StoryEditor
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

<strong>Počela izgradnja nove ceste Most dr. Franja Tuđmana – Osojnik, Centar za mlade uskoro u Luci Gruž, Dubrovnik na korak do održivog turizma</strong>

Piše Grad Dubrovnik
7. prosinca 2019. - 11:44
Globalno vijeće za održivi turizam

Dubrovnik na dobrom putu ka održivosti u turizmu

Preliminarni rezultati mjerenja održivosti destinacije, koji za Grad Dubrovnik provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), predstavljeni su u Kinu Sloboda na završnom sastanku druge faze projekta. Sastanku su nazočili državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavnica CLIA-e za istočni Mediteran Maria Deligianni te brojni predstavnici dionika u dubrovačkom turizmu.

Predstavljajući prve rezultate održivosti u turizmu, član vijeća GSTC i direktor za područje Mediterana IoannisPappas istaknuo jebrojne pozitivne prakse u radu, ponajviše u zaštiti kulture, čistoći grada i sigurnosti. Projekt Poštujmo Grad na dobrom je putu i obuhvaća brojne elemente održivog turizma koji su pozitivno ocijenjeni temeljem propisanih kriterija.


Jedan od faktora visokog rizika je promet kojeg treba kontrolirati, poglavito u ljetnoj sezoni, na čemu Grad Dubrovnik i aktivno radi. Rekao je i to kako svoje slabosti Dubrovnik može okrenuti u prilike, a istaknuo je kako je potrebno građane uključiti u proces odlučivanja i mjeriti njihov stupanj zadovoljstva održivim turizmom.

Druga faza projekta trajala je sedam dana, a obuhvatila je rad u tri fokus grupe s 46 sudionika, 27 individualnih sastanaka s predstavnicima gradske uprave, udrugama civilnog društva, privrednicima, direktorima i ravnateljima ustanova. Procjenjuje se kako će cjeloviti projekt, s akcijskim planom za daljnje postupanje, biti završen tijekom veljače 2020.


Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

PREDUVJET ZA ŠIRENJE ZONE STANOVANJA

Počela izgradnja nove ceste Most dr. Franja Tuđmana – Osojnik

Započeli su radovi na izgradnji nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik. Nova prometnica izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste.

Radove izvodi ugovorni izvođač PZC Split, a cijeli zahvat vrijedan je 33 milijuna kuna i podijeljen je u tri faze. U prvoj fazi izvest će se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8.

Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

Predviđena su tri tipa poprečnih presjeka duž prometnice: prvi na dijelu novoprojektirane prometnice s trakom za spora vozila i za desna skretanja, drugi na mjestu križanja s postojećom cestom i treći na mjestu gdje novoprojektirana prometnica prati postojeću cestu. Uz kolnik se jednostrano izvodi nogostup širine 1.60 metara.Riječ je o jednoj je od najvažnijih investicija u gradsku prometnu infrastrukturu jer se povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja, a otvaraju se i mogućnosti za povezivanje alternativnim koridorom prema Gornjim selima te dalje prema Primorju.

NOVO SREDIŠTE KREATIVNOSTI

Centar za mlade uskoro u novom i većem prostoru u Luci Gruž

Desetak udruga mladih koje djeluju pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika i udruge iz oblasti tehničke kulture uskoro će useliti prostore Luke Dubrovnik, gdje su u tijeku radovi adaptacije petstotinjak kvadratnih metara. Za ovu investiciju Grad Dubrovnik u suradnji s Lukom Dubrovnik i Lučkom upravom izdvaja oko pola milijuna kuna.


Prilikom ovotjednog obilaska prostora, gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako će u budućim prostorima udruge imati peterostruko veći prostor za rad nego što su imali u ex hotelu Stadion te kako se završetak radova očekuje za oko dva mjeseca.

Zbog veće površine novog prostora, što omogućuje i organizaciju većih događanja, u njemu će sada svoje mjesto sada naći i udruge tehničke kulture kao što su Futura, STEM garaža, RC Modeli i Foto klub Marin Getaldić, a koje se godinama nose s nedostatkom adekvatnog prostora ili djeluju u neodgovarajućim uvjetima.


Tehnički blok će imati 3D printere, laboratorije, tamnu komoru i ostalo, dok će u društvenom dijelu prostora cijeli niz udruga mladih koje već osmišljavaju projekte. Centar za mlade bit će i sjedište Savjeta mladih Grada Dubrovnika.

Centar za mlade Grada Dubrovnika u kolovozu prošle godine proslavio je svoj prvi rođendan, a samo u prvoj godini djelovanja Centra održano je 90 različitih događanja, uključujući radionice i predavanja.
loading...

Izdvojeno

27. rujan 2020 23:12