StoryEditorOCM
DubrovnikRaspitali smo se u Excelsa nekretninama

Tko će useliti na Pile i je li žičara alternativa gradskom prijevozu?

Piše Gabrijela Bijelić
14. listopada 2022. - 07:33

Palača Pucić na Pilama tjednima je okovana skelama, što je kod Dubrovčana pobudilo nadu da će se nakon obnove povijesno zdanje ponudom možda prilagoditi domaćoj čeljadi pa u najam umjesto draguljara uzeti nekog pristupačnijeg i stanarima povijesne jezgre potrebnijeg, poput drogerije, na primjer. Prije pet godina iselio je s Pila među građanima popularni DM, a tko će i s kakvom ponudom useliti u obnovljeni ljetnikovac, raspitali smo se u Excelsa nekretninama, tvrtki koja upravlja palačom:

Interijer je uređen

- Još uvijek smo u potpunosti koncentrirani na okončanje obnove ovog iznimnog objekta. Već smo uložili značajna sredstva na uređenje zgrade te su završeni konzervatorsko – restauratorski radovi u unutrašnjosti zgrade, a u tijeku su završni radovi na konzervaciji pročelja Ljetnikovca Pucić – odgovaraju iz Excelsa nekretnina o zahvatima koji, prema lanjskom izvješću o poslovanju, uključuju izradu portalnih profi­lacija, rekonstrukciju kartuša na pla­fonima i zidovima, zidnih vijenaca na prvom katu zgrade isl..

U Excelsa nekretninama pitali smo i što je s obnovom i prenamjenom secesijske zgrade s početka 20. stoljeća, poznatije kao kuće Sandri unutar kompleksa novogradnji kod zgrade Grawea. Kuću Sandri Excelsa nekretnine stekle su još 2008. godine, a obnova je najavljena nakon popuštanja covid ograničenja. U međuvremenu je pandemija jenjala, a pomaka na projektu nema.

image

Zgrada Pucić Palacea na Pilama je u obnovi 

Božo Radić/Cropix

U jeku polemika oko cestovnog spoja s naseljem Bosanka, provjerili smo je li bilo razgovora o mogućnosti da žičara ‘odmijeni’ gradski javni prijevoz radi rasterećenja prometa, posebno u turističkoj sezoni:

- Naši sugrađani stanovnici Bosanke imaju pravo na povlaštenu cijenu mjesečnog pokaza, ali žičara nikada neće moći zamijeniti javni gradski prijevoz. Rad žičare podložan je naime vremenskim uvjetima, a tu je i obavezno godišnje redovito održavanje tijekom kojeg žičara nije u pogonu – podsjećaju iz Excelse.

Dogodine na remont

Na upit o ovoljetnom prometu panoramske žičare, kažu kako brojke nisu dosegnule rekorde:

- Iako je kao i u cijelom Dubrovniku i promet putnika na žičari u odnosu na prošlu godinu povećan, brojke nisu dosegnule 2019. godinu. Kao što vam je poznato, cijela destinacija je ove sezone u odnosu na predpandemijske godine imala manje gostiju s Dalekog istoka i manje gostiju s cruisera te iako ukupno gledano možemo biti zadovoljni – ističu iz Excelse i najavljuju kako će konkretne brojke objaviti, kao i svake godine, u godišnjem izvještaju o poslovanju.

image

Panoramske vožnje do Srđa traju 3 i pol minute

Mark Thomas/

Potvrđuju kako će, kao i svake godine, dubrovačka žičara na remont. Zbog redovitog održavanja, zatvorit će se u veljači sljedeće godine. Građani s krajnjeg juga zadržat će pogodnosti u posezoni:

- Svi građani Dubrovačko-neretvanske Županije i naravno Dubrovnika tijekom cijele godine ostvaruju pravo na povlaštenu cijenu vožnje žičarom, uz predočenje osobne iskaznice – napominju iz Excelse na temu dubrovačke atrakcije još od 1969.

Nakon stradavanja u Domovinskom ratu, žičara je obnovljena je i puštena ponovno u rad 2010. godine, na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Žičara od gradskih zidina put do 405 metara visokoga brda Srđ prelazi za tri i pol minute, a kapacitet joj je 30 putnika.

image

Anto Rusković, donedavni direktor Excelsa nekretnina Cropix

Cropix

Otišao nakon 11 godina

Anto Rusković je nakon 11 godina mandata početkom rujna odstupio s mjesta direktora tvrtke Excelsa nekretnine. U oproštajnoj mailu izvijestio je kako za sve daljnje kontakte u vezi Excelsa nekretnina poslovni partneri mogu kontaktirati Ivana Tokića. Razlozi Ruskovićevog odlaska s kormila Excelsa nekretnina nisu poznati, a imenovanje njegova nasljednika očekuje se početkom sljedeće godine, odlukom vlasnika iz Grupacije Lukšić.

06. svibanj 2024 23:18