StoryEditorOCM
DubrovnikDoznajemo iz prve ruke

Što o gratis školskim obrocima misle učenici.‘ Da još dodaju čokoladno mlijeko i fetu pršuta, stalno bismo tražili repete!‘

Piše Kristina Filičić
6. veljače 2023. - 21:39

- Marende su super, baš je dobro što svatko ima isto i sve je ukusno – komentira nam Viktor Marković iz 5.a. Osnovne škole Montovjerna. Treći je tjedan besplatnih školskih marendi, hladnih obroka za dubrovačke osnovce pa smo iz prve ruke htjeli doznati jesu li naši osnovci zadovoljni.

Od početka drugog polugodišta, svaka škola je, sukladno vlastitim kapacitetima, iznašla privremeno rješenje za prehranu učenika. Grad je okončao postupak nabave za prehranu u osnovnim školama pa bi izabrani dobavljač, a javio se jedan, s isporukom ujednačenih obroka za sve osnovce krenuo od 6. veljače. Uvođenje istog jelovnika u svim gradskim školama, usklađen s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika dobro zvuči, pogotovo što su se u javnosti proteklih tjedana čuli svakojaki komentari na marende, od pozitivnih do kritika na lošu kvalitetu obroka. U kojoj su školi bolji obroci, zašto u drugoj školi dijele jogurte a u našoj ne, zaredala su pitanja i usporedbe. Za nadati se da će sve splasnuti za desetak dana kad svi dubrovački osnovci dobiju iste marende.

image

Simpatične poruke učenika na panou

Tonči Plazibat/Cropix

Malo pršuta

A učenicima je sve tako jednostavno. Ako im se marenda sviđa, pojedu je. Kako unaprijed znaju što je na školskom meniju koji dan, ako im obrok nije po gustu, ponesu rezervnu marendu, onu ‘za svaki slučaj’.

- Pita sa sirom mi je najbolja jer je slana, baš volim pite – otkriva nam Viktor s početka priče. Brunu Kulišiću je super kruh sa šunkom i sirom iako ‘iskreno, ne volim onaj kruh sa sjemenkama’.

image

Bruno Kulišić i Viktor Marković

Tonči Plazibat/Cropix

– Najbolje je što se besplatno nahranimo u školi – mudro će Viktor, a Bruno potvrđuje riječima ‘točno tako’. Viktoru je sve super, ‘stvarno obožavam marende u školi’ pa i nema neke dodatne želje na meniju. Možda bi dopisao burek sa sirom, barem dva puta u tjednu. Bruno bi da se u sendviču nekad nađe i malo pršuta.

Niki Raguž je ‘super ideja što su uveli hladne obroke’. Objašnjava nam kako neka hrana stigne već gotova, a nešto pripreme kuharice. Naime, OŠ Montovjerna ima prostorne mogućnosti za takvo nešto, ima kuhinju i blagovaonicu. Ljubica Kanostrevac ističe kako je sad drukčije jer se ne mora rano dizati kupiti marendu nego može odmah poći u školu. Najviše vole pecivo sa šunkom i sirom, a u obzir dolazi i sendvič sa šunkom.

Djevojčice pitamo što je s mlijekom i jogurtom koje učenici ove škole dobivaju tri puta tjedno uz marendu. Preostala dva puta je voće.

image

Simpatične poruke osnovaca

Tonči Plazibat/Cropix

Omraženi humus

Učenici Monte jednom su za marendu dobili namaz od mahunarki. Kako nije naišao na oduševljenje, više ga nisu ponavljali u meniju. Simpatični su odgovori petaša o humusu kojem je ‘falilo soli i ukusa’. Jedan ga je odnio doma jer ‘baka to voli’, dio njih je famozni namaz proslijedio dalje.

- Provo sam humus ali bila mi je muka od njega, nije mi se uopće sviđo, grlo me peklo – kazao je Viktor.

Ljubica i Nika su nam otkrile da je to kao riblja pašteta.

- Tako izgleda, ali je ustvari od slanutka. Ukusom nije dobar.

Iako pojedu doma slanić, grah i leću jer ‘baka to pravi najbolje’, ipak im je draža riblja pašteta nego ona od humusa. Da im humus nije ‘sjeo’ potkrepljuju podatkom kako se u njihovom 5.a. razredu među 23 učenika samo jednoj djevojčici svidjela marenda s humusom.

Skoro ko normalni

– Neki dječaci jako vole mlijeko i jogurt i onda svi njima daju. Jedan je danas imao 14 mlijeka na odmoru. Nije sve popio ali ima vremena – kažu nam uz osmijeh i poručuju ‘ako ti se ne jede marenda, daš je prijatelju’. Kad netko izostane, učenici koji žele repete posluže se njihovom marendom ‘bolje to nego da se baci’. Eto još jedne prednosti, uz pomoć hladnih obroka djeca se uče dijeljenju. Znaju ove male pametne glave, sve je prihvatljivo samo da marende ne završe u smeću.

