StoryEditorOCM
DubrovnikDnevni osvrt

Zašto kladionice nedjeljom smiju raditi, a trgovine ne?

Piše Jadran Kapor
7. kolovoza 2023. - 12:07

Žestoko smo se borili, ali smo na kraju nekako preživjeli. Blagdansku subotu i neradnu nedjelju. Subotu sam proveo u Splitu. Restorani su mahom bili zatvoreni pa su turisti pohrlili u šoping centre jer su računali da tamo, osim kina, rade i brzogrizi. Donekle su bili u pravu. Većina brzogriza je isto bila zatvorena, ali po jedan ili dva ipak jesu. Nitko ne zna na koju foru, ali jesu.

Naročito žestoko je bilo u City Centru gdje je radio KFC i Burger King. Kad su stražari City Centra to vidjeli, otjerali su mangupe koju su sa svojim KFC-vrećicama sjeli za stol da bi jeli. Banda turistička i nekolicina domaćih izdajnika preselila se potom za visoke stolove pred ulazom.

image


Prema novom zakonu, u subotu se odigralo prvo zatvaranje trgovina na praznik

Božo Radić /Cropix

Nije se tu moglo sjesti, ali si mogao nasloniti paketić s hranom i otpatke poslije baciti u koš. Međutim, hrabri branitelji reda odmah su reagirali i izvrnuli stolove tako da ovi što ne poštuju ni City, ni Republiku Hrvatsku ne mogu jesti za stolom. Ni s nogu. Jedan domaći izdajnik, znam ga ja dobro, odnio je kanticu s pohanim pilećim batcima do svog auta i dao djeci da jedu.

Budući da je bacanje otpada u kantu trgovačkog centra bilo zabranjeno, izdajnici hrvatskog roda su nakon ove bitke sa stražarima ostavili kosti na parkingu City Centra. Mislim da će istraga utvrditi da se uglavnom radilo o kostima pilećih bataka i nešto krilaca. Ali nakon svega ponosno možemo reći - neradnu subotu i po njoj nedjelju poštovali smo do kraja.

Čujem i da smo Mlinara na Stradunu uspjeli dovesti u red. Ni štruce kruha nisu prodali. Samo kolače. I to je dobro jer im je kruh ionako za onu rabotu. Puno je zdraviji ovaj što se prodaje na pumpama. Navodno će na glavnim pumpama INA uskoro otvoriti i mesnice.

Međutim, jednu stvar nisam shvatio - zašto je dobro da nedjeljom i blagdanom ne rade butige, ali rade kladionice. Možeš se kladit na utakmicu druge argentinske nogometne lige, ali ne možeš kupiti lumin i malo cvijeća za odnijet prijatelju na grob. Možete li, evo, vi odgovoriti zašto je dobro da radi casino, ali ne i butiga od crevalja? Zato što narodu kojemu oduzmete kruh, trebate ostaviti dovoljno igara!

image

Neradna kolovoška subota na Stradunu

Božo Radić/Cropix

Sav civilizirani svijet nedjelju je proglasio neradnom. Evo, recimo Njemačka. Njima je nedjelja neradni dan. Ne samo za trgovce, nego svima. U članku 10 njihovog Arbeitszeitgesetza taksativno su pobrojali iznimke koje smiju raditi nedjeljom. S tim da pojedini radnik smije raditi samo 15 nedjelja u godini, bio on policajac ili premijer, svejedno je.

Svugdje na zapadu je to tako jer i ptice na grani znaju onu pjesmu - Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska. I Marx je rekao da će se komunizam najprije ukorijeniti u visokorazvijenim zemljama. Zapamtio sam tu lekciju jer smo mi u Jugi malo istrčali pred rudu s tim komunizmom i kad sam citirao Marxa, učiteljica mi je lupila asa. Jer da je Marx tu pogriješio.

Budući da nam s komunizmom nije išlo, prebacili smo se na kapitalizam, pa pomalo. Ora et labora. Pustili smo nevidljivoj ruci kapitala da nas vodi sve do ovog trenutka kad je civilizacijski napredak došao i na naša vrata.

A sve je počelo u Crnoj Gori. Kad je nakon 30 godina vladavine Mila Đukanovića u Crnoj Gori na vlast došla prosrpska "apostolska vlada" (utemeljena u manastiru Ostrog) nedjeljom je zabranjen rad trgovinama od Igala, preko Mojkovca, pa sve do Pljevalja. Naravno, kladionice rade.

Eto, to je bio trenutak kad je premijer Plenković udario šakom o stol. Nema više labavo. Ako mogu srpski apostoli u Crnoj Gori, mogu i ovi naši, pa da.ebe oca. Trgovine ne mogu raditi nedjeljom. Kladionice mogu.

27. travanj 2024 07:59