StoryEditorOCM
DubrovnikPOTPLAĆENI I PREOPTEREĆENI

Sindikalna povjerenica Ana Dragojević: ‘Plaće dubrovačkih odgojiteljica su među najnižima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji!‘

Piše Kristina Filičić
25. listopada 2022. - 18:44

Stanje u sustavu je kaotično, nedostaje oko pet tisuća odgojitelja, uz njih i pedagoga, logopeda... Državni pedagoški standard ne poštuje 80 posto vrtića u Hrvatskoj, plaće odgojitelja su neujednačene a oni preopterećeni jer nerijetko rade duple smjene a prekovremeni im se ne plaćaju... Sve to čulo se u subotu s Jelačićevog trga gdje su se okupili članovi predškolskih sindikata i udruga kako bi ukazali na probleme s kojima se nose u sustavu predškolskog odgoja.

U javnosti često čujemo o potplaćenosti dubrovačkih teta, plaći koja je sramotno mala dok one požrtvovno rade odgovoran posao odgoja mališana u vrtićima, o prekapacitiranosti vrtićkih grupa i samim time preopterećenosti odgojiteljica. Pitali smo dubrovačku odgojiteljicu Anu Dragojević, sindikalnu povjerenicu Sindikata radnika predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske, s kojim se problemima nose dubrovačke tete.

- Broj djece u skupinama premašuje propisan broj po državnom pedagoškom standardu, nema dovoljno kadra, naprimjer nedostaje nam pomoćnika za djecu sa teškoćama u razvoju, ima neadekvatnih prostora u kojima djeca borave. To su razlozi koji nam uvelike otežavaju uvijete rada, kvaliteta rada je narušena i ono najvažnije, u takvim je uvjetima i sigurnost djece upitna – kaže nam sugovornica i dodaje:

- Radi se s većim brojem djece nego propisuje Državni pedagoški standard, nadam se da će se u budućnosti stvarati mogućnosti za poštivanje takvih propisa, jer jedino u takvoj sredini se može kvalitetno raditi.

image

Ana Dragojević, sindikalna povjerenica za Dubrovnik Sindikata radnika predškolskog odgoja i obrazovanja Hrvatske

Privatni Album/

Prema standardu, u jasličkim mješovitim grupama od jedne do dvije odnosno tri godine propisano je najviše 10 odnosno 12 mališana, a u grupama djece od tri odnosno četiri godine do polaska u školu do 20 odnosno 22 djece.

Problem odgojiteljicama su i zamjene jer ‘teško pronalazimo nekoga da mijenja kolegice na bolovanjima i slično, pa je i tada posao otežan‘.

Plaće im ovise o lokalnim proračunima pa su razlike u primanjima, ovisno u kojem su gradu, i do dvije tisuće kuna.

- Plaće dubrovačkih odgojiteljica su među najnižima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dakle nisu jednake, iako radimo isti posao. I u ostatku Hrvatske su velike razlike među plaćama jer se isplaćuju iz proračuna jedinica lokalne uprave. Pregovori za naš novi kolektivni ugovor su upravo u tijeku, te ne mogu ništa konkretno reći vezano za mogućnost povećanja plaća. Nadamo se najboljem – komentar je sindikalne povjerenice.

Primjerice, u gradu Rijeci tete su se ‘izborile‘ za povišicu. Od nove godine osnovica, koja je do sada iznosila 5600 kuna, bit će im uvećana za otprilike 700 kuna. Još samo da riječko Gradsko vijeće podrži prijedlog njihovog gradonačelnika.

Kolika je osnovica odgojiteljicama u Dječjim vrtićima Dubrovnik pitali smo u gradskoj upravi, jer priče u javnosti kako se početne plaće kreću oko četiri tisuće kuna ne čine se realne.

