StoryEditorOCM
DubrovnikNI SKALICA ZA U MORE

Turista je u Dubrovniku sve više, a povjerenstvo još ‘češlja‘ ponude za koncesije. Evo kad bi se problem trebao riješiti

Piše L. Vierda
6. lipnja 2024. - 07:31

Cirkus s dodjelom koncesija na dubrovačkim plažama još nije riješen. A lipanj je. Ljeto je već odavno, ljudi se kupaju već odavno, a i turista je sve više. No skalice na dubrovačkim plažama koje su u nadležnosti Grada Dubrovnika za održavanje još uvijek nisu postavljene, jer to ne spada u obvezu dosadašnjih koncesionara, a kako su nam neki od njih potvrdili, ne bih ni smjeli postavljati. Ništa bez Grada. Tko može skočiti sa stijene, svaka mu čast, može se okupati jer će znati tako i izići. A da je sigurno, pa i nije.

Tamo gdje nije moguće ući kroz plićak, kako nam se građani već više od mjesec i pol dana žale, more mogu samo gledati. I stariji i djeca i oni koji nisu skloni akrobacijama. Održavanje plaža, postavljanje skalica, liftera za osobe s invaliditetom te brana-plutača trebalo je krenuti od 1. svibnja prema Planu održavanja, no sve je zakuhao debelo zakašnjeli natječaj za dodjelu koncesija na pomorskom dobru te poplava ponuđača s kako se to već zove ‘nemoralnim‘ odnosno višestruko višim ponudama od početnih zbog čega cijela stvar još nije gotova. U međuvremenu, brane su postavljene tu i tamo, skalice - nigdje, iako su nam iz Grada još prije mjesec dana, 7. svibnja, odgovorili kako će kroz par tjedana sve biti spremno

Natječaji za koncesije ove godine toliko kasne da je sad već kad smo dobro ugazili u lipanj prilično neizvjesno hoće li po pitanju koncesija išta biti riješeno dok je ljeta. Nada umire zadnja, i za potencijalne koncesionare i za kupače, a iz Grada o tome kad će sve biti gotovo, odgovaraju:

- Odluke o najpovoljnijim ponudama za dodjelu dozvola na pomorskom dobru na području grada Dubrovnika za razdoblje od 2024. do 2028. godine su u procesu pregleda od strane Povjerenstva za dodjelu dozvola na pomorskom dobru i iste će biti donesene na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Radi se o izuzetno opsežnoj dokumentaciji za svaku pojedinu lokaciju što je bilo vidljivo iz javnog otvaranja ponuda.

Najpovoljniji ponuditelji bit će poznati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a nakon što Gradsko vijeće donese odluke za svaku pojedinu lokaciju." - odgovaraju. Kad će se vijećnici sastati, još nije poznato.

image

Na dubrovačkim kupalištima, poput Danača, prije nego Grad postavi skalice u more se još uvijek ulazi skokom, a izlazi penjanjem preko stijena.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Zašto održavanje plaža, postavljanje bova, skalica i liftera za osobe s invaliditetom na dubrovačkim jvanim plažama moraju čekati visoke datume i donekle ovisiti o rezultatima natječaja i hoće li Grad bez obzira na krajnji ishod to i riješiti za kupače i kad?

-Što se tiče skalica, u tijeku su aktivnosti održavanja javnih kupališta uključujući postavljanje skalica i uskoro će sve plaže, prema planu, biti spremne za kupače. Ukupna proračunska sredstva koja su za ove programe rezervirana u 2024. godini uključuju 305.993,44 eura s PDV-om za redovito održavanje javnih kupališta koja nisu pod gospodarskom koncesijom te 11.950 eura za postavljanje, uklanjanje i održavanje psiholoških brana u moru."

18. lipanj 2024 13:16