StoryEditorOCM
DubrovnikIMAJU POSLA PREKO ‘GLAVE‘

/FOTO/U ĐIRU S DUBROVAČKIM DOSTAVLJAČIMA: Nismo znali da Dubrovnik ima ovoliko ulica!

Piše Gabrijela Bijelić
9. siječnja 2021. - 07:57

Njima se u pravilu javno ne plješće, ne hvali ih se na sva zvona i ne naglašava stalno koliki je njihov doprinos za čovječanstvo. No, svejedno se bez njih ne može, a u ozloglašenom 'novom normalnom' postali su nezamjenjivi. Riječ je o dubrovačkim dostavljačima koji već deset mjeseci prkose lockdownu, zaključanim lokalima i kafićima, razvozeći uokolo iće i piće koje smo ne tako davno konzumirali za stolovima, u društvu onih iz danas ozloglašene kategorije 'drugih kućanstava'. Kako god bilo, dok se jednima ne smrkne, drugima ne svane. Korona je donijela zamračenje, a dostavljači probili blokadu i osvijetlili staze do domova Dubrovčana i njihovih najbližih susjeda, najčešće Župljana.

image
Antonio Musladin iz Mezzanavea
Ahmet_Kalajdzic


Antonio Musladin iz restorana i bara Mezzanave u zgradi Atlanta u tri je mjeseca otkako ovdje radi na dostavi, upoznao na desetke dotad mu nepoznatih gradskih ulica:

- Nisam ni znao da ih toliko imamo i kako se sve zovu. Sva sreća da dostavljam motorinom, pa nemam problema s prohodnošću. Najbolje idu pizze i marende koje vozimo do kućnih vrata tako da ljudi ne moraju izlaziti ispred kuća i zgrada. Jednostavno nazovu na naš telefon, kolegica zapiše narudžbu koju onda mi odvezemo gdje treba. Dosta građana naručuje hranu putem aplikacije 'Dobar tek' i unaprijed plati. Ako je netko u izolaciji, preuzima dostavu kad se mi udaljimo – otkriva Antonio kako funkcionira njegov 'terenski rad'. Ovaj je bivši zaposlenik pizzerije Barakuda i recepcije Hotela Komodor od rujna napravio na stotine đireva, pokrivajući teritorij od pothodnika na magistrali preko Nuncijate do Sustjepana. Na njegovu su radaru svi dubrovački gradski kotari, a uskraćeni nisu ni naručitelji iz povijesne jezgre, makar unutar zidina s dostavom ne ulazi:

- Razvozimo do Pila i Ploča, odakle se dalje preuzima naručeno. Stvarno se rijetko dogodi da narudžbu vratimo jer nam se netko ne javlja kod isporuke – govori Antonio uoči novog 'kruga' do odredišta.

Dostavi u doba pandemije okrenuli su se i u Cultu, restoranu i baru koji se prije pojave virusa među Dubrovčanima pročuo po dnevnim marendama. U sadašnjim promijenjenim okolnostima, stekao je renome po isporukama bakalara, adventskih kobasica, cheesburgera...

image
Marko Klaić, voditelj restorana Culto pomaže i oko dostave
Ahmet_Kalajdzic


- S obzirom da je godina kakva jest, Stradun bez kućica i sve to, ovo blagdansko vrijeme nama nije loše. Dubrovčani nas za narudžbe kontaktiraju telefonom, putem društvenih mreža, vrti se radijska reklama, dobro smo pokriveni. Koncentrirani smo za područje grada, razvozimo automobilom i dosad su nam najveća prepreka bile povremene gužve u prometu kroz Gruž – kaže nam Marko Klaić, voditelj restorana koji po potrebi priskače u pomoć konobarima i brine za dostavu u Culta.

A što ako poželite pravi akademski obrok? Pravo mjesto je restoran i catering objekt Academia pri Studentskom domu u Čokolinu. Tamošnje osoblje ima kratak staž, ali su odlično ekipirani. Čak su šestorica mladih ljudi angažirana oko pripreme i dostave specijaliteta u domove Dubrovčana od Kantafiga do Belvedera. Pavo Majstorović iz Komolca, student prve godine Nautike na Sveučilištu u Dubrovniku, zaposlen je oko dva tjedna i već je pun pozitivnih dojmova:

image
Osoblje Academije Pavo Majstorović, Mislav Čagalj, Amel Omerčahić, Martin Oršulić, Ivo Bošković i Aid Ćimić
Ahmet Kalajdžić


- Kad se prešlo na studiranje online, vidio sam da traže radnike, prijavio sam se i sad sam na ispomoći četiri sata, od 11 do 15, prijatelj i ja raznosimo narudžbe motorom, njaviše u Ulicu Ćira Carića, Atlant, Lapadsku obalu i Bourbon...u blagdansko vrijeme najbolje je išao bakalar, a sad su top kobasica 'Vruća Primorka', hamburgeri. Super je ekipa, uopće nemam osjećaj da radim, a nimalo ne pate ni studentske obveze – veli Pavo. Njegov stariji kolega, konobar Aid Ćimić rad u hotelima i na kruzerima zamijenio je studentskom 'menzom' i nije se pokajao:

- Prva liga. Naručitelja ne fali, ljudi traže tradicionalna jela, bakalar, rižoto, prikle, a onda i hot dog, burgere, sendviče. Što zbog pristupačnih cijena, što zbog usluge, neki nazivaju ponovno za iste stvari – priča nam Aid čije je dostavno vozilo ovih dana rado viđeno pred vratima sve brojnijih dubrovačkih sladokusaca. Uz Aida i Pava, u smjenama su ljubiteljima dobrog zalogaja na raspolaganju i Amel Omerčahić, Ivo Bošković, Martin Oršulić i Mislav Čagalj, svi ujedinjeni u želji da sugrađane uvedu u bolju i ukusniju novu godinu.

image
Cvjećarica Melisa Tahirović
Ahmet Kalajdzic
Idu i cvjetni aranžmani

Osim delicija i napitaka, u još aktualnoj božićno-novogodišnjoj sezoni naručuju se često i prigodni cvjetni aranžmani.
U cvjećarnici Patrea adventski vijenci su već passe, ali još prolaze aranžmani s jednom svijećom i borovim grančicama.
- Prodaju se dobro i rumene grane ileksa, amarilisi, božićne zvijezde, vjenčići za vrata...narudžbe autom do naručitelja prevozi naša šefica Diana Ćoso – kaže cvjećarica Melisa Tahirović koja s kolegicama Božicom Milan i Katarinom Srzentić i u doba epidemioloških restrikcija vrijedno aranžira cvijeće i zamotava darove, slatkiše, servise i sve drugo što traži vješte ruke prije puotanja do odredišta.

03. svibanj 2024 13:14