StoryEditorOCM
DubrovnikKRIVAC JE PROSTORNI PLAN?

Silva Vlašić: GUP je pun nakarada/ Jelena Lončarić: No comment

Piše Silvia Rudinović
21. svibnja 2020. - 15:18
Silva Vlašić napustila je čelno mjesto gradskog odjela za izdavanje građevinskih dozvola. Nakon 12 godina, razriješena je dužnosti na vlastiti zahtjev.

- Zatražila sam da me se razriješi s radnog mjesta pročelnice Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje iz osobnih razloga jer se više ne mogu nositi s teretom loših odredaba GUP-a koje uvjetuju megalomansku gradnju, a koje ovaj upravni odjel ne donosi nego ih je dužan provoditi pa se svakodnevno izlažem teretu opravdavanja za te odredbe koje smo, kao podzakonski propis, dužni poštivati. Osobno nisam mogla, niti mogu utjecati na izmjenu ovako nakaradnih odredaba, ali sa svoje strane i sa strane upravnog odjela dala sam doprinos da se u najavljene izmjene GUP-a ugrade upravo one odredbe koje će onemogućiti ovakvu gradnju, što smatram osobnim doprinosom za kvalitetu prostora, iako to nije bilo u mojoj nadležnosti – izjavila ja za Dubrovački vjesnik, a isto je napisala i u svojoj ostavci upućenoj gradonačelniku Matu Frankoviću.
 

image
Tonči Plazibat


Od Šuice do Frankovića


Silva Vlašić, diplomirana pravnica, u gradsku je upravu došla 2008. godine iz Ureda državne uprave gdje je radila na poslovima izdavanja dozvola. Te je godine naslijedila Lidiju Sekol, koja je s tog pročelničkog mjesta otišla nakon samo sedam mjeseci, također iz osobnih razloga. Bilo je to u gradonačelničkom mandatu Dubravke Šuice. Na poziciji se održala svakom sljedećom smjenom vlasti zbog, kako je svojedobno uprava pod vodstvom Andra Vlahušića objasnila, „poznavanja svog posla“.
S izjavom kako je GUP grada Dubrovnika nakaradan, složit će se mnogi upućeni u ovu temu ali i oni koji ovih dana prošeću gradom i posvjedoče novogradnjama, ali kad ona dolazi od visokopozicionirane osobe u gradskoj upravi onda se tumači kao upiranje prstom u rad drugog odjela, zaduženog za izradu prostorno planske dokumentacije.

- Ne bih komentirala izjavu – kratko je odgovorila pročelnica za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Jelena Lončarić.

image
pročelnica UO za urbanizam Jelena Lončarić
Tonči Plazibat


Generalni urbanistički plan i Prostorni plan uređenja grada Dubrovnika doneseni su 2005. godine i otad izazivaju kontroverze. Od planirane gradnje golfskih terena i turističkih naselja koja u ovih 15 godina nisu ni počela s izgradnjom, do nicanja objekata na glavicama Gimana ili Montovjerne te velikih stambeno-poslovnih zgrada na Stanici Lapad, u izgradnji.


'Stalno se moram braniti'


S obzirom da pretjerana gradnja nije od jučer, postavlja se pitanje, čemu ostavka baš sad? Silva Vlašić ne želi upirati prstom u određene megalomanske građevine i tvrdi kako nije bio presudan neki pojedinačni projekt. Radilo se o tome da su svakodnevni pozivi i zahtjevi o gradnji u mješovitim – pretežito polovnim zonama eskalirali, sve su te gradnje omogućene prostornim planovima, a odjel se, kako kaže, mora braniti zbog nečega u čemu nisu sudjelovali tijekom donošenja.

- Percepcija je da kroz dozvolu možemo mijenjati plansku dokumentaciju, a ne možemo. Moramo je provoditi, a ona je takva kakva jest – kaže Vlašić.

image
Silva Vlašić poručila je kako se ne može više nositi „s teretom loših odredaba GUP-a koje uvjetuju megalomansku gradnju“
Božo Radić/HANZA MEDIA


Upravni odjel za izdavanje dozvola sa Silvom Vlašić zbog svega je predložio izmjene tekstualnog dijela GUP-a gdje i nastaju velike gradnje.

- Gospođa Vlašić radit će u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika – kažu iz gradske uprave.
Vlašić je već u četvrtak preselila svoje stvari u ured unutar Upravnog odjela za poslove gradonačelnika gdje će raditi na mjestu zamjenice pročelnice Marijete Hladilo. Na njezino mjesto došao je Zdenko Medović, dosadašnji pročelnik odjela za gospodarenje gradskom imovinom, dok će njega privremeno zamijeniti Branka Vukić.
25. travanj 2024 06:57