StoryEditorOCM
DubrovnikU UČIONICI I IZVAN NJE

Tijana Markota profesorica je engleskog koja podučava velike i male: Najmlađe učim uz sličice, a granične policajce dok jurimo policijskim vozilima po Kuparima!

Piše Bruno Lucić
10. rujna 2023. - 12:58

Malim polaznicima tečaja je omiljena ‘teacher’, srednjoškolcima je profesorica, odraslima jedna od voditeljica kroz dodatnu edukaciju, a svima je dobronamjerni prijatelj. Profesorica engleskog Tijana Markota u najrasprostranjeniji jezik svijeta zaljubila se jer je oduvijek željela putovati. Jednu je godinu gimnazije pohađala u Melbourneu u Australiji, kasnije je upisala engleski jezik te je dvije godine kao stjuardesa u saudijskoj nacionalnoj aviokompaniji Saudi Arabian Airlines ili skraćeno – Saudia, obišla svijet.

Avion zamijenila učionicom

Udala se, preselila u Dubrovnik i tu počela raditi u jednoj privatnoj školi. Izabrana je među 30 kandidata upravo zato što je bila stjuardesa. Kad je tadašnjeg šefa pitala kakve to veze ima s nastavom engleskog, kratko je obrazložio:

image
Mihael Barišić/Cropix

- To ima veze s privatnom školom, znat ćeš s ljudima! - taj odgovor i sad nasmije Tijanu koja stvarno zna s ljudima svih uzrasta. Petu je godinu u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, a od lani je u Mokošici, gdje živi, pokrenula tečajeve engleskog za djecu. Potaknuli su je česti upiti za lekcijama, ali i vlastiti sin kojega je uključila u tečaj, kako bi mu bila ne samo mama, već i učiteljica!

- Tečaj odlično funkcionira! Sve su to djeca s igrališta, prijatelji iz škole, radimo, igramo se... Imamo četiri grupe, u jednoj su prvaši, u drugoj trećaši i četvrtaši, u trećoj sedmaši i osmaši, a u četvrtoj srednjoškolci. Ovi posljednji se već pripremaju za državnu maturu, ističe Tijana koja je tijekom tečaja izbacila ocjenjivanje, što pozitivno utječe na polaznike.

Smatra da je za dobar sat najvažnija dobra priprema, a obožava raditi s najmlađima.

- Vrijeme s djecom mi brzo proleti! Nastojim se mrvicu prilagoditi školskom programu, međutim, uvijek mi je cilj poticati uporabu jezika. Na nastavi se koristi isključivo engleski jezik kroz spiralno učenje. Danas učimo tri riječi, sutra ćemo još dvije pa ćemo imati pet, prekosutra još tri, a ponavljamo one ‘stare’, a tako je i s gramatikom. Važno da djeca imaju povjerenja jedni u druge i učiteljicu. Nema smijeha kad netko pogriješi jer griješimo svi, pa i ja. Tako da polaznici nemaju srama ni straha, pričaju, pokušavaju, ali iz tih pokušaja nešto i naučimo. Sretnica sam jer sam okupila djecu koja s lakoćom usvajaju sve što se uči, a smisao nastave je komunikacija, podcrtava Tijana koja smatra da je izloženost djece engleskom jeziku važna za učenje, no to bi trebalo biti s mjerom jer mladi u ranoj dobi usvajaju i materinji jezik.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Bude ponosnih roditelja čije dijete od tri, četiri godine zna dosta engleskog, ali malo hrvatskog. Sjećam se kad sam s djecom mlađe dobi učila boje na engleskom pa je jedna mama komentirala: “sin mi to sve zna na engleskom, a ne zna na hrvatskom!” E, moj je posao je da ga naučim engleskom jeziku, a mama je tu da ga uči hrvatskom, zato se i zove ‘materinji’ jezik, govori Tijana ističući važnost slušanja jezika jer se tako najviše upija.

Posebno je raduje kad se mali polaznici pohvale kako su pomogli strancima na plaži ili u butizi. Podučavala je Tijana engleskom i komunalne redare, zaposlenike hotelskih kuća, a vanjska je suradnica Policijske akademije tako da graničnim policajcima drži edukacije po prilagođenom programu Frontexa.

- Granični se policajci pripremaju na susrete s migrantima, na međunarodne suradnje, misije i konferencije... Tijekom turističke sezone dolaze nam policijski službenici iz drugih europskih država. S djecom je ipak lakše raditi, odrasli obično ne bi učili gramatiku ni vokabular, ali bi pričali, ali kako će pričati ako ne znaju osnove?! Uvijek im na početku kažem da je znanje posluženo i da slobodno mogu pitati što žele, uvijek izdvojim vrijeme za dodatna pojašnjenja, za rješavanje nedoumica... - kaže sugovornica.

image

Profesorica engleskog jezika Tijana Markota i njezini mali polaznici tečaja: Marko Čikato, Petar Markota, Hana Tursunović (stoje) i Toma Pavlović, Lovro Pjević i Lea Matušić (sjede)

Mihael Barišić/Cropix

Bolje pogriješiti na nastavi

Rad s graničnim policajcima uključuje i terensku nastavu.

