StoryEditorOCM
Dubrovnik‘BLAŽENI U NEZNANJU‘

Stanari Karingtonke do kraja mjeseca moraju isprazniti parkiralište: ‘Mjesta su nam obećana, ali nas nitko nije kontaktirao!‘ Evo što kažu iz gradske uprave

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. listopada 2023. - 20:13

Do kraja listopada 200-tinjak Dubrovčana mora isprazniti parkiralište koje su dosad koristili jer će se na toj građevinskoj zemlji u Gružu graditi zgrada privatnog investitora.

Naime, tvrtka Dubrovački dvori d.o.o. dobila je 10. svibnja ove godine građevinsku dozvolu i može započeti s izgradnjom poslovno-stambene zgrade i bazena u Šipčinama u blizini ‘Karingtonke‘, čiji su se stanari pobunili što ostaju bez parkinga. Investitor je lokacijsku dozvolu dobio 20. srpnja 2022. Vlasnici tvrtke Dubrovački dvori d.o.o. su Luka Kaić, Jadranka Balent i Marko Marević. Direktor je Luka Kaić, građevinski poduzetnik iz Zagreba. Zemljište na kojemu će graditi kupili su prije tri godine od tvrtke Leno, koja je tvrtka kćer Gravose d.o.o., odnosno pravni slijednik Dubrovkinje Nuove.

image

Parkiralište pokraj zgrade Karingtonke, u privatnom vlasništvu

Silvia Rudinović

Nitko nas nije kontaktirao

Stanari su organizirali prosvjede, predlagali da se cijela ova zona proglasi zelenom, sastajali se s gradonačelnikom jer drugog parkinga jednostavno nema ili se plaća puno više nego što su ga oni plaćali dosad. Rezultat svega poduzetog jest da je rješenje problema ostalo na obećanjima:

- Otkad smo bili na sastanku kod gradonačelnika, više nas nitko nije kontaktirao - rekao nam je Tomislav Demarin, jedan od predstavnika stanara. - Mjesta su nam obećana, ali nas više nitko nije zvao.  

Podsjetimo, na sastanku stanara s gradonačelnikom Matom Frankovićem obećano im je da će moći kupiti parkirališno mjesto po komercijalnim uvjetima, prema prethodnom dogovoru s investitorom. Gradila bi se dodatna etaža za parking isključivo za potrebe stanara ‘Karingtonke‘. Prioritet imaju obitelji poginulih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovorni odnos s tvrtkom Leno za parkiranje na toj čestici.

- Bilo je rečeno da će biti 48 mjesta. Ima nas 200 i svi se naredne dvije godine trebaju pobrinuti gdje će parkirati. Na cestu, nema druge - dodaje Demarin. - Prvi koji trebaju dobiti parking su stradalnici, invalidi Domovinskog rata i branitelji. Ustvari, nitko ništa ne dobiva, osim mogućnosti da kupi parkirališno mjesto za 20 tisuća eura. Još smo ‘blaženi u neznanju‘ jer nemamo nikakve povratne informacije - naglasio je.

image

Stanari Karingtonke prosvjedovali su protiv izgradnje mega zgrade zbog koje će ostati bez parkinga

Silvia Rudinović

- Gradonačelnik je obećao da će ići na izmjene građevinske dozvole da bi udovoljio stanarima. Tom sastanku je u gradskoj vjećnici prisustvovalo preko 40 ljudi - podsjetio je Demarin. - Tražili smo četiri-pet puta da nam se dostavi audio zapis s tog sastanka, ali ga nikad nismo dobili.

- Osobno sam protiv gradnje takve mega zgrade u kojoj će veći dio stanova biti apartmani, a manji dio stambene jedinice - istaknuo je na kraju predstavnik stanara ‘Karingtonke‘.

Odgovor Grada

Pitali smo i Grad Dubrovnik što je s obećanim parking mjestima za stanare ‘Karingtonke‘:

- Kao što smo već izvijestili, Grad Dubrovnik je s investitorom dogovorio uvjete za kupnju parkirališnih mjesta za stanare koji su ranije imali zakupljeni parking na parceli na kojoj će se izgraditi zgrada, i to na novoj etaži koja će se izgraditi isključivo za njihove potrebe. Zainteresiranih za kupnju garažnih mjesta u novoj zgradi ima i više od ponuđena 41 parkirališna mjesta, a prioritet kupnje imat će obitelji poginulih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovorni odnos s tvrtkom Leno za parkiranje na predmetnoj čestici - odgovorili su iz Grada.

image

Zgrada Karingtonka

Silvia Rudinović

- Prema najavama, na lokaciji u neposrednoj blizini ove zgrade gradit će se još jedan objekt koji će također imati dodatnu etažu za stanare okolnog područja, koji će imati priliku kupiti garažno mjesto, a Grad je stava da takve inicijative treba poticati i dalje - zaključili su.

Cijene stanova

U rujnu 2022. oglašena je prodaja stanova u zgradi koja će se tek sad početi graditi pored Karingtonke. U ponudi je bilo 47 stanova površine od 40 do 140 m2, s podzemnom garažom sa 69 parkirališnih mjesta. Cijena kvadrata ovih stanova kretala se između 3 i 5 tisuća eura.

02. svibanj 2024 03:37