StoryEditorOCM
DubrovnikAKO I PLATE, DOBRO VAS IZRABE

Sezonska radnica reagira na naš tekst o manjku radne snage u ugostiteljstvu: ‘Od 1. svibnja do 1. listopada radila sam bez slobodnog dana!‘

Piše DML
13. lipnja 2022. - 13:45

Našoj redakciji obratila se sezonska radnica (podaci poznati uredništvu), ponukana našim tekstom o manjku radne snage u Dubrovniku, te započela svoje reagiranje rečenicom da je imala potrebu iznijeti svoje iskustvo koje ovdje u cijelosti prenosimo: 

- Imam potrebu napisati par rečenica i nadovezati se na članak u kojem pišete da dubrovački ugostitelji ne mogu naći radnike za raditi u ugostiteljstvu u sezoni.

- Iz svog osobnog iskustva mogu reći da više od pola u svemu tome što se piše u članku nema veze s istinom. Želim reći da bi ja, a i mnogi ljudi koje poznajem, rado radili na našoj obali da se ponude dobri uvjeti. Što su dobri uvjeti? Pristojno plaćen rad, smještaj u ugodnim prostorima, po mogućnosti da je osoba sama jer u sezoni svi koji rade znaju koliko im je potreban mir, dobar krevet, tuš i rashlađeni prostor nakon odrađenog dana na plus 60, pa bila to kuhinja ili sobe ili neka terasa. Slobodan dan u tjednu. Sad cu reći iz osobnog iskustva (radila sam 2016. sezonu u Dubrovniku): Pristojno plaćen posao - ne; smještaj - sa zajedničkim wc-om; slobodan dan (e, to nisam vidjela 150 dana). Radila sam od 1. svibnja do 1. listopada bez slobodnog dana. Nakon odrađene sezone nije mi palo na pamet ponovo doći 2017., već sam se uputila na sezonski posao u inozemstvo i tamo sezonu radim do danas. Mogu reći da ni ovdje nije med i mlijeko, ali su pristojni uvjeti uz pristojna primanja i obavezan slobodan dan. Dragi moji, prva ja bih ostala u svojoj lijepoj domovini da se nude bolji uvjeti, ali, na žalost, poslodavci ne razmišljaju o takvim stvarima, već samo o brzoj zaradi.

- Ovdje poslodavac koji posjeduje hotel ili restoran obavezno osigura smještaj, tj. oni uglavnom nekoliko soba odvoje za svoje radnike (hotelske sobe). Još uvijek nije kasno ako se želi nešto promijeniti i ako želimo živjeti od turizma. Na žalost, ono što se iznosi u ovom članku, a i u mnogim drugim vezanim za ugostiteljstvo gdje se tvrdi da se nude velika primanja itd., na žalost nije istina ili ako netko i plati naprimjer 10.000 kuna, onda ne kaže da mu radnik radi po 12 sati i bez slobodnog dana cijelu sezonu. Želim vam lijep pozdrav - zaključila je čitateljica koja se potpisala kao 'sezonska radnica 8u1'. 

30. travanj 2024 21:39