StoryEditorOCM
Dubrovnik‘Crveni križ u Gradu‘

Spasilačka služba i timovi prve pomoći i ovo ljeto na dubrovačkim plažama i ulicama

Piše D. V.
4. lipnja 2024. - 13:36

Grad Dubrovnik i ove godine financira projekt ‘‘Crveni križ u Gradu‘‘, odnosno djelovanje Spasilačke službe na dubrovačkim plažama te timova Prve pomoći Crvenog križa na nekoliko punktova, za što je u gradskom je proračunu osigurano 77.000,00 eura. Ugovor o dodjeli financijskih sredstava potpisali su danas gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Marko Grgurević.

Upravo je u tijeku obuka nove generacije spasioca, koji će od 21. lipnja biti prisutni na gradskim plažama Mandrač, Danče, Štikovica i Bellevuee. Spasioci koji rade na našim plažama prošli su tečaj za spasioce na otvorenim vodama kojeg provodi Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, koji uz ostalo obuhvaća osnovni i napredni tečaj iz pružanja prve pomoći.

Timovi prve pomoći Crvenog križa ove će godine ponovno biti prisutni na najposjećenijim lokacijama u gradu i to na dva punkta na Stradunu, dva na zidinama i dva na Lokrumu. Na ovaj način nastavlja se dugogodišnja suradnja Grada i gradskog društva Crvenog križa s ciljem sigurnog boravka u našem gradu.

Članovi Kluba mladih i Spasilačkog kluba ‘Neptun‘ Dubrovačkog Crvenog križa interveniraju  i pomažu sugrađanima i posjetiteljima Grada koji im se požale vezano za probleme toplinske slabosti, iscrpljenosti, toplinskog udara, sunčanice, dehidracije, opekotina, uganuća, posjekotina, prijeloma, uboda insekata i sl. Obučeni u uniforme s vidljivom oznakom Crvenog križa, osim pružanja prve pomoći članovi Kluba mladih često daju i informacije o Gradu, a svim posjetiteljima pružaju dodatan osjećaj sigurnosti i brige za njihovo zdravstveno stanje.

Preko učeničkih i studentskih ugovora dubrovačka mladost odradila je veliki dio posla. U četiri  mjeseca 35 članova imali su sveukupno 1.308 intervencija.

Projekt „Crveni križ u Gradu“ ulazi tako u desetu godinu provedbe. Osim financijske podrške Grada Dubrovnika provodi se zahvaljujući i potporama Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Javne ustanove Rezervat Lokrum, Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

22. lipanj 2024 19:54