StoryEditorOCM
DubrovnikSEZONSKI FENOMEN

Spavači na otvorenom mogu odahnuti - nitko ih ne cinka

Piše Gabrijela Bijelić
28. kolovoza 2021. - 19:48

Neki se nad njima zgražaju jer besplatno noće u gradu gdje je sve po zlato, drugi hvale njihov slobodarski duh i neopterećenost konvencionalnim smještajem u hotelima i apartmanima. Društvene mreže ove sezone redovito su ih pratile kako blaženo snivaju prostrti po travi, kamenu i betonu. Ako dosad već niste pogodili, otkrit ćemo vam da se radi o turistima – 'spavačima' pod vedrim nebom, većinom mladim backpackerima kojima su prostirka na travnjaku ili u parku, rjeđe šatori, dovoljni za noćenje bez naknade i usputno uživanje u svježem zraku pokraj mora.

Policija nije nadležna

Građani, dakle, dvojako gledaju na ovaj ljetni fenomen koji se nakon lanjske pandemijske pustoši, opet na mala vrata uvukao u zelene kantune Grada, ali i one betonizirane, već kako tko i gdje stigne prisloniti glavu. Oni koji su pomislili da su opomene i moguće sankcije stvar policije, na krivom su tragu:

- Spomenuta problematika regulirana je Odlukom o komunalnom redu Grada Dubrovnika, a provedba je u nadležnosti Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika – rastumačili su nam iz PU dubrovačko-neretvanske i preusmjerili nas prema gradskoj upravi, odakle javljaju da 'kampisti' na njihovu radaru zasad prolaze nezamijećeno.

- U odnosu na navedenu problematiku, u Komunalnom redarstvu ove godine još nisu zaprimili dojavu na netko negdje spava na otvorenom, dok su u predpandemijskoj godini imali tri dojave za kampiranjem na javno prometnim površinama. Tim prilikama utvrđeno je da se radi o stranim državljanima slijedom čega bi kontaktirali policiju sukladno Odluci o komunalnom redu. Međutim, u svim slučajevima bi se navedeni spavači udaljili prije dolaska policijskih službenika - istaknuli su iz Grada Dubrovnika.

Princ na motoru

Napomenuli su kako sankcije propisane člankom 222. Odluke o komunalnom redu na području Grada Dubrovnika za fizičku osobu kazna iznose 2 tisuće kuna.

Osim low coast zrakoplovima i autobusima, do Dubrovnika poneki turisti stižu i na dva kotača. Jedan takav je nedavno osvanuo na fotografiji u Facebook grupe Dnevna doza prosječnog Dalmatinca gdje je snimljen kako spava na sjedalu svog motora parkiranog blizu pošte Lapad. Očito je da spavača nitko od usputnih prolaznika nije prijavio, već su ga naprotiv uredno posnimali kao najnoviju ljetnu dubrovačku atrakciju.

Upozorenja za kampere

Iz gradske uprave vele kako je temeljem Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, komunalnim redarima i turističkim inspektorima omogućeno je postupanje prema kamperima koji se nalaze izvan prostora za kampiranje.


Po tim ovlastima komunalni redari postupaju na osnovu dojava građana i neposrednog zapažanja, prvo izdaju upozorenje, a potom, u slučaju da se ogluše, idu dalje u postupak sukladno zakonskim ovlastima.

Od lipnja je bilo desetak postupanja, a u svim su slučajevima kamperi odmah reagirali na izdana upozorenja.

08. svibanj 2024 16:52