StoryEditorOCM
DubrovnikKRONOLOGIJA POBJEDE |

SRĐ JE GRAD Imperijal je naš, a ugovor s Razvoj golfom nije jednostrano raskinut, već je prestao važiti sam po sebi

Piše GB
9. lipnja 2020. - 14:05
'Srđ je Grad' održao je na Batali konferenciju za medije na temu provedbe odluke GV o ”Utvrđivanju raskida koncesijskog ugovora za tvrđavu Imperial”Božo Radić/Hanza Media
- Imperijal je naš. Ovo je zajednička pobjeda građana Dubrovnika koji mogu biti ponosni jer sad imamo priliku tvrđavu podići na veću razinu zaštite kao dio svjetske baštine – ustvrdio je danas na susretu s novinarima u parku na Batali gradski vijećnik KLGB Srđ je Grad Nikša Selmani.

Dubrovački povjesničar umjetnosti Ivan Viđen pojasnio je kako nije točna teza da je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća jednostrano raskinut ugovor Grada i razvoj Golfa, već da je GV utvrdilo kako je ugovor raskinut sam po sebi.

-  Na početku svake sjednice Gradskoga vijeća u proteklih pet godina predlagali smo da se točka o utvrđenju raskida koncesijskoga ugovora za tvrđavu Imperijal uvrsti u dnevni red sjednice, što se redovito ignoriralo, ponekad i ismijavalo. No, mi smo ustrajali te smo, zajedno sa svakim od 10 051 naših sugrađana koji su na referendumu u travnju 2013. glasom protiv stali u obranu vlastitoga grada, izborili da se tvrđava Imperijal, kao jedan od simbola obrane Dubrovnika, vrati upravo u naše ruke - rekli su srđevci.

image
Nikša Selmani
Božo Radić/Hanza Media


Viđen je podsjetio na kratku povijest projekta koji je počeo 25. ožujka 2009. kad je nakon provedenoga javnoga natječaja između Grada Dubrovnika (kao davatelja koncesije) i tvrtke Razvoj Golf d.o.o. (kao koncesionara) zaključen ugovor o koncesiji kojom je Grad Dubrovnik tvrtki Razvoj Golf d.o.o. dao koncesiju za korištenje tvrđave Imperijal na Srđu, zajedno s okolnim područjem ukupne površine 18.899 m2, izuzev prostora u prizemlju tvrđave površine 311 m2 koji je bio predviđen za rekonstrukciju u Muzej Domovinskoga rata. Taj je ugovor predviđao da koncesionar u tvrđavi obavlja ugostiteljsku ili hotelsku djelatnost najviše kategorizacije i najviše razine usluge.

Člankom 4.2 tog ugovora o koncesiji izrijekom je bilo navedeno da se isti raskida sam po sebi te se ugovorne stranke oslobađaju svih obveza iz ugovora ili u svezi s ugovorom ukoliko donošenjem urbanističkoga plana ne bude predviđeno obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti.

Potom je pokrenut postupak izrade urbanističkoga plana (UPU) koji je izradila tvrtka URBOS te je taj plan, nakon burnih javnih rasprava, 30. srpnja 2013. izglasan na Gradskome vijeću i to većinom glasova vijećnika tzv. Dubrovačkoga dogovora (SDP-HDZ-HSS-HNS-DDS). Međutim, u tom urbanističkom planu uređenja (UPU) određeno je da se tvrđava Imperijal rekonstruira i dobije novu, pretežito kulturnu namjenu, sukladno konzervatorskim smjernicama. Osim navedene namjene, urbanističkim planom nije predviđena nikakva druga namjena, odnosno, obavljanje bilo kakve druge djelatnosti.

Time namjena predviđena ugovorom o koncesiji iz 2009. godine nije unesena u UPU iz 2013. godine čime se aktivirao raskidni uvjet koji su same stranke ugovora slobodnom voljom ugovorile i potpisale; znači, stranke su same raskinule ugovor temeljem odredbi tog istog ugovora.

image
Ivan Viđen
Božo Radić/Hanza Media


- Prema tome, važno je istaknuti kako odluka Gradskoga vijeća od 4. lipnja ove godine koncesijski ugovor nije jednostrano raskinula, već je ugovor raskinut nastupom raskidnoga uvjeta iz ugovora koji je nastupio još 30. srpnja 2013. godine. Odluka Gradskoga vijeća to je samo utvrdila. U našem javnom prostoru stoga je žalosna pojava nekih starih političkih zagovarača golfa i golferskih obmanjujućih stavova kako je koncesijski ugovor raskinut jednostrano - rekao je Viđen.

Predstavnici 'Srđ je Grad' istaknuli su kako je prema važećem urbanističkom planu u tvrđavi Imperijal predviđena kulturna namjena, što je dodatno osnaženo odlukom Gradskoga vijeća iz 2015. godine da Muzej domovinskoga rata mora biti smješten u središnjem dijelu tvrđave, nadamo se da će se uz MDR u tvrđavi naći mjesta i za širu pripovijest o povijesti tvrđave u rasponu od opsade Dubrovnika iz 1806. godine do herojske obrane u Domovinskome ratu. Također, smatraju da tvrđava Imperijal mora ostati ne samo mjesto povijesnoga sjećanja, već i živo mjesto društvenoga života i za sadržaje iz kojih će se moći dijelom financirati djelovanje braniteljskih udruga u našemu gradu.

- Ovo je trenutak radosti za sve građane Dubrovnika i čitavoga dubrovačkog kraja, ali borba za čiste račune na Srđu još nije gotova - izjavio je županijski vijećnik Marko Giljača uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine. Srđevci od dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića očekuju da popravi štetu vraćanjem obuhvata golfa s 300 na prvotnih 100 hektara.
26. travanj 2024 13:02