StoryEditorOCM
Dubrovnik286 GODINA NAKON IZGRADNJE

Skalini na kojima su ljubovali Romeo i Julija i kojima je prošla gola i osramoćena kraljica Cercei uskoro će biti obnovljeni

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. svibnja 2024. - 14:19

Obnovom skalina uz Jezuite površine 197.25 metara kvadratnih Grad Dubrovnik i Zavod za obnovu nastavljaju realizaciju Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2024. Radovi sanacije obuhvatit će pripremne, građevinske i konzervatorsko-restauratorske radove na čitavoj površini skalina iz 18. stoljeća, a sredstva su osigurana u ovogodišnjem proračunu Grada Dubrovnika.

WALK OF SHAME

Skalini od Jezuita primjer su neponovljive barokne arhitekture koje je 1738. projektirao arhitekt Pietro Passalacqua kako bi se povezao ‘donji‘ i ‘gornji‘ dio dubrovačke stare jezgre. Ti su skalini, kao i Boškovićeva poljana na vrhu, tijekom godina bili pozornica brojnim predstavama Dubrovačkih ljetnih igara, a turistima su vrlo drag ‘hot spot‘ na kojem ne propuštaju fotografiranje. Doduše, teško je fotografirati familiju tijekom sezone jer su skalini krcati gostima koji sjede, prolaze ili tek razgledavaju ovaj dio Grada.

image

Skalini od Jezuita na kojima su ljubovali Romeo i Julija

Grad Dubrovnik/

Skalini od Jezuita među ljubiteljima mega popularne serije ‘Game of Thrones‘ poznati su i kao ‘Walk of shame‘ jer je njima prošla ošišana i gola kraljica Cersei kako bi se u jednoj od epizoda iskupila za svoje ‘laži i bludničenje‘.

Na prekrasnim skalinima svojedobno su ljubovali i najpoznatiji ljubavnici u predstavi ‘Romeo i Julija‘ Williama Shakespearea, a  neodoljivo podsjećaju na skalinadu kojom se s Piazze di Spagna dolazi do crkve Trinita dei Monti u Rimu, stoji na stranicama Turističke zajednice Grada. Vizualnim pregledom uočena su brojna oštećenja i onečišćenja kamene površine nastala djelovanjem raznih prirodnih i ljudskih čimbenika, javili su nedavno iz Grada, a uz tragove mehaničkih oštećenja nastalih u Domovinskom ratu vidljive su manje pukotine i veća napuknuća kao i različite naknadne intervencije.

GRANATE OŠTETILE BAŠTINU

Oštećenju skalina nije kumovao samo zub vremena, iako 286 godina otkad su izgrađene nije mali period. Ona su najviše nastala zbog ratnih bombardiranja u Domovinskom ratu kad se bešćutno uništavala neprocjenjiva baština Grada.

Kako su javili iz Grada, u provedenom postupku javne nabave kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda tvrtke Projekt 22 d.o.o., a vrijednost ugovora koji će se sklopiti s odabranim izvođačem je 210.188,00 EUR bez PDV-a, odnosno 262.735,00 EUR sa PDV-om. Početak radova planiran je sredinom rujna 2024. godine, a predviđeno je da će trajati četiri mjeseca.

Radovi će se izvoditi prema Elaboratu zatečenog stanja s prijedlogom radova i troškovnikom za konzervatorsko-restauratorske zahvate, izrađenom u rujnu 2023. godine, na koji je 1. prosinca 2023. ishođeno prethodno odobrenje za izvođenje zahvata od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Pri izradi dokumentacije financijsku potporu Zavodu osiguralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine. 

Prethodno je napravljen detaljan uvid u zatečeno stanje kako bi se odabrale adekvatne metode prilikom izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova. Rebalansom proračuna Grada u 2023. osigurana su sredstva za izradu Idejnog projekta uređenja Poljane Ruđera Boškovića te je kao prvi korak pokrenuta izrada varijantnih idejnih rješenja uređenja Poljane, naglasili su iz Grada Dubrovnika.

18. lipanj 2024 15:19