StoryEditorOCM
DubrovnikCRTICA IZ POVIJESTI |

SUMNJIVE ILI ZARAŽENE ČUVALI SU STRAŽARI Otočić Crkvica u uvali Kuta poslužio je kao karantena tijekom Dubrovačke Republike

Piše PSD.
24. ožujka 2020. - 14:13
Za vrijeme Dubrovačke Republike bio je u “Malom moru” na otočiću Crkvici u uvali Kuta ispod Zamasline - Lazaret (Karantena). Osamnaest osoba iz Dubrovačkog primorja koje su bile sumnjive da su zaražene kugom ili nekim drugim zaraznim bolestima, bile su smještene na otočiću Crkvica u uvali Kuta, od mjeseca prosinca 1572. do 6. svibnja 1573., a čuvali su ih stražari u lađama oko otočića. Primali su pomoć od pola groša dnevno, a dva stražara po dva groša. Župnik u Malom Stonu imao je nadzor na njima.

Tada je na otočiću izgrađena i crkvica sv. Ane čiji se ostaci i danas vide po kojoj je otok i dobio ime „Crkvica“. Naređenjem Senata od 23. ožujka 1778. stonskom knezu zaključuje se da više nije Lazaret na području Stona, jer je određeno ako neki brod stigne u Ston iz luke koja je sumnjiva na zarazne bolesti, ne smije se nitko iskrcavati na području Stona, već brod može pristati samo ispred Lazareta u Dubrovniku. Tada je ukinut Lazaret na otočiću Crkvici u Malostonskom zaljevu, kao i onaj na Kobašu u Stonskom kanalu, koji se spominje već 1422.

IZVOR: Počeci organizirane zdravstvene zaštite u Stonu od 1333. godine – Petar Kačić (U čast 650 obljetnice planske izgradnje Stona i Malog Stona, 1987.)
27. travanj 2024 04:18