StoryEditorOCM
DubrovnikSURADNJA BASKIJSKOG KULINARSKOG CENTRA I TUŠ-a DUBROVNIK

Španjolski kulinarski znalci održali niz radionica; ovaj put zvijezda tanjura bilo je povrće

Piše dv
29. travnja 2022. - 13:14

U organizaciji Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik ovog tjedna je održan niz edukativnih i metodoloških radionica za nastavnike strukovnih zvanja škole (kuharstvo, posluživanje i ekonomija), u hotelu Valamar Argosy Dubrovnik.

Radionice su vodili renomirani španjolski stručnjaci Baskijskog kulinarskog centra, koji je tehnički partner Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na projektu "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik" financiranim bespovratnim sredstvima Europske unije.

image

Baskijski kulinarski centar u radnom posjetu Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik

TuŠ Dubrovnik

Baskijski kulinarski centar (BCC) jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva.

Izmjenom znanja, kreativnih vještina i tehnika, prateći nove vizije i svjetske trendove u turizmu i ugostiteljstvu, ostvarila se izuzetna suradnja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i Baskijskog kulinarskog centra, čime su nastavnici strukovnih zvanja obogatili i usavršili svoje vještine i znanja u struci.

Radionice iz područja ekonomije, na temu "Kako prepoznati poduzetničku ideju", organizirane su za studente Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

image

Baskijski kulinarski centar u radnom posjetu Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik

TuŠ Dubrovnik

Prema riječima polaznika, suvremene metode design thinkinga i njihova primjena u poslovanju, predavači i gosti, učinili su ovu radionicu iznimno zanimljivom i dinamičnom. Predavači na radionicama su bili Ivan Udženija kao voditelj radionice, Amela Obad, Maris Kutanjac, Sandra Bender, Ante Kristić i Nikša Grabovac ispred RCKDU i Izaskun Zurbitu kao gost predavač iz Baskijskog kulinarskog centra.

Nakon Ane-Marije i Milana Vasića iz restorana "Pantarul", studentima su svoju poduzetničku priču ispričali mladi baskijski poduzetnici iz tvrtke "Bizio" koji proizvode tradicionalni baskijski napitak-jabukovaču. Njihova tvrtka je primjer novonastale male uspješne firme koja koristi metode design thinkinga u svom poslovanju. Polaznici radionice pokazali su iznimnu kreativnost, a radionica ih je usmjerila kako koristiti suvremene metode u procjeni potrošačkih potreba i tržišnih trendova u cilju prepoznavanja poduzetničke prilike uz razvijanje prezentacijskih vještina.

image

Baskijski kulinarski centar u radnom posjetu Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik

TuŠ Dubrovnik

U suradnji s Maddi Echeverria Crucelegu, predstavnicom iz Baskije, nastavnici Ljiljana Prce i Valentino Vrdoljak održali su radionicu iz područja posluživanja, na temu "Edukacija pomoćnog osoblja u poslužnom odjelu", dok su nastavnici Luka Šimunović i Valentino Vrdoljak upoznali sudionike s vinskom raznolikošću Dubrovačko-neretvanske županije.

Alberto Rodríguez Becerril i Héctor M. Cabella Lerma iz Baskijskog kulinarskog centra kulinarske radionice vodili su na temu povrća, koje je ovaj put bilo u ulozi glavne namirnice. Obradili su načine pristupa namirnicama, od proizvodnje preko najmodernijih tehnika obrade do prezentacije gotovih jela.

image

Baskijski kulinarski centar u radnom posjetu Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik

TuŠ Dubrovnik

- Izuzetno nam je drago što je Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik odabrala Baskijski kulinarski centar za tehničkog partnera u projektu "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik". U ovom projektu surađujemo već dvije godine, točnije od 2020. godine. Suradnju razvijamo kroz naše radne posjete, mi Dubrovniku, oni Baskiji, gdje izmjenjujemo nove informacije i iskustva, te težimo višim razinama u kulinarskom i gastronomskom smislu. Cilj nam je implementirati i ponuditi drukčiju perspektivu o tehnikama, trendovima u kulinarstvu, te općenito o novim načinima razmišljanja kad je hrana u pitanju. Ovogodišnje radionice osmislili smo za nastavnike tri odjela Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ekonomija, kuharstvo i posluživanje. Koordinator sam kulinarskih radionica na kojima obrađujemo razne kulinarske teme, od avangardnih tehnika, tehnika fermentacije, dimljenja, soljenja, do kreativnih obrada raznih namirnica, priprema na roštilju i sl. Ovaj put zvijezda našeg tanjura je povrće, bilo divlje ili uzgojeno. Drago nam je da vidimo napredak u radu i iskreno se veselimo svakom slijedećem susretu - naglasio je Alberto Rodríguez Becerril po završetku radionica.

26. travanj 2024 06:16