StoryEditor
DubrovnikDUBROVAČKO- NERETVANSKA ŽUPANIJA:

Šest novih ugovora za koncesije na pomorskom dobru

Piše PSD.
17. srpnja 2018. - 16:25

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas ugovore s odabranim ovlaštenicima koncesija na pomorskom dobru: s predsjednicom Uprave hotela Villa Dubrovnik Mirnom Lončar Stražičić, ravnateljem JU Park prirode Lastovsko otočje Mirom Maričevićem te direktorom tvrtke Edivo Ivom Šegovićem.

Tom je prigodom župan Dobroslavić rekao kako je Dubrovačko- neretvanska županija u dosadašnjem radu uložila puno napora u povećanju koncesioniranih područja:- Izdali smo više od 300 koncesija, a najveći broj je u Malostonskom zaljevu za marikulturu. Imamo 50 koncesija za plaže, marine i ovakve namjene privezišta kao što ćemo danas potpisati s JU Park prirode Lastovsko otočje. Godišnji prihod od koncesija iznosi 10,5 milijuna kuna, a taj iznos dijeli se na tri dijela između Županije, jedinice lokalne samouprave i države. Te novce koristimo za za unaprjeđenje pomorskog dobra, a kroz neke druge izvore vezane za pomorsko dobro Županija svake godine uprihoduje više od šest milijuna kuna- rekao je župan te se osvrnuo na koncesionare koji se ne pridržavaju uvjeta ugovora posebice u kontekstu nedavnih opravdanih pritužbi građana zbog velikog broja praznih ležaljki kojima im se onemogućuje pristup plaži i moru:

-Kritike građani su opravdane i tu se odstupa od ugovora od koncesiji. Nadzor radi posebno Povjerenstvo koje treba riješiti takve situacije. U slučaju trajnog kršenja ugovora o koncesiji, Županija će iskoristiti svoje pravo i raskinuti te ugovore- naglasio je župan da bi pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko- neretvanske županije Ivo Klaić rekao:

-Danas je potpisano šest novih ugovora. Osobito nam je drago što imamo četiri koncesije koje se tiču sidrišta na otoku Lastovu (Sidrun, Zaklopatica, Skrivena luka, Velo lago) jer je osim financijskih učinaka osobito bitno sređivanje stanja. Također imamo jedan raritet gdje dajemo koncesiju za čuvanje vina na morskom dnu- rekao je pročelnik Klaić.

Inače, ukupna vrijednost ugovora je 300 tisuća kuna, dok je promjenjivi dio dva posto za sidrišta, tri posto za Villu Dubrovnik te 0,3 posto za tvrtku Edivo.

Izdvojeno

05. ožujak 2021 12:10