StoryEditorOCM
DubrovnikGlavni pravac vodoopskrbe Dubrovnika

Tunel kroz Srđ nakon 60 godina ide na ‘makeover’

Piše Gabrijela Bijelić
24. listopada 2022. - 07:34

Hidrotehnički tunel Srđ koji dovodi pitku vodu u najveći dio Grada Dubrovnika, izgrađen prije više od 60 godina, kreće u sanaciju. Investicijom je predviđena izgradnja novog cjevovoda kroz postojeći hidrotehnički tunel koji će zamijeniti sadašnji dotrajali kanal, potvrdili su iz Vodovoda Dubrovnik:

Cjevovod od stakloplastike

- S obzirom da je riječ o magistralnom kanalu kojim se opskrbljuje većina dubrovačkih potrošača, svrha je projekta je modernizirati i dugoročno zaštititi vodoopskrbu. Početak radova očekuje se već početkom iduće godine, a trenutno je izvođač u fazi organizacije gradilišta i izrade potrebne izvedbeno-projektne dokumentacije – izvijestio je glasnogovornik Vodovoda Tihomir Matić na temu sanacije tunela iz 1961.

Objekt duljine oko tri kilometra, točnije 2994 metra, širok je od 1,75 metara do 2,25 metara, a visok od 1,70 do 2,20 metara u osi.

image

Unutrašnjost tunela Vodovoda koji vodi kroz Srđ

Vodovod Dubrovnik/
image

Unutrašnjost tunela Vodovoda koji vodi kroz Srđ

Vodovod Dubrovnik/

Još prije šest godina stručnjaci su ukazali na potrebu sanacije tunela kroz masiv Srđa koji je ocijenjen kao građevina neupitne stabilnosti, ali s niz pozicija gdje je nužno uklanjanje manjih komada stijenske mase te sanacija kaverni i rasjeda radi sprečavanja procijeđivanja vode, posebno u kišnom razdoblju.

Tunel kroz utrobu Srđa sastavni je dio vodoopskrbne trase od vodozahvata Ombla do vodospreme Niska zona smještene na kraju tunela u samom gradu Dubrovniku. Iz te vodospreme dalje se gravitacijom pune vodospreme s južne strane Srđa na nižim kotama, kao i vodospreme na višim kotama preko crpne stanice Visoka zona.

Zahvat ocjevljenjem tunela poliesterskim cijevima najavljen je uoči pandemije koronavirusa 2019. Iz Vodovoda Dubrovnik tada su pojasnili kako bi se pitka voda koja se doprema kroz tunel do grada adekvatno zaštitila od procjednih voda na način da se umjesto postojećeg betonskog kanala za dovod vode položi cjevovod od stakloplastike (poliesterske cijevi) promjera 700 mm. Osim što bi nove cijevi imale nešto veću protočnu moć od betonskog kanala, imale bi dulji vijek trajanja i bolje brtvljenje posebnim spojnicama. Sadašnji kanal je inače pokriven neprobojnim betonskim pločama.

image

Unutrašnjost tunela Vodovoda koji vodi kroz Srđ

Vodovod Dubrovnik/

’Spalili’ hrpu kubika

Osim predstojećih ulaganja, iz Vodovoda su otkrili i podatke o porastu potrošnje vode zbog sušnog ljeta i povratka turističkog prometa nakon dvije godine restrikcija:

- Od početka lipnja do kraja rujna Vodovod Dubrovnik zabilježio je potrošnju vode od 2,87 milijuna kubika, što je porast od otprilike 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U tom razdoblju hotelski objekti na cijelom području koje pokriva Vodovod Dubrovnik, dakle od Duboke Ljute do Žuljane, imali su potrošnju od 541.789 kubika, dok je ta potrošnja za iste mjesece 2021. godine iznosila 354.803 kubika te je i tu zabilježen značajan porast, od gotovo 53 posto. Od siječnja do rujna ove godine zabilježeno je 97 posto potrošnje u usporedbi s istim periodom 2019. godine – naveo je glasnogovornik Matić. Na upit o potrošnji vode u apartmanima, kazao je kako, s obzirom da se u velikoj većini radi o kategoriji domaćinstava, nije moguće te podatke zasebno izdvojiti, to više jer su takvi objekti prolaznog karaktera i turističke namjene, podložni promjenama iz mjeseca u mjesec.

05. svibanj 2024 02:13