StoryEditorOCM
DubrovnikTRAŽE SE RJEŠENJA

Turistička i ugostiteljska škola se obnavlja, a učenici i nastavnici petnaest dana prije početka nastave još ne znaju gdje će započeti novu školsku godinu, na stolu je nekoliko opcija

Piše Bruno Lucić
18. kolovoza 2022. - 19:11

Učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik početak školske godine neće dočekati u zgradi škole na Pločama. Naime, zbog radova obnove, nemoguće je izvoditi nastavu pa se dva tjedna prije početka nastave traže alternative. O čemu je točno riječ, otkriva ravnatelj Škole, Antun Perušina.

image

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina

Cropix

- Pokušali smo napraviti kombinaciju: raditi obnovu, ali i da u dijelu zgrade učenici pohađaju nastavu i jednostavno smo vidjeli da to tako ne ide. Za napraviti brzo i kvalitetno obnovu prostor se definitivno mora isprazniti. I sad smo u dogovoru s osnivačem (Dubrovačko-neretvanska županija nap. a.) gdje bi bila ta lokacija, ali još uvijek nemamo konkretne rezultate. Navrijeme i prije početka nastave će se znati gdje i kako. Ne znam gdje će to biti, razmišlja se o nekoliko mogućnosti, bar mi je tako rečeno iz Županije, govori Perušina.

Može se čuti kako je jedna od opcija Osnovna škola Župa dubrovačka, ali je svakako važno da prostor ima mogućnosti za izvođenje prakse.

- Spominjala se i zgrada Sveučilišta jer su oni, što se tiče prostora, dosta potentni, ali treba vidjeti rasporede. Ne bih trčao pred rudo pa izjavljivao nešto što nije dogovoreno. Imamo jedan novi kabinet koji je u funkciji i koji se ne obnavlja, u tom prostoru i u objektima gdje učenici obavljaju praktičnu nastavu pokrit će se taj dio praktične nastave. Malo će se intenzivirati jedan dio u početku, a kasnije će se to izbalansirati. Nama kao Školi treba rješenje, a do rješenja treba doći zajedničkim razgovorima, da se sagledaju dobre i loše strane i naravno osnivač je tu koji će na kraju dati konačnu odluku. Naravno, ako dođe do posebnih zahtjeva, to će onda osnivač rješavati i izaći će ususret učenicima i nastavnicima, dodaje Perušina.

U slučaju da srednjoškolci budu morali ići izvan grada – trebat će im osigurati prijevoz, a Perušina ističe kako o takvim stvarima računa vodi Županija. No, kad će se učenici vratiti u svoju školu?!

image
Božo Radić/Cropix

- Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine. Sezona je još uvijek aktivna, ali kad se to krene raditi, vjerujem da tu, pošto će zgrada biti prazna, ne bi trebalo biti problema. Dio radova je već izveden tako da bi u ta dva-tri mjeseca to trebalo odraditi, kaže Perušina koji naglašava da će svi biti pravodobno obaviješteni.

Nastavnici se u Školu vraćaju od ponedjeljka, 22. kolovoza.

- Čim budemo imali konkretne dogovore, naravno da ćemo odmah obavijestiti učenike, roditelje i nastavnike te im dati konkretne naputke. Dio popravnih ispita i ispita Državne mature održat ćemo u jednoj od zgrada Škole u Garištu, a dotad ćemo konačno saznati gdje bi nastava trebala započeti početkom 9. mjeseca, zaključuje ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole.

04. svibanj 2024 21:35