StoryEditorOCM
DubrovnikNAJMLAĐI U ORDINACIJI |

TRAUMATIČNO CIJEPLJENJE Otac petogodišnjaka optužio pedijatricu iz DOC-a zbog grubosti, ona tvrdi da je riječ o rutinskom postupku s djecom

Piše Ahmet Kalajdžić
28. ožujka 2021. - 15:53

Jedan traumatičan odlazak pedijatru s petogodišnjim sinom dubrovački će ugostitelj Dario Cikatić, kaže nam, pamtiti cijeli život:- Sina je uz prethodnu najavu doveo u ambulantu DOC-a na docjepljivanje DI-TE-PER cjepivom. Medicinska sestra ih je ljubazno dočekala i sve je u početku bilo u redu. No, sin se, kao i većina mališana, prepao kad je izvadila iglu.

image
Dario Cikatić se požalio na postupak liječnice tijekom cijepljenja njegova sina
Ahmet KalajdŽiĆ

- Nije to bilo ništa tako strašno, malo smo sa sinom razgovarali i pripremili ga govoreći "Ajde, brzo će proći". Plakao je neke dvije, tri minute, a kad je došlo do cijepljenja pedijatrica je, vidno uznemirena, ne obrativši mi se, preko mene zgrabila dijete da ga primakne - priča Cikatić:

- Samo je rekla 'Ajmo sestro, cijepite!' Šokiran sam rekao "Molim vas, maknite se od djeteta". Pomakla se a sin je, mucajući, govorio "Tata, ostao sam bez zraka! Pritisli su me". Trebalo mi je dobrih 10 minuta da ga smirim. Nije mu bilo jasno što se događa i tko je žena koja ga pritišće bez upozorenja i razgovora. Trudio sam se biti korektan, ali sam ipak podigao glas da se udalji od malog. Nakon cijepljenja još sam desetak minuta sjedio uz sina dok mi je on, mucajući, govorio "Tata, hvala što si me spasio! Jako me pritisla!' Oznojio sam se, bilo mi je muka. Bio sam šokiran kao nikad dotad! Užasno sam se osjećao. Sina sam morao hrabriti, a pedijatrica uopće nije reagirala. Znam nekolicinu roditelja sa sličnim iskustvom ali nisam vjerovao da se nešto tako može i meni dogoditi - kaže Cikatić i najavljuje prebacivanje kartona drugom pedijatru.

Roditelji, pripremite djecu!

Prozvana pedijatrica dr. Gordana Mićunović iznenađena je zbog prozivki:

- Ne znam što je oca tako uznemirilo, žalim što je sve tako tragično shvatio. Dugo je trajalo uvjeravanje za cijepljenje, a u našem se poslu liječnik i sestra često pomažu te kod injekcija priđem i prihvatim dijete. Nema tu namjere za grubošću, to nam je rutinski postupak. Katkad se roditelji plaše, teško im je dok djeca primaju terapiju. Stoga sam u pripravnosti i htjela sam pomoći sestri jer sam vidjela da otac i sin ne mogu postići dogovor. Zagrlila sam ga da joj pomognem i da cijepi, a otac mi je rekao: 'Nemojte doktorice, molim vas, nemojte!' Pustila sam dijete, izašla iz prostorije i čekala strpljivo. Nije bilo ni jedne riječi između nas, a sestra se još neko vrijeme s djetetom zadržala i uspjela ga cijepiti. Ni trenutka nisam pomislila da postoji konflikt. Ispričavam se ocu ako sam što pogrešno učinila, ako je moj postupak pogrešno razumio. Ali, dijete liječim već pet godina i dosad nije bilo nesuglasica - kaže dr Mićunović.

image
Ambulanta u DOC-u Lapad
 
Tonci Plazibat/Cropix

-Veća djeca već nešto znaju i pružaju veći otpor, ali baš ovo cijepljenje nisam doživjela kao problem. Inače, djeca često dođu pripremljena i obično se sve događa uz dogovor: roditelji pridrže dijete, iako katkad majke padnu u nesvijest! Nemam loša iskustva niti sam konfliktan liječnik, udovoljim i ako netko zatraži odgodu cijepljenja. Razgovor s djecom uvijek je najbolja priprema. Djecu treba kroz igru naučiti neke procedure te roditelje često savjetujem da nabave igračke za doktora. Igrajte se s bakom i djedom pregleda, da ne strahuju od nas, pogrešan je pristup nekih roditelja koji pred djecom doktore predstave kao babaroge, straše ih nama i prijeteći govore: Ako budeš zločest, dat će ti injekciju! Ni jedno dijete ne prima rado injekciju i treba ih kod kuće pripremiti. Maloprije smo obavili skidanje ponata djetetu s brade, uz razgovor nije ni osjetilo da je sestra skidala konce! Kao tim dobro surađujemo - poručuje pedijatrica iz DOC-a.

Ohrabrite dijete

Pitali smo magistricu psihologije Maju Hatvalić Capurso što preporuča roditeljima kako bi djeca kod cijepljenja osjetila što manji stres.

image
Psihologinja Maja Hatvalić Capurso savjetuje kako s djecom u ordinaciji
Cropix

Naglasila je kako priprema djeteta za dolazak liječniku nije istovjetna za svako dijete jer neka reagiraju previše burno i neočekivano:

- Ovisno o njihovu kognitivnom stanju ili prethodnim lošim iskustvima, postoje i djeca koju ne možete pripremiti. Dijete s lošim iskustvom svakako će pojačano osjećati strah i nelagodu pri pregledu. Važno je da uvijek kod odlaska liječniku dijete prati roditelj koji ga treba, već par dana prije, početi pripremati i govoriti što će se dogoditi. Unaprijed mu treba najaviti da će mu liječnik na pregledu skinuti majicu, otvoriti usta, govoriti 'A'... Poželjno je i poigrati se liječnika te mu dati da lutki ili plišancu dâ injekciju, zamota zavoj i slično. Preporučam da se inscenira kako plišanac plače te ga se kroz igru i smirujuće riječi umiruje. Tako najbolje oponašamo ono što se događa u ordinaciji - ističe psihologinja, uz napomenu kako reakcija djeteta ovisi i o njegovoj dobi, temperamentu i sposobnosti razumijevanja situacije koja bolje 'sjedne' kroz igru i predviđanje onog što slijedi.

03. svibanj 2024 12:41