StoryEditorOCM
DubrovnikNakon dvije godine, Lazareti su obnovili tradiciju

U Dešinoj radionici pengali smo jaja i otopili vosak za najljepše želje

Piše Anđelka Kelava
16. travnja 2022. - 07:04

U dubrovačkom kraju uskrsni običaju dio se bogate tradicije koja se prenosi s generacije na generaciju. Penganje jaja nezaobilazna su uskrsna tradicija, a običaj darivanja penganih jajas s porukama i danas je prisutan u dubrovačkim domovima. Razmjenjivale su se pisanice kao darovi, a nekada davno i kao dio obreda upoznavanja, zaljubljivanja...Udruga DEŠA Dubrovnik svake godine organizira uskrsne radionice na kojima svi zainteresirani mogu naučiti ovu staru vještinu te pridonijeti očuvanju tradicije dubrovačkog kraja.

image

 

 

Vedran Levi

 

Od Montovjerne do Putnikovića

Nakon pandemije, ove je godine ponovno organizirana radionica i izazvala je veliki interes:

- Jako nam je važno da bude što više mladih, a naravno sve dobne skupine su nam dobro došle, vazda bude i starijih i mlađih. Uvijek nam zaluta neki turist, a tako je bilo i ove godine što nam je posebno drago posebno sada iza korone. Ove su nam se godine priključili i osnovci iz župske škole i škole s Montovjerne.. Najvažnije nam je da dolaze ti mali, na njima počiva tradicija. Osim radionica ove smo godine izašli iz prostora Deše i išli smo i u Župu, Putnikoviće... Išli smo i u Makarsku kako bi i tamo pokazali našu tradiciju penganja. Interes je ove godine bio dosta veliki. Zadovoljni, smo, napokon smo ukinute mjere, ne moramo gledati koliki je razmak između sudinika. Pogodilo nam se i lijepo vrijeme, baš smo uživali – kazala nam je predsjednica Udruge Deša Ana Cvjetković.

- Radionice su nam se vratile u Lazarete nakon dvogodišnje stanke i svi smo uživali u penganju jaja! – kazala nam je predsjednica Udruge Deša Ana Cvjetković, iznimno sretna zbog laganog povratka u 'staro normalno'.

image

 

Radionicu je vodila Katarina Đanović

Vedran Levi

Ove godine radionicu je vodila gospođa Katarina Đanović, prava umjetnica u ukrašavanju pisanica izvornim pčelinjim voskom. A tajna bojenje se prenosi s koljena na koljeno. Ornamenti se nanose na sitovo jaje, drška s glavičastom iglicom zamoči se u rastopljeni vrući vosak, prinese na jaje i povlači deblje i tanje 'zareze' umakanjem penice u vrući vosak. To se radi velikom brzinom da se ne ohladi vosak na iglici i poslije niza poteza oblikuje se zamišljeni ukras.

image

 

 

Vedran Levi

Vrući vosak u broću

Točno vrijeme za napengati jedno jaja ovisi o spretnosti pengačice, penga li se batjačicom ili penicom i naravno kako i koliko se planira ukrasiti pisanica. Odlučite li se pengati baš po starinski, da takav bude i izgled jaja, treba između 150 i 200 poteza rukom. Za svaku crticu, točkicu ili šaru treba umočiti iglicu u vrući vosak i brzo učiniti znakove na jaju.

Upućeni kažu da je za penganje jednog jaja potrebno potrošiti između pet i deset minuta. Nakon što ste napengali jaje, svoje male uratke potapate u hladnu boju pripravljenu od prokuhanog broća, biljke koja pušta crvenu boju i kuhate dok voda ne provri, čak i mrvicu dulje. Tada se opengana jaja vade žlicom jedno po jedno i brišemo pamučnom krpom da bi uklonili komadiće voska, na mjestima gdje je bio vosak-šara ostaje bijelo i na kraju ih namaže krpicom namočenom u ulje radi dodavanja dojma visokog sjaja. Umjesto biljke broća, mogu se koristiti industrijske boje za tkaninu koje prokuhamo prije bojanja jaja.

image

 

 

Vedran Levi

      Poruke na uskrsnim pisanicama

-Uzmi dušo regal ovi, pa pogodi ko te voli!?

-Oj jablane širi svoje grane, đe će moje ladovati lane.

-Jaje malo dobro si, kome si.

-Ovo jaje palo s neba, baš u ruke kome treba.

-Putuj, putuj jaje moje, dok ne dođeš na mjesto tvoje.

-Sretan Uskrs moje zlato, među nama ljubav u cvatu.

-Ovo jaje malo si mi, ti ga dušo na dar primi.

-Ovo jaje snijela koka, da daruje crna momka.

-Ovaj cvijetak bijele boje, tebe ljubi srce moje.

03. svibanj 2024 08:32