StoryEditorOCM
Dubrovniksoldi za persijane

Stanovnici povijesne jezgre u niskom startu čekaju javni poziv Grada, ali postoji kvaka...

Piše Silvia Rudinović
15. ožujka 2024. - 15:03
Već odavno je propisano - u povijesnoj jezgri samo drveni otvori dolaze u obzirBožo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Iz Grada Dubrovnika najavili su kako će danas, 15. ožujka, objaviti javni poziv za dodjelu potpora stanovnicima povijesne jezgre za očuvanje i obnovu tradicionalne stolarije. Javni poziv do 15 sati nije objavljen na njihovim stranicama, ali iz dostupnih informacija se ističe dobra vijest kako je riječ o bespovratnim sredstvima za obnovu prozora i persijanama na stambenim objektima u povijesnoj jezgri Grada. Međutim, postoje ograničenja.

Iz Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more pročelnice Antonele Svilarić najavili su kako će sufinancirati 70 posto troškova održavanja postojeće stolarije, ali ne više od 1.000 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak snose sami prijavitelji.

Kad je riječ o zamjeni stolarije, Grad će, kažu, sudjelovati s 50 posto, ali ne više od 2.500 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu.

Bespovratna sredstva za sufinanciranje osigurava Grad Dubrovnik u ukupnom iznosu od 30.000 eura, dok je investitor dužan ishoditi posebne uvjete zaštite kulturnog dobra i prethodno odobrenje za radove održavanja i zamjene postojeće stolarije kod Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

„Vanjsku stolariju potrebno je izvesti od drva, uz poštivanje svih tradicionalnih detalja izvedbe, s mogućnošću prilagodbe radi osiguranja energetske učinkovitosti građevine”, napominju. Nema potpore za objekte koji se iznajmljuju u turističke ili druge svrhe. Nakon objave javnog poziva, prijave će se moći slati do 11. listopada, do 12 sati.

Dok se čekaju detalji u javnom pozivu, iskusan dubrovački marangun kaže da su i materijali za izradu prozora i persijana u posljednjih godinu i pol poskupjeli te da nije realno za 2.500 eura izraditi ni dva velika prozora kakvi su karakteristični na fasadama na Stradunu, možda mogu jednostavniji prozori od jele te da je za tu cijenu teško dobiti ariš. 

Inače, gradonačelnik Mato Franković već je objavio odluku o imenovanju povjerenstva, kako su ga nazvali, za potpore stanovnicima povijesne jezgre Dubrovnika za očuvanje i obnovu tradicionalne gradnje (stolarije) do 2028. godine, u sastavu: Vlaho Margaretić, Ivana Radić, Anita Burić, Amalija Pavlić i Miho Šutalo.

28. travanj 2024 03:50