StoryEditorOCM
DubrovnikOD 439 UČENIKA, 114-ero NIJE PROŠLO

Svaki četvrti dubrovački maturant "okinuo" državnu maturu

Piše Silvia Rudinović
31. srpnja 2019. - 16:41
Svaki četvrti dubrovački maturant koji je polagao, pao je državnu maturu! Od 439 učenika, 114 ih nije položilo maturu. Jednako porazni podaci zabilježeni su u Metkoviću. Tamo je palo 39 od ukupno 159 maturanata. Rezultati na državnoj razini nikad nisu bili lošiji.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ustupio nam je podatke o rezultatima maturanata na jugu Hrvatske. Kažu kako su 152 učenika dubrovačkih gimnazija i 85 učenika iz strukovnih škola položilo višu razinu ispita iz Hrvatskog jezika. Međutim, malo ih je dobilo peticu - 16 gimnazijalaca i dvoje učenika strukovnih škola.

Višu razinu iz Matematike uspješno je položilo 92 gimnazijalaca i 23 strukovnjaka, s tim da je dvoje učenika iz gimnazije položilo s odličnim. Osnovnu razinu Matematike položilo je 96 učenika dubrovačkih gimnazijalaca i 171 učenik strukovnih škola, a samo jedan gimnazijalac dobio je ocjenu odličan. Prag za prolazak na ispitu iz matematike bio je 25 posto.

Lanjski rezultati državne mature upućuju na jednu zanimljivost. Kako se ne bi pisalo samo o lošim rezultatima, portal srednja.hr lani je objavio kartu izvrsnosti s gradovima iz kojih dolaze učenici koji su u predmetima s većim brojem prijava postigli najbolje rezultate. Karta pokazuje gdje su maturanti briljirali na višim razinama Hrvatskog, Engleskog i Matematike, ali i Fizike i Politike i gospodarstva. Dubrovnik se iz niti jednog predmeta nije našao na toj karti, ali zato Metković jest, i to iz više razine Hrvatskog, Matematike i Engleskog jezika. Iz Engleskog su briljirali i u Pločama.

Ove godine, u Metkoviću su 83 gimnazijalca položila višu razinu Hrvatskog i 53 Matematike. S odličnom ocjenom Hrvatski A razine položilo je 11 gimnazijalaca, dok ih je petero položilo s peticom iz Matematike. Gledajući višu razinu ispita, Hrvatski su položila 23, a Matematiku 10 učenika strukovnih škola. Baš nijedan učenik koji je polagao nižu razinu Matematike nije dobio ocjenu odličan.

U čitavoj županiji, ove godine bilo je 820 pristupnika. Nastavnici dubrovačkih, ali i nekih zagrebačkih škola kažu kako učenici ove godine nisu smjeli koristiti svoje kemijske olovke nego samo one koje je dostavio NCVVO. Inače, četvorici pristupnika na ljetnom roku poništeni su ispiti jer su uhvaćeni s 'bubicama', šalabahterima i mobitelima. Trica je najčešća ocjene iz Hrvatskog, dvica iz Matematike, a iz Fizike – jedinica.

„Samo oni učenici koji kontinuirano uče tijekom srednjoškolskog obrazovanja, postižu dobre rezultate. Ocjene na državnoj maturi nisu u potpunosti odraz školskih ocjena, ali su one međusobno povezane“, zaključuju u NCVVO-u.
Od profesora se može čuti kako sve češće imaju teškoća pridobiti pažnju učenika koji se teže snalaze u linearnom načinu predavanja. U srednju dolaze s visokim ocjenama, a ne mogu se sjetiti osnova iz Matematike. Nisu, kažu sugovornici, djeca kriva niti su pitanja na državnoj maturi preteška. Dio njih kalkulira pa se fokusira samo na one predmete koji su im važni za upis na željeni studij.

Svi su maturanti Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti položili maturu i uspjeli upisati studij koji su naveli kao svoj prvi izbor. Na primjer, od 26-ero učenika, šestero ih je steklo uvjete za upis medicinskog fakulteta. Ako se uopće otvori jesenski rok u toj školi, onda je to u pravilu radi veće ocjene a ne zbog pada mature. Ravnatelj don Bernardo Pleše kaže kako su rezultati te škole iznad državnog i dubrovačkog prosjeka. Osobito je ponosan na rezultate iz Hrvatskog jezika. Svi su polagali višu razinu iz tog predmeta, a petero je položilo s odličnim. S obzirom da je u Dubrovniku sveukupno 18-ero pristupnika dobilo odličan iz Hrvatskog jezika, a da Klasična ima samo jedan razredni odjel, to je iznadprosječan rezultat.

U Pomorsko-tehničkoj školi najbolji rezultati su iz Engleskog jezika, ostalo kao i ranijih godina, kaže ravnatelj Antonio Lučić.
- Učenici strukovnih škola nemaju obvezu polaganja državne mature, ali mnogi žele nastaviti školovanje, a kako većina nastavlja studirati u Dubrovniku, za te studije im je dovoljna niža razina ispita. Izađu i oni koji idu na neka privatna ili strana učilišta pa znaju ostaviti prazne ispite i to kvari ukupan prosjek. Naša škola, po broju pristupnika koji su pali, stoji nešto bolje od prosjeka – objašnjava Lučić rezultate svoje škole.

Dok je u državi najčešća ocjena iz Fizike jedinica, u Pomorskoj nitko od pristupnika nije pao iz tog predmeta. Prilikom upisa u srednju školu, učenici dolaze s vrlo različitim stupnjem znanja, što ukazuje na velike razlike u kriterijima po pojedinim osnovnim školama, primijetio je Lučić. Osim toga, primjetna je nezainteresiranost srednjoškolaca. Iz eseja predaju prazan papir. Je li matura prevelik stres za maturante?
- Što to danas nije stres? Je li prijamni ispit na fakultetu stres? Ako mu je stres pisati ispit iz državne mature, kako će se sutra ukrcati na brod za Brazil i ne doći doma godinu dana – pita Lučić.
DRŽAVNA TAJNICA PUTICA 'Ma, bit će to dobro'
- Rezultati državne mature pokazuju puno toga – kaže Sanja Putica, novoimenovana državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. No, nije htjela obrazložiti što to rezultati pokazuju, jer je, kako kaže ova bivša ravnateljica Gimnazije Dubrovnik i profesorica hrvatskog jezika i književnosti i opće lingvistike, tek došla u Ministarstvo. Prerano je za komentare, kaže Putica. Čujemo se iduće godine, kad svaki treći pristupnik padne maturu, uzvraćam. „Ma, neće, bit će to dobro“, odgovara Putica.

22. lipanj 2024 10:54