StoryEditorOCM
DubrovnikU Ulici od Kaštela

Spomenik unutar spomenika prijeti prolaznicima! Vlasnik bi ga trebao popraviti, ali to, s obzirom da se radi o kulturnoj baštini poprilično košta

Piše Kristina Filičić
2. rujna 2022. - 18:27

Suhozid u zidinama. Imamo ga, u Ulici od Kaštela! Spomenika vješte suhozidne gradnje poput kućerica, međa, gumna, lokvi, obora..., na svakom je koraku u Primorju ili Konavlima, pa i na Konalu. A kada je takav spomenik unutar gradske spomeničke cjeline privlači pozornost. No, međa u najvišoj ulici južne strane Grada, rađena tehnikom građenja ‘na suho‘, bez vezivnog materijala, doslovno kamen na kamen, vapi za obnovom. Na pojedinim mjestima ispao je kamen, a ako ga se promatra sa strane, pun je ispupčenja i pukotina. Kao da će s prvom jačom kišom zajedno s vrtom koji omeđuje završiti u ionako uskoj gradskoj ulici koja bi, usputno rečeno, također trebala obnovu. Stanje zida sugrađane ne čudi jer kako će i biti nov kad ga je dobro načeo zub vremena, dokrajčila ratna razaranja i potresi. Spominju kako se cijela poslijeratna obnova kvarta Svete Marije odvijala upravo tom ulicom, uz suhozid. Mehanizacija, tone šuta koje su tuda nošene, zasigurno su pridonijele njegovom današnjem stanju.

image

Suhozid u zidinama

DV

Poslali smo upit Gradu Dubrovniku, Zavodu za obnovu Dubrovnika i dubrovačkom Konzervatorskom odjelu odnosno Ministarstvu kulture i medija i pitali tko je nadležan za obnovu ovog spomenika u spomeniku te kad će ga nadležni obnoviti?

Iz ministarstva su nam pojasnili kako je ‘u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara vlasnik dužan pažljivo skrbiti o kulturnom dobru, a osobito ga čuvati i redovito održavati‘.

- Prema Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika, vlasnici zemljišnih čestica odnosno površina koje graniče s površinama javne namjene, dužni su održavati svoje površine - poduzimati odgovarajuće radnje i mjere kako bi se spriječio odron (urušavanje) zemlje, kamenja, stijena, drveća i drugih predmeta koji se nalaze na toj površini. Ako dvorište, vrt, zelena i druga površina zgrade, kao i ostale površine ili ograde uz javnu površinu, nisu uređeni na način propisan odredbama Odluke, komunalni redar rješenjem će narediti vlasniku, odnosno korisniku nekretnine, otklanjanje uočenih nedostataka – stoji u odgovoru Ministarstva te se još navodi:

image

Suhozid u zidinama

Dv/

- S obzirom na to da se suhozid nalazi unutar zaštićene Kulturno-povijesne urbanističke cjeline grada Dubrovnika, vlasnici su za njegovu sanaciju dužni ishoditi odobrenje nadležnog Konzervatorskog odjela. Konzervatorski odjel u Dubrovniku Ministarstva kulture i medija utvrdit će stanje predmetnog suhozida, te poduzeti sve potrebne radnje u skladu sa zakonskim ovlastima – zaključuju iz Ministarstva kulture i medija.

Preneseno, spomenik unutar spomenika tik uz javnu površinu treba obnoviti sam vlasnik. Razumljivo je kako vlasnik treba održavati građevinu u svom vlasništvu, ali kada je to spomenik kulture čija je obnova u startu duplo skuplja i iziskuje odobrenje struke, zar institucije ne bi trebale dati ruke? Kako će netko s prosječnom hrvatskom plaćom financirati obnovu suhozida ili bilo čega drugog, kad je obnova u povijesnoj jezgri u startu duplo skuplja od one u gradu izvan zidina? Pa se iščuđavamo prodaji kuća, novim apartmanima, Grad zovemo apartmanskim naseljem, Svetim Stefanom, spavaonicom i tko zna kakvim sve nazivima. Institucije iščitavaju zakone ali nitko ne nudi kvalitetno rješenje odnosno konkretnu pomoć onima što se još drže Grada. No to je već ispričana priča.

Odgovori iz gradske uprave i Zavoda do objave teksta još nisu pristigli.

image

Suhozid u zidinama

Dv/
image

Suhozid u zidinama

Dv/
image

Suhozid u zidinama

Dv/
image

Suhozid u zidinama

Dv/

 

27. travanj 2024 23:57