- Osim nastave u učionici, bude i jurnjave policijskim vozilima po Kuparima gdje policijski službenici imaju pokazne vježbe. Simuliraju se razne situacije, susret s migrantima, dio policajaca bude odjeveno u migrante pa odglume razne situacije koje ih mogu dočekati na terenu, recimo presretanje. Tu sam da pripomognem pri komunikaciji jer tijekom vježbi moraju komunicirati na engleskom. Malo se prepadnu jer uvijek netko sa strane bilježi što su napravili i kako su reagirali, prepričava Tijana.

Mnogi odrasli su prije učili engleski, ali su ga zbog nekorištenja zaboravili pa im edukacija posluži za osvježavanje znanja i napredovanje. S druge strane, neke koči strah.

- Bude komentara: “Nemojte me pitati, razumijem što govorite, ali ne mogu ništa reći!” Zašto? Iz srama od pogreške, toliko se boje da će se netko nasmijati pa radije šute. Uvijek kažem da je bolje pogreške praviti u učionici, nego izvan nje... Iz pogreške naučiš i zato djeci i polaznicima ponavljam: govorite, griješite, ali trebamo pokušavati. Prva se ne sramim ispričati što sam pogriješila, volim se našaliti na svoj račun, objašnjava Tijana koja voli pedagoški rad.

image
Mihael Barišić/Cropix

- U ovom poslu niti jedan dan nije monoton. Ako u dva razreda učite isto gradivo, u jednom razredu sve prođe po ‘PS-u’, učenici rade, slušaju i upijaju, a u drugom nije ni približno tako, oni imaju ‘stotinu’ drugih ideja i namjera, samo ne bi učili... Niti jedan sat nije isti. Kad radiš s ljudima, s djecom, nema jednoličnosti, komentira profesorica koja hvali radno okruženje u TUŠ-u te potporu tamošnjeg ravnatelja.

Strukture u pjesmama nisu točne

- Tko malo više obrati pažnju, prepoznat će da gramatičke strukture u engleskim pjesmama koje slušamo nisu uvijek točne! Bude i diskusija s učenicima, nekad im objašnjavam neku gramatičku situaciju, a onda netko dobaci kako Jennifer Lopez u pjesmi pjeva drukčije... Fraza ‘ain‘t funny‘ nije točna, ne možemo koristiti ‘I gonna‘, ‘I wonna‘..., nabraja profesorica.

Učenicima preporučuje gledanje dokumentaraca bez titlova, posebno BBC-evih, filmova, adaptacija engleskih klasika, ekranizacije romana Agathe Christie...

Kad čuje da je ‘engleski najlakši jezik’ zapita se – zašto ga onda ne govore svi?!

- Više od 20 godina učim engleski jezik, a učim ga i dan danas! Učenici kroz pjesme, filmove i serije najčešće nauče vladati osnovama i dosta toga što nije u duhu standardnog jezika. U školi se moramo držati standarda, u ovom slučaju British Englisha, poručuje Tijana koju su učenici naučili mnogim popularnim engleskim skraćenicama.

image

Na terenskoj nastavi s graničnom policijom

Privatni album

Umjesto ‘childrens‘ može...

Učenici je neprestano inspiriraju, ali i nasmiju.

- Kad učenici nauče jedno pravilo, primjenjuju ga na sve. Dok su bili mlađi, usvojili su da množinu imenice tvorimo tako da na kraju dodamo "s". Međutim, postoji nepravilna množina, izuzeci... Tako mi je jedan učenik ponavljao "childrens", a ja sam ga ispravila i rekla da je pravilno "children"... Zamolila sam ga da tako ne govori, a on mi nakon nekog vremena kaže: kids! I tako je opet došao na svoje, točno je! - smije se profesorica.

Kao srednjoškolska profesorica naučila je balansirati između strogoće i popustljivosti, ne želi izazivati strah jer napominje: “ako netko ide radit’ nešto iz straha prema tebi, to nije autoritet.” Razrednica je, što joj stvara dodatne obaveze, ali pokušava biti most između škole, profesora te učenika i roditelja, dostupna je i izvan radnog vremena, a trudi se vazda biti na strani i maksimalno ići u korist učenika.

Kad nije s mladim i starijim učenicima i polaznicima, okupirana je roditeljskim obavezama, tu su sin Petar i kćer Kate kojima posveti vrijeme. Uz Tijanin prijateljski pristup u prenošenju znanja, mnogi na spomen engleskog neće pomisliti OMG, nego LOL, a uz Tijanu dobivaju BFF. I BTF – Best Teacher Forever!

02. svibanj 2024 06:58