- Grad Dubrovnik je u postupku izmjene kolektivnog ugovora potpisanog sa sindikatima koji predstavljaju sve zaposlene u dječjim vrtićima i namjera Grada je značajno poboljšanje materijalnih i nematerijalnih prava svih zaposlenika. Trenutne bruto plaće djelatnicima vrtića obračunavaju se umnoškom osnovice Grada Dubrovnika koja iznosi 3725 kuna i koeficijenta za pojedino radno mjesto utvrđenog kolektivnim ugovorom. Iznosi neto plaća ovise o godinama radnog staža i poreznim olakšicama koje ostvaruje svaki pojedini djelatnik – kažu iz gradske uprave i podsjećaju kako je Grad Dubrovnik proveo reorganizaciju ustanove Dječji vrtići Dubrovnik te istu podijelio na dvije ustanove što je ‘omogućilo i angažman većeg broja stručnih djelatnika‘. U DV Pčelica zaposleno je 65 odgojitelja na neodređeno vrijeme i upisano 542 djece, a u Dječjim vrtićima Dubrovnik su 132 odgojiteljice i upisana 1144 mališana.

image
Božo Radić/cropix

Zanimalo nas je ima li u vrtićima odstupanja od propisanih pedagoških standarda, pa se u skupini nađe više dječice nego bi trebalo?

- Na optimalan broj djece u skupini utječe značajan porast djece s poteškoćama u razvoju kojima je potreban asistent. Osobnih pomagača u Dječjim vrtićima je 17 što je nedostatno s obzirom na broj djece s teškoćama. U svaku odgojnu skupinu gradskih vrtića uključeno je barem jedno dijete s teškoćama u razvoju, s ciljem njihove socijalizacije i integracije u skupini. Naime, u 2022. godini manje je zahtjeva za upis nego 2017. godine, međutim, broj djece koje trebaju pomoć asistenata porastao je te ih je sada 35. Istovremeno, za 53 djece predškolske dobi određena je odgoda polaska u osnovnu školu – kažu u Gradu i dodaju:

- Broj djece varira o veličini prostora i o tome je li izdvojeni, manji objekt ili veći. U jasličkim skupinama upisano je od 12 do 17 djece s dvije odgojiteljice, a u vrtićkim od 16 do 26, s dvije odgojiteljice, nositelja skupine. Od 31 odgojne skupine, u njih 16 osigurana je treća osoba (odgojitelj ili pomoćnik).

Spominju još kako je Grad Dubrovnik u posljednjih pet godina u dječje vrtiće uložio više od 35 milijuna kuna s ciljem poboljšanja predškolskog odgoja na gradskom području te je sveukupno otvoreno 14 novih vrtićkih/jasličkih grupa.

image

Subotnji prosvjed djelatnika dječjih vrtića na Trgu bana Jelačića

Vanesa Pandzic/Cropix

Podsjetimo još, predškolski sindikati i udruge zahtijevaju od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključe u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Time bi se, smatraju, unaprijedilo uvjete rada, osigurao rast plaća te kvalitetan rad u vrtićima u kojima bi se osiguralo mjesto za svako dijete.

Posebna grupa u Izviđaču

- Vrtići Ciciban i Izviđač u potpunosti su energetski obnovljeni europskim i nacionalnim sredstvima. izgrađen je novi dječji vrtić Palčica 2 koji broji osam skupina, a toplom vezom je spojen s vrtićem Palčica. Ta investicija iznosila je 11,4 milijuna kuna. U Mokošici je otvoren vrtić „Mala kuća“, u Zatonu postojećem vrtiću dodan je novi prostor čime su povećani kapaciteti. U svibnju je otvoren dodatni prostor u vrtiću Pile 2 gdje je upisano 26 djece jasličke dobi. U Mokošici je uređen dodatan prostor s pripadajućim dvorištem za 15 djece, a vrtić Izviđač proširio je kapacitet za desetoro djece u ovoj pedagoškoj godini za što je izdvojeno oko 500 tisuća kuna – ističu iz Grada. Spominju i vrtiće Pčelica u Novoj Mokošici i prvi vrtić u Komolcu koji će se sufinancirati iz državnog proračuna.

Također, u Dječjem vrtiću Izviđač na Pilama s radom je počela posebna grupa u kojoj će djeca s većim teškoćama u razvoju boraviti 8 sati te uz potporu stručnog tima stjecati vještine koje će im omogućiti bolju prilagodbu za prelazak u redovite skupine.

28. travanj 2024 05:09