Ali sigurno se nađe marendi i u košu za otpad, uporno pitamo.

- Zavisi koja je marenda. Ako je sendvič sa salatom, maslom ili humusom djeca baš ne jedu, a kad je pecivo šunka sir, pita sa sirom, sendvič sa šunkom onda se baci samo papir.

image

Ljubica Kanostrevac i Nika Raguž

Tonči Plazibat/Cropix

Čuli smo da su marende od integralnog kruha?

- Dobar je, skoro isti ko normalni, samo ima sjemenke.

Niki mama često peče kruh sa sjemenkama, a Ljubica ga jede doma pa joj je OK.

– Super je što svi učenici dobivaju i jedu isto, hrana je raznovrsna i jedemo zdravo. Onda ujutro imam više vremena da se spremim, ne moram se ranije dizat. Nema onoga ‘jesi li kupio prstić’ pa onda trči u butigu i sve navrat-nanos pa kasniš u školu – kažu Karmen Šimunović i Elena Lasić, a Džana Čeljo dodaje:

- Pogotovo onima čiji roditelji rade kao meni pa nema vremena napraviti marendu. Onda uvijek kupujem a to nije baš zdrava hrana pa mi se ova marenda u školi jako sviđa.

Eleni se sviđa pecivo sa šunkom i sirom, Karmen štrudel od sira, dobili su ga jednom.

– Pojedem marendu, nekad mi bude i malo. Onda od nekoga tko ne voli pokušam uzeti, ali mnogi me preduhitre, to je mali problem – kaže simpatično Karmen.

Kad mlijeko eksplodira

Školski trio smo pitali što bi poželjele uvrstiti u školsku prehranu, a da je pri tom zdravo.

- Kako sad jedemo zdravo, voljela bih pecivo sa šunkom i sirom i još unutra neki namaz. I bilo bi genijalno čokoladno mlijeko ili voćni jogurt umjesto običnog mlijeka i jogurta. To bi bila najbolja ideja – suglasne su Karmen, Elena i Džana. Svjesne su kako je ‘prehrana sad zdrava’ ali barem jednom u tjednu bi mogli dobiti nešto što nije baš super zdravo: mali slatkiš ili kolač, krafnu, štrudel od jabuka ili neke kekse.

image

Karmen Šimunović, Elena Lasić i Džana Čeljo

Tonči Plazibat/Cropix

Primijetile su da u dvorištu, nakon odmora, bude smeća. ‘Kuharice se potrude, nama sve spreme, a onda neki izađu vani i skaču po mlijeku da bi eksplodiralo’. Žao im je spremačica koje sve to moraju čistiti.

Sve naše sugovornike pitali smo što su prije uvođenja besplatnih školskih marendi jeli tijekom velikog odmora. Odgovori se mogu svesti na sljedeće: krafne, kroasani, čokolada, burek od sira, sendvič s čajnom ili sirom i šunkom, sok iz butige. Pitamo ih što na besplatne školske marende kažu roditelji? Zadovoljni su jer je i njima tako lakše ‘nego da nam svaki dan daju eure da kupimo sami’. Pogotovo što su marende zasitne, ‘dobijemo puno toga za 10 kuna’.

 

Svih sedam dubrovačkih osnovnih škola, uključujući i područne škole na Elafitima i u Zatonu, osiguravaju besplatne marende za ukupno 3500 učenika. Točnije, hladne nutritivno vrijedne obroke u skladu s normativima i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji se, odlukom hrvatske Vlade sufinanciraju u iznosu od 1,33 eura.

image

Mirjana Hadžić, kuharica u OŠ Montovjerna

Tonči Plazibat/Cropix

Malo stegni, malo pusti

Svako jutro od 8 do 9 i 30 sati traje priprema 380 hladnih marendi, kaže nam kuharica u OŠ Montovjerna Mirjana Hadžić.

- Trudimo se raditi po uputama i smjernicama HZJZ, tako smo i sastavili meni. Izbjegavamo bijelo brašno, dajemo im više integralnog kruha, iako ga ne vole baš previše.

Super je što će sva djeca u gradskim školama dobivati istu marendu, ‘onda nema razlika što koja škola daje, ovi su bolji od onih’.- Dio djece će pojesti sve, nekih 30-ak posto, dio njih će baciti sve što im roditelji ili mi damo. Neki će ako je slatko pojesti, ako nije, neće. Nema pravila. Ima djece koja ne žele niti probati, odmah s vrata bude prst dole. Ima djece koja ‘metu’. Kad bi ih pustili da jedu što vole, ne bi bilo dobro. Trebalo bi kombinirati zdravu hranu i ono što oni vole, malo stegni, malo pusti – smatra Mirjana i otkriva kako nije rijetkost da im učenici upute pohvale za obrok. Njihove poruke našle su mjesto na posebnom panou.

03. svibanj 2024 16:52