StoryEditorOCM
DubrovnikAdriaArray Wokshop 2023:

Seizmolozi iz 22 države EU govorit će o tektonici Jadranske mikroploče i njenih aktivnih rubova u središnjem Sredozemlju.

Piše DV
2. travnja 2023. - 18:53

U Dubrovniku će se od 3. do 5. travnja održati međunarodni skup AdriaArray Wokshop 2023 koji će okupiti sto seizmologa i geofizičara iz 22 države iz Europe. Predstavit će se dosadašnji rad na postavljanju seizmoloških postaja u Jugoistočnoj Europi te dogovarati pravci istraživanja i konkretne suradnje.

Skup će se održati u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu. Skup je organiziran uz potporu ORFEUS-a (Observatories and Research Facilities for European Seismology) i EPOS-a (European Plate Observing System) kroz projekt EPSO-SP iz programa Obzor 2020, dok je lokalni organizator Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

AdriaArray je međunarodna inicijativa čiji je cilj premrežiti područje između Apenina i Karpata te Alpa do juga Italije i Grčke gustom mrežom seizmografa te unaprijediti međunarodnu suradnju među znanstvenicima kako bi se bolje upoznala unutrašnja građa i tektonika Jadranske mikroploče i njenih aktivnih rubova u središnjem Sredozemlju.

To će omogućiti upoznavanje i bolje razumijevanje uzroka potresa i vulkanske aktivnosti u ovom velikom području. Postavljanje seizmoloških stanica i znanstvena istraživanja koordinira Seizmološka grupa AdriaArray na temelju FAIR i otvorene razmjene podataka. U ovoj aktivnosti aktivno sudjeluju i hrvatski seizmolozi s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu – i Geofizički zavod Andrije Mohorovičića i Seizmološka služba.

Ovakve inicijative su iznimno važne jer omogućuju postavljanje seizmoloških postaja na područja koja su slabo pokrivena i u državama koje iz različitih razloga nisu u mogućnosti uspostaviti gustu mrežu seizmografa, a uz pomoć onih institucija koje su bolje opremljene.

Gusta mreža seizmografa unaprjeđuje i preciznost određivanja lokacije potresa i njegove magnitude što je temelj svake seizmološke analize. Osim toga, iznimno je važna razmjena znanja i iskustava te povezivanje znanstvenika iz različitih država, a inicijativa AdriaArray posebnu pažnju pridaje upravo poticanju mladih znanstvenika, doktoranata i poslijedoktoranata.

06. svibanj 2024 07:06