StoryEditorOCM
DubrovnikDR. VICKO MIHALJEVIĆ|

ŠEF RATNOG SANITETA OKUPLJA VOLONTERE ZA NOVU SEZONU: Crveni križ sam prekrižio, a dežurstva mladih u zidinama idu dalje!

Piše Gabrijela Bijelić
17. lipnja 2021. - 07:25

Sedam mjeseci prošlo od neopozive ostavke dr. Vicka Mihaljevića na mjesto predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, a neumorni je dubrovački liječnik ponovno aktivan na planu volontiranja. S bivšim je suradnicima iz GDCK, kaže, raskinuo sve veze osim one njemu najdraže, projekta 'Crveni križ u Gradu' koji se od sredine lipnja nastavlja istim intenzitetom, ali više ne i pod kapom Crvenog križa.

Udruga s 21 osnivačem

Nakon razlaza s Crvenim križem, dr. Mihaljević ostao je u kontaktu sa svojim mladim prijateljima volonterima i zajedno s njima osnovao Udrugu 'Mladi u Gradu'. Novoutemeljena udruga za koji dan preuzima dobro im poznate zadatke. Za rijetke koji ne znaju, riječ je o dnevnim dežurstvima mladih koji u povijesnoj jezgri i otoku Lokrumu strancima, ali i domaćima u ljetnim mjesecima pružaju prvu pomoć, zbrinjavaju ozljeđene do dolaska Hitne pomoći, a nerijetko pružaju i turističke informacije:

- Jednostavno nismo željeli da propadne nešto po čemu je Dubrovnik postao poznat među posjetiteljima. Pet godina smo gradili projekt koji je nailazio samo na pohvale, da bi lani bez objašnjenja bio zaustavljen dok je istovremeno, unatoč izvanrednim okolnostima pandemije, spasilačka služba pri GDCK nastavila raditi. Sada kroz našu udrugu idemo dalje, najvažnije mi je što su mladi ovaj projekt prepoznali kao nešto vrijedno očuvanja. I tako smo postali udruga sa 21 osnivačem, od kojih sam samo ja stariji od 30 – kroz šalu ističe dr. Mihaljević, začetnik, provoditelj i odgovorna osoba projekta koji nastavlja živjeti u izmijenjenom 'formatu'.

image
Gradske zidine uskoro opet dobivaju mlade 'stražare'
Cropix

Doktorova desna ruka, iskusni volonter Đivo Testen, kaže kako zbog dislociranosti mladih članova od kojih većinu još vezuju fakultetske obveze izvan Dubrovnika pravo okupljanje tek predstoji. Zbog poznatih okolnosti s koronom, inicijalni dogovori su uglavnom odrađeni online. Predavanja iz prve pomoći za članstvo održavaju se već ustaljenim tempom, no tu je i 'nadgradnja'. Đivo je polaznicima predavao o povijesti Grada, dr. Mihaljević o važnosti cijepljenja, a riješena je i papirologija za novu udrugu. Đivo se u tom segmentu izbliza upoznao sa svim 'blagodatima' naše birokracije:

- Kroz ova tri, četiri mjeseca morali smo prikupiti 185 različitih dokumenata i potvrda, izraditi statut udruge u više verzija, pa ankete, razne zapisnike. I uvijek bi se dogodilo da 'još neki papir fali' – prepričava Testen.

image
Mladi volonteri sami su osmislili logo svoje nove udruge
Mladi Grada
Nismo konkurencija GDCK Dubrovnik!


Može li se dogoditi da se ovog ljeta na istom zadatku 'preklope' volonteri iz nove Udruge i Crvenog križa, pitamo dr. Mihaljevića:
- Sumnjam jer tamo mladih nema dovoljno za ovaj projekt. A mi nismo nikakva konkurencija dubrovačkom Crvenom križu. Nismo niti ćemo primiti u Udrugu bilo koga tko je u Crvenom križu jer ne želimo mlade dovoditi u neugodnu situaciju – objašnjava dr. Mihaljević. U novoosnovanu Udrugu 'Mladi u Gradu' zainteresirani se mogu učlaniti putem Facebooka i Instagrama, a potrebne informacije dobiti na e-mail mladigrada@yahoo.com. Udruga je otvorena svim volonterima, bez obzira na dob. Dobrodošli su i oni iz skupine 50 plus, kao savjetodavci i logistika. Mladi članovi nove udruge sami su osmislili i logo s inicijatima Udruge na stiliziranoj mapi povijesne jezgre.

