StoryEditorOCM
DubrovnikOBORINSKA ODVODNJA |

STRAH OD KIŠE U oborinsku odvodnju ulažemo milijune, ali su nam i dalje mokre gaće

Piše Gabrijela Bijelić
26. listopada 2020. - 00:14
Jezera na Kantafigu, bujice na Vojnoviću, prelijevanja duž Lapadske obale, lokve pred Sponzom. Poznat je to prizor svakome tko se barem jednom za kišnog vremena zatekao na otvorenom, bilo kao pješak ili u vozilu, u poplavljenoj koloni u prometu. Zbog sanacije u Vukovarskoj i niz Ulicu kardinala Stepinca stanje s odvodnjom je nešto bolje, no daleko od zadovoljavajućeg, reći će Dubrovčani.

image
CROPIX

 

Plime na Lapadskoj obali

Iz gradske uprave poručuju kako su u posljednje tri godine uložili nešto više od 30 milijuna kuna u sustave oborinske odvodnje, s tim da su uporabne dozvole osigurane i za Vukovarsku i za Ulicu kardinala Stepinca. Radi se, kažu, i zapadnije od središta Grada:
- Trenutačno je u tijeku rekonstrukcija državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki – Štikovica, ukupne vrijednosti 22,8 milijuna kuna, investitora Hrvatskih cesta. Osim novog asfaltnog zastora, nogostupa za pješake i javne rasvjetu ovim se rješava i oborinska odvodnja – ističu iz gradske uprave i napominju kako je Vodovod Dubrovnik započeo s izgradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom ukupne vrijednosti 44 milijuna kuna. Radi se i na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac vrijedni gotovo 28 milijuna kuna te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na Lopudu vrijednima 12 milijuna kuna.
O kritičnoj točki s oborinskom odvodnjom Lapadske obale najavljuju rješenje kroz rekonstrukciju Lapadske obale kao najvažnije kapitalno ulaganje u gradsku prometnu infrastrukturu,u cijelosti financirano kroz fondove Europske unije i druga izvanproračunska sredstva.
- Ishođene su građevinske dozvole za cjelokupni projekt po fazama te u potpunosti osigurana financijska sredstava. Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603,15 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda u razini 85 posto i ostatak od 15 posto iz Državnog proračuna -poručuju iz Grada.

image

 
Božo Radić/Cropix

Hrvatske vode: Nismo ti!

Iz gradske uprave podsjećaju kako su u završnoj fazi ishođenja dozvola i projekti oborinske odvodnje Montovjerna-Batala (Ulica Iva Vojnovića, preko Marka Marojice, Ulice od Mihajla i ispusta u more na Batali), kao i izgradnja oborinskog kolektora u Ulici Andrije Hebranga na potezu od Kunske ulice do postojećeg ispusta oborinskih voda u luci Gruž.
- Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik d.o.o. sklopili su Ugovor o održavanju sustava odvodnje atmosferskih voda na području Grada Dubrovnika, a što podrazumijeva čišćenje objekata, kontrolu ispravnosti te sanaciju sustava odvodnje atmosferskih voda. Pod čišćenjem i sanacijom objekata sustava odvodnje podrazumijevaju se poslovi ručnog i strojnog čišćenja otvorenih i zatvorenih kanala za odvodnju, čišćenje slivnika do taložnice i rešetki tako da u svakom trenutku mogu primiti oborine ili kolničke vode za koju su namijenjeni. Nažalost, višegodišnja nebriga i neulaganje u izgradnju sustava oborinske odvodnje na području grada Dubrovnika dovodi do efekta plavljenja uslijed većih padalina. No, važno je da su svi novoizvedeni radovi više puta položili test ispravnosti – naglasili su iz Grada Dubrovnika.
Iz Hrvatskih voda koje se često i s oborinskom odvodnjom nam pak odgovaraju kako građevine oborinske (atmosferske) odvodnje u naseljenim mjestima (urbana oborinska odvodnja) grade i održavaju jedinice lokalne samouprave. Štoviše, kažu da ta ingerencija nije od jučer, već je urbana oborinska odvodnja najmanje 100 godina u nadležnosti gradova i općina. Zakon o financiranju vodnog gospodarstva iz 2009. odredio je i da se 8 posto naplaćenog vodnog doprinosa koristi za potrebe gradnje i rekonstrukcije građevina urbane odvodnje.
04. svibanj 2024 02:16