StoryEditorOCM
DubrovnikKAD TI VEPAR ‘ZAKUCA‘ NA VRATA

Stanovnici Mokošice o ‘suživotu‘ sa divljim svinjama: čim padne mrak dolaze nam ispred kuća i prave veliku štetu, strah nas je izaći vanka! Divljač je sve bliža centru Dubrovnika, a lovci su nemoćni

Piše Anton Hauswitschka
24. listopada 2022. - 20:57

Kada smo prošle i ove godine čitali kako čopori divljih svinja ‘haraju‘ centrima Rijeke i Zagreba, u Dubrovniku se to činilo nemogućim. No ‘mic po mic‘, veprovi su se ovog mjeseca udomaćili u Mokošici, a sve češće ih viđaju i na drugoj strani Rijeke dubrovačke, iznad Sustjepana, Čajkovića, Komolca…

Zabrinuti građani sve češće nam dojavljuju o nepozvanim gostima. Čim padne večer, evo ti ih. Rokču, stenju po dvorištu. Prevrću kante, ruju po vrtovima i baštinama, prav nam veliku štetu, kaže nam naša sugovornica naglasivši kako je palila vanjsku rasvjetu ali joj to nije pomoglo. – Ne boje se ničega, pa ih bespomoćno gledamo kroz prozor. Ne do Bog izać vanka! A što ako se tu zatekne dijete? – ističe te dodaje kako je uspjela nabaviti posebnu tekućinu koja divljim svinjama smrdi i tjera ih dalje od tog područja, no kako je ta zaštita bila kratka vijeka.

image

Divlje svinje čim padne večer dolaze pred kuće u Mokošici

Anton Hauswitschka/

Iz županijskog lovačkog saveza poručuju kako su u takvim slučajevima lovci nemoćni jer prema zakonu ne smiju nositi oružje, a kamoli pucati u naseljenom mjestu. – U takvim slučajevima pristupa se posebnoj proceduri u suradnji sa policijom, a za nju su nadležne općine i gradovi temeljem Programa zaštite divljači – kaže nam tajnik Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije Mato Špilj. – U ovo slučaju Grad Dubrovnik prema svom Programu trebao bi imati potpisan ugovor sa lokalnim ili nekim drugim lovačkim društvom, no iskreno, ne znam kakva je u gradu situacija- poručuje nam Špilj.

Predsjednik lovačke udruge Dubrava iz Dubrovnika, Željko Drašković potvrdio nam je da su dubrovački lovci u slučaju veprova u Mokošici nemoćni. – Ne smijemo pucati u naseljenom mjestu, a sa Gradom još uvijek nismo dogovorili Program zaštite divljači. Jedina pomoć trenutno je da se raščiste baštine, da se oko njih i vrtova podigne ograda. U ovakvim slučajevima može nas se nazvati pa ćemo područje tretirati posebnom tekućinom čiji miris tjera divlje svinje- kaže nam Drašković dodajući kako se svi potrebni podaci i kontakt telefoni nalaze na stranicama Lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Divlja svinja

Vlado Kos/Cropix

Ima li Grad Dubrovnik Program zaštite životinja, poput primjerice Zagreba zapitali smo gradsku administraciju, no odgovor još uvijek čekamo. Lovci sa našeg područja sumnjaju da je takav program donesen, iako je zakonski obvezan, jer ga, kako kažu, nemaju čak ni susjedne dubrovačke općine, Župa dubrovačka i Konavle u kojima je sinoć, u Karasovićima došlo do prometne nesreće kada je vepra izletio pred automobil. Srećom tek je u pitanju materijalna šteta, iako poprilična.

- Sve je više divljih svinja na našem području, a kada vam dođu ispred kuće ni u kojem slučaju nemojte izlaziti vanka. To su snažne divlje životinje koje se ne boje napasti ljude ako misle da su ugoržene. Upalite radio, pojačajte ga te lupajte tećama, trebale bi pobjeći – savjet je jednog lovca. Inače, divlje svinje su iznimno pametne, snažne i izdržljive životinje. Mogu težiti i preko 150 kilograma, te dnevno prijeći spreko 40 kilometara. Ni more im nije problem pa smo tako često svjedoci kako sa obale plivaju na Mljet i druge otoke. Posbeno su opasne ženke kada imaju mlade koje štite ako procijene da ih netko ugrožava. 

03. svibanj 2024 20:56