StoryEditorOCM
DubrovnikPROVJERILI SMO:

Tko će u Dubrovniku dobiti božićnicu, a tko će se solidarizirati u financijskoj krizi iako ima dovoljno prihoda

Piše Silvia Rudinović
4. prosinca 2020. - 07:24
Mnogi ove godine neće dobiti ni punu plaću, a nekmoli božićnicu. Drugi se mogu nadati punom godišnjem neoporezivnom iznosuBožo Radić/CROPIX
Dubrovačko područje u ovoj pandemijskoj godini osobito je pogođeno lošim turističkim rezultatima i financijskom krizom, pa dio poslodavaca radnicima s početkom prosinca poručuje da je dobro dok imaju posao, o božićnici neka ne sanjaju. Postoje i oni koji se žele solidarizirati iako imaju dovoljno novaca, a tu su još javne i državne službe koje se ne odriču svojih izborenih prava.  
- Ponašajući se odgovorno i djelujući proaktivno, Grad Dubrovnik je jedan od prvih gradova koji je donio niz mjera pomoći za prevladavanje krize namijenjenih građanima i gospodarstvenicima pogođenim krizom. Istovremeno, uz uspješno nošenje s javno-zdravstvenim aspektima pandemije, osigurana je stabilnost javnih financija vodeći se financiranjem nužnih i neophodnih troškova. Tako je Grad Dubrovnik prethodno donio više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10 posto, te su obustavljene isplate ostalih davanja po kolektivnom ugovoru između ostalog i božićnice te dar za djecu za 2020. godinu – izjavljuje Ivana Brnin, zamjenica pročelnice upravnog odjela za poslove dubrovačkog gradonačelnika.
U županijskoj su upravi već uplatili 600 kuna po djetetu zaposlenicima kojima djeca ispunjavaju uvjete za dar povodom blagdana sv. Nikole, a odluku o božićnici još nisu donijeli.

image
Zaposlednici Sanitata neće dobiti božićnicu
Arhiv DV


Čak i u Vodovodu bez božićnice
Iako još uvijek nisu donijeli službenu odluku, direktor Sanitata kaže kako sa sigurnošću može reći da ove godine neće biti božićnice a ni dara za djecu u ovom gradskom poduzeću.
- Nažalost, situacija nam ne dopušta takve isplate. U ovom trenutku nam je prioritet očuvati sva radna mjesta. U onom prvom valu, tijekom lockdowna, Sanitat je smanjio plaće svojim zaposlenicima. Otkako su se sve službe vratile u posao u punom obimu, osobito služba dezinfekcije i deratizacije koja je na raspolaganju bolnici i ostalim ustanovama, plaće se isplaćuju u punom iznosu, ali smo iskoristili Vladinu mjeru skraćivanja radnog vremena. Koristimo sve mjere koje nam se stave na raspolaganje – kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata.

Božićnice ove godine neće biti ni kod javnog gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik, a slično je u gradskom pogrebnom poduzeću Boninovo. Konačnu odluku o božićnici nisu donijeli, ali je posve izvjesno kako je ove godine neće biti.

image
Čitateljica


- Imamo jako puno posla, pritom ne mislim da imamo veći broj pokojnika nego prijašnjih godina, nego je mnogo više zadaća koje trebamo obaviti za svaki pogreb kako bismo ispunili sve protuepidmijske mjere. Zbog toga smo, nakon mjeseci lockdowna kad su plaće bile umanjene, vratili ih na puni iznos, no štedimo gdje možemo – kaže Marijan Dadić, direktor Boninova.

Direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž kaže kako ove godine neće biti isplate božićnica, ali će za svako dijete svojih zaposlenika osigurati po 600 kuna dara za sv. Nikolu. Zaposlenici gradskog poduzeća Vodovod nisu osjetili financijsku krizu, jer je njihova uprava odlučila održati sve plaće u ugovorenom iznosu. Lukša Matušić, predsjednik Uprave, opravdava to podacima koji govore kako su posljednje tri godine izuzetno mnogo i uspješno radili, čak su u jeku pandemije pojačali aktivnosti.

Božićnicu posve sigurno neće isplatiti, kaže Matušić, a ni darove za djecu ukoliko za to nađu pravnoga temelja.

Vatrogasci se solidariziraju?

image
Stijepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci, za solidariziranje
Tonći Plazibat/CROPIX


- Dubrovačkim vatrogascima se u ovo krizno doba nije diralo u plaće, primanja nam uredno stižu. Imali bismo dovoljno i za isplatu božićnice, čak smo dio vlastitih sredstava vratili u proračun, ali ćemo se vjerojatno solidarizirati s ostalima. Većina vatrogasaca razmišlja na taj način da bismo se trebali solidarizirati, a sljedeći tjedan imam sastanak s gradonačelnikom pa ćemo vjerojatno i o tome razgovarati – najavljuje Stijepko Krilanović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.

U Dječjim vrtićima Dubrovnik još uvijek nisu dobili odluku resornog odjela Grada Dubrovnika. S druge strane, Vlada i sindikati javnih i državnih službi dogovorili su isplatu božićnica od 1.500  kuna što će proračun ove godine 'olakšati' za 317,6 milijuna kuna. Božićnicu će, dakle, dobiti učitelji i nastavnici. Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod, ipak upozorava na praksu koja se tiče učitelja s ugovorom na određeno vrijeme, koji mijenjaju privremeno odsutnog kolegu, a kojima rad prestaje upravo u predblagdansko vrijeme pa ostaju bez prava na božićnicu i regres. To je, kaže Vidak, goruće pitanje uz druge sporne teme kao su neplaćeni prekovremeni paralelni rad u online nastavi i nastavi u školi te zabrani zapošljavanja unatoč tome što pomoćno tehničko osoblje pada s nogu.

image
Učitelji će dobiti božićnicu, ali upozoravaju na kolege koje su zakinute jer imaju ugovore na određeno do 23. prosinca
Foto: Dragan Matic/CROPIX


Od 1.500 do 2.800 kuna
- U Sindikatu Preporod izrazito smo nezadovoljni činjenicom da država štedi na onim zaposlenicima koji imaju ugovore o radu na određeno kako im ne bi morala isplatiti božićnicu, na način da ih raskida 23. prosinca u tekućoj godini te ih ponovo aktivira u narednoj godini. S druge strane, sretni smo što je konačno usvojen zahtjev sindikalne strane da se socijalne pomoći, a naročito one koje se isplaćuju u ovo predblagdansko vrijeme, kao što je upravo božićnica, izuzmu s popisa primanja koja su podložna Ovršnom zakonu. Dakle, onim radnicima čiji su računi blokirani, a njih je prema našim podacima samo u osnovnim i srednjim školama proteklih godina bilo između 1000 i 1500, ove će se godine napokon isplatiti božićnice. Iako se ne radi o značajnijoj svoti, novcem od božićnice ipak će se mnogima uljepšati obilježavanje predstojećih blagdana – komentira Antun Vidak.

U privatnom sektoru situacija je različita. Naša najveća hotelska kuća u Dubrovniku, Jadranski luksuzni hoteli, prigodom božićnih blagdana, svim će zaposlenicima koji na dan isplate budu u radnom odnosu isplatiti božićnicu u iznosu od 2.500 kuna. Njihovi će radnici dobiti i bon vrijednosti 300 kuna u jednom od trgovačkih lanaca, a za svako dijete do 15 godina starosti 600 kuna uoči blagdana svetog Nikole.
02. svibanj 2024 06:42