StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Tradicijskim obrtima više od milijun kuna, kroz E-CITIJENS nabavljena oprema za civilnu zaštitu, gratis plovidbe petkom i subotom od Porta do Gruža

Piše Grad Dubrovnik
6. kolovoza 2021. - 09:31
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković dodijelio je 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području DubrovnikaGrad Dubrovnik

URUČENI UGOVORI

Za dubrovačke tradicijske obrte više od milijun kuna subvencija

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno uslužnim obrtima i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. godine iznosi milijun i 152 tisuće kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine.

Naime, na Natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more prijavilo 49 potencijalnih obrtnika, od čega je 48 obrtnika u potpunosti ispunilo uvjete iz Natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta.

image
Filigrani i zlatari vrijedni su obrtnici koji zaslužuju potporu
Cropix

U odnosu na 2020. godinu, kada su ukupno sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, jednom restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita.

Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina kazavši pritom kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada. - „Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našeg Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni“ istaknuo je gradonačelnik, nadodavši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

Dugogodišnji poticaji

Potpore za razvoj i održavanje tradicijskih dubrovačkih obrta dodjeljuju se godinama. Točnije, već pune dvadeset i dvije godine.

 

EU PROJEKT E-CITIJENS

Nabavljena vrijedna oprema za potrebe civilne zaštite

U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite - set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.

image
U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite
Grad Dubrovnik

Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Dubrovnik i odabrani ponuditelj, tvrtka Vatropromet d.o.o., potpisali su ugovor o nabavi opreme u vrijednosti od 376.750,00 kuna s uključenim PDV-om, a sredstva su u 85-postotnom iznosu osigurana iz fonda Europske Unije.

Prilikom primopredaje odabrani ponuditelj prezentirao je način rada nove vrijedne opreme predstavnicima civilne zaštite Grada Dubrovnika i dubrovačkih vatrogasaca. Riječ je o sustavu suvremenog bežičnog seizmičkog detektora s kamerom za traganje te tri šatora dimenzija 6 metara širine, 10 metara dužine i 3,10 metara visine te pojedinačne površine 60 kvadrata.

Sigurniji jadranski bazen

Glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa. To će se postići kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja.

U SKLOPU PROJEKTA Tourism Friendly Cities – URBACT

Besplatne vožnje brodom za sve građane Dubrovnika

Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom poziva sve građane na BESPLATNU VOŽNJU BRODOM ‘’RUDOLFO’’/‘’BRENUM’’ od Stare gradske luke do gruške luke i obratno, i to svaki petak i subotu, do 4.rujna 2021. godine.

image
DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom poziva građane na gratis plovidbe od Porta do gruške luke i obratno
Grad Dubrovnik

Brod će voziti svaki petak i subotu ovisno o vremenskim prilikama prema slijedećem rasporedu: polazak iz Stare gradske luke u 7.30, povratak iz gruške luke u 9.30 sati. Uspostava brodske linije na ruti od Stare gradske luke do gruške luke i obratno dio je pilot aktivnosti europskog projekta Tourism Friendly Cities, financiranog iz programa URBACT, kojim se želi ispitati zainteresiranost građana i posjetitelja grada za jednu ovakvu pomorsku liniju javnog prijevoza u budućnosti, a sve u svrhu smanjenja prometnih gužvi te razvoja održivog turizma definiranog projektom Poštujmo grad.

Do Gruža i natrag

Na datum 7. kolovoza, uvest će se i popodnevna linija kako bi svi zainteresirani mogli uživati u manifestaciji Ljeto u Gružu

27. lipanj 2024 02:41