Suradnja s Hitnom

Na sugestijama i potpori u osnivanju zahvaljuju volonterskoj Udruzi Bonsai koja ih je ugostila u prostorima gruškog Centra za mlade.

- Jesmo počeli od nule, ali kad znaš što hoćeš, sve ide lakše. Za radne materijale, sanitetske torbe, telefone i suncobrane nećemo biti zakinuti. Ususret će nam izaći Dom zdravlja, Poliklinika Glavić, Grad, bit će toga još...- dodaje njegov mentor dr. Mihaljević i otkriva kako za rad imaju potporu gradonačelnika Mata Frankovića, a računaju i na partnerstvo Društva prijatelja dubrovačke starine koje ih je i prijašnjih sezona pripustilo na zidine.

image
Osnivači Udruge 'Mladi u Gradu' dr.Vicko Mihaljević i njegova desna ruka Đivo Testen
Tonci Plazibat/Cropix

Unatoč financijskoj krizi, potporu očekuju i od Turističke zajednice, a Rezervat Lokrum već prije je osigurao gliser za prijevoz ozlijeđenih i unesrećenih s otoka do Porta gdje čeka vozilo Hitne pomoći. Sa Hitnom su volonteri i ranije odlično surađivali, a tako će i dalje. Čim udruga uspostavi dežurstva unutar gradskih zidina, HMP će dobiti njihove kontakte, što će im uvelike olakšati posao. U više navrata mladi su već pomogli spuštajući unesrećene sa zidina i organizirajući im adekvatan prijevoz do Pila, Buže ili Ploča, što je ne samo ubrzalo intervenciju, već i rasteretilo ekipe Hitne pomoći koje su pošteđene uspona na zidine.

image
Nekoć, pod okriljem Crvenog križa: Volonterke Maris Brković i Ana Dadić s dr. Vickom Mihaljevićem
Cropix

- Uvjeren sam da 'Mladi u Gradu' imaju lijepu budućnost, ne samo u pružanju prve pomoći, nego i u humanitarnim akcijama, ekologiji, radu s invalidnim osobama...mladima treba dati šansu, a ja ću im uvijek biti raspoloživ za stručni savjet i pomoć. Jednom ću, nadam se napisati knjigu o ovom projektu koji je obilježio i mene i njih - najavljuje naš sugovornik i otkriva kako na učlanjenje čeka 30 do 40 mladih. Blizu je to brojkama iz pretpandemijske 2019. kad su pod okriljem Crvenog križa u samo tri mjeseca odradili 4000 intervencija, od lijepljenja flastera preko posudbi invalidskih kolica do prijevoza osoba s lomovima. Nekoliko mladih tad je prvi put vidjelo krv i otvoreni prijelom ekstremiteta, a s tim prizorima kod sebe i afinitet za ovaj vid pomoći ljudima. Danas su vrijedni studenti Medicine.

image
Osnivači Udruge 'Mladi u Gradu' dr.Vicko Mihaljević i njegova desna ruka Đivo Testen
Tonci Plazibat/Cropix
Furesti hvale, domaći njorgaju

U dosadašnjoj praksi mladi su se volonteri susretali s različitim reakcijama ljudi. Najčešće pohvale stižu od furestih, dok domaći njorgaju, pitaju 'što vi uopće radite ovdje','zašto nam ne želite izmjeriti tlak'... Jednom su mladi volonteri nakon pada zbrinuli Španjolca za kojeg se kasnije ispostavilo da je kardiokirurg. Čovjek ih je pohvalio na profesionalnosti i od srca zahvalio. Dr. Mihaljevića inače ljuti kad turistima negdje naplate ulaznicu pa izvjese poruku 'dolazite na vlastitu odgovornost'.
- Turist se mora osjećati sigurno na odmoru, to je bit. A svjedoci smo da nam dolaze i dijabetičari i stariji ljudi, s problemom težine i kretanja...takvima uvijek može zatrebati pomoć, pogotovo ako su negdje na izoliranom mjestu – upozorava sugovornik koji razmišlja i o otvaranju punktova 'Mladih u Gradu' na Sokol Gradu, Prevlaci. Volio bi uspostaviti dežurstvo i na Lovrjencu, