih artikala iz ”paketa mjera Vlade RH”:- Već u subotu 10. rujna postupili smo po uputama hrvatske Vlade i snizili cijene na predviđenu razinu. No, nadamo se da će i dobavljači sniziti nabavne cijene prema nama kako bi smo se mogli lakše prilagoditi i izaći u susret našim kupcima ali i da ne dođemo u situaciju stvaranja poslovnog gubitka. I dosad smo na te artikle imali malu maržu tako da nismo značajno prelazili nedavno ”zadane” cijene tako da smo cijene, zapravo, snizili samo za 30-50 lipa. Vjerujem da će i dobavljači sniziti cijene jer im je stalo da plasiraju robu- kaže poznati dubrovački trgovac čija je trgovina na lapadskim semaforima nezaobilazni punkt za snabdijevanje živežnim namirnicama.

image

Dubrovački kvartovski dućani već su ispoštovali odluku Vlade RH o limitiranim cijenama namirnica

Ahmet Kalajdžić/

Srećko Zvono, vlasnik trgovine ”Kuneji” na kantunu ”Bourbon streeta” i ulice Pera Čingrije ističe:- Nabavna cijena dijela artikala, posebno tu mislim na brašno, ulje i šećer, veća je od predviđene prodajne jer to diktiraju dobavljači i ako oni ne snize cijene, vjerojatno ću ih morati ukloniti s polica. Priznajem, problem je i s mlijekom, što ukazuje da mjera nije donesena dovoljno promišljeno. Jer, logika svake trgovine je da, ako ne želimo stvarati gubitak, ne smijemo prodavati po cijenio nižoj od nabavne. Još nismo kontaktirali dobavljače, točnije: ovaj je ponedjeljak rezerviran za te kontakte- ističe Zvono, naglašavajući indirektno kako je Vlada RH dogovarajući mjere s trgovačkim lancima zaobišla ili zanemarila male, odnosno kvartovske trgovce kojima je tako nanesen dodatni udarac.

image

Dubrovački kvartovski dućani već su ispoštovali odluku Vlade RH o limitiranim cijenama namirnica

Ahmet Kalajdžić/

Na razinu koju je propisala Vlada cijene paketa namirnica postavljene su i u trgovini ”Prima” koju drži obitelj Zvone. Međutim, vlasnika nismo pronašli ali smo od zaposlenika doznali kako su pojedini sugrađani već iskoristili sniženje i kupili veće količine ”kriznih namirnica”.

06. svibanj 2024 12:00