StoryEditorOCM
DubrovnikVETERANI 4.GARDIJSKE BRIGADE OBILJEŽILI OBLJETNICU POGIBIJE

Svijeća i cvijeće na grobu poginulog branitelja

Piše DV
23. prosinca 2019. - 14:23
Povodom 25. obljetnice pogibije svog ratnog sudruga, veterani 4. gardijske brigade za Dubrovačko- neretvansku županiju u Pločama su položili cvijeće i zapalili svijeću na grobu pokojnog Stjepana Dropulića.

Dropulić je poginuo na planini Dinari na današnji dan u završnom dijelu operacije Zima 94. Operacija je započela posljednjih dana studenoga 1994. godine, a njezin se završni čin odvijao na današnji dan planinom Dinarom i rubnim dijelovima Livanjskog polja u doista ekstremnim zimskim uvjetima; po dubokom snijegu i snježnoj oluji te uz ekstremno niske temperature koje su padale i do -20 Celzijusa.

Stoga je operacija Zima '94 u povijest Domovinskoga rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i akcijama oslobađanja okupiranog državnog teritorija. "Zima 94." bila je združena vojna operacija Hrvatskih snaga u kojoj su sudjelovale postrojbe HV-a i HVO-a te Specijalne policije MUP HR HB.

Akcija je značajna i po tome što je stvorila preduvjete za sve vojne operacije koje su uslijedile nakon nje, sve do konačnog oslobođenja grada Knina i Domovine Hrvatske.
26. travanj 2024 09:12