StoryEditorOCM
DubrovnikDEVASTACIJA KULTURNE BAŠTINE

Šteta u prostoru renesansnog đardina ljetnikovca Skočibuha, zbog izgradnje parkirališta na Ilijinoj glavici urušio se zid, ravnateljica Knjižnica: ‘Ovo je nedopustivo!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
17. svibnja 2023. - 11:19

- To je prvo što čujem, hvala vam na obavijesti! Svakako, to je nedopustivo i odmah idem do ljetnikovca kako bih se osobno uvjerila u razmjere nastale štete po taj objekt i našu Znanstvenu knjižnicu uopće. Nakon sagledavanja nastalog stanja kontaktirat ću izvođače i investitore parkirališta, ali i o svemu izvijestiti konzervatore - izjavila je to za ”Dubrovački vjesnik” ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić kad smo je pitali o razmjerima štete koja je nastala u prostoru renesansnog đardina ljetnikovca Skočibuha.

image
Ahmet Kalajdžić/

Naime, sjeverozapadni zid ljetnikovca koji je na gradskom predjelu Između tri crkve, prema slobodnoj procjeni, urušen je u dužini 15-20 metara. Zid je visok 3- 5 metara, a silina vibracija tijekom izgradnje, vjerojatno i višednevne kiše, oslabile su temelje zida te je došlo do urušavanja. Kako neslužbeno doznajemo, zid pripada povijesnoj cjelini samog đardina ljetnikovca. 

image
Ahmet Kalajdžić/

Podsjetimo, ljetnikovac je izgradio pomorac Vice Stjepović Skočibuha iz Suđurđa na otoku Šipanu. Stručnjaci ističu kako od svih dubrovačkih ladanjskih zdanja upravo ljetnikovac jednog od najbogatijih žitelja Dubrovačke Republike ima možda najbolji položaj i da se s njegove tarace pruža najljepši pogled prema Gružu i Elafitima. Ljetnikovac ima vrlo burnu prošlost i uz njega se i danas vežu brojne legende, kao na primjer ona o ruskoj princezi Jelisaveti Turakanovoj koja je u njemu boravila od 1772. do 1774. i tu pripremala urotu protiv carske Rusije, tražeći da se kao nasljednica ruskih careva vrati na prijestolje. Zdanje je potpuno opljačkano i spaljeno početkom 19. stoljeća, u burnim danima prodora ruske i crnogorske vojske na dubrovačko područje, a tragovi tog pohoda vidljivi su posebno na ljetnikovcima na području Rijeke dubrovačke.

image
Ahmet Kalajdžić/

Izgleda da su, ono što nisu uspjeli Rusi i Crnogorci, a potom i agresorska JNA tijekom Domovinskog rata, potpomognuti višednevnom kišom, dovršili graditelji parkirališta koje niče na susjednoj parceli. A kad smo već kod tog parkirališta, recimo i malo poznati podatak kojeg smo doznali iz dubrovačke gradske uprave: Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje nije izdao akt s pravom gradnje za gradnju parkinga investitora obitelji Miović, već je sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, investitor Smještaj i to d.o.o. dana 6. travnja prijavio gradnju potpornih zidova na novoformiranoj čestici zemljišta 2526 k.o. Dubrovnik, zbog čega na gradilištu nema obavijesti o projektantu, investitoru i ostalim ‘sitnicama‘.

image
Ahmet Kalajdžić/
image
Ahmet Kalajdžić

 

27. travanj 2024 06:43