StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKA UPRAVA

Suglasnost bivšeg gradonačelnika Antoniji Knežević je nezakonita, a vezovi su bespravno sagrađeni i iznajmljuju se bez koncesije!

Piše dv
30. studenog 2023. - 15:55

Budući da se u javnosti pojavio službeni dokument kojega potpisuje bivši gradonačelnik, a odnosi se na bespravnu gradnju i nelegalno iznajmljivanje vezova na pomorskom dobru u Rijeci dubrovačkoj, dužni smo javnost upoznati s činjenicama, priopćili su iz gradske uprave Dubrovnika:

 

Suglasnost na koju se poziva Antonija Knežević, a koju je potpisao bivši gradonačelnik i koja, iz nama nepoznatih razloga, nije pohranjena u arhivi Grada, u potpunosti je nezakonita!

 

Naime, zaključak na koji se poziva Knežević, a koji joj je potpisao bivši gradonačelnik, nije imao uporište ni u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ni u Godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom. Isto tako, sami vezovi na ovom pomorskom dobru sagrađeni su bez građevinske dozvole, a za djelatnost njihovih iznajmljivanja Antonija Knežević nije ishodila nikakvu koncesiju niti koncesijsko odobrenje.

 

Zaključak bivšeg gradonačelnika od 28. travnja 2016. godine donesen je, kako u njemu stoji, pozivanjem na odredbe članaka 10. i 11. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Međutim, u članku 10. se definira da pomorskim dobrom upravlja Republika Hrvatska direktno ili putem jedinica regionalne i lokalne samouprave (općina, gradova i županija). Dakle, općim dobrom ne može upravljati privatna osoba niti se na nju može prenijeti ta ovlast.

 

Slijedom navedenog, a sukladno odredbama Zakona, kao i Godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Dubrovnika za 2016. godinu, nije bilo uporišta za izdavanje suglasnosti navedenog sadržaja. Grad Dubrovnik će stoga poduzeti pravne mjere kako bi zaštitio svoj interes!

01. svibanj 2024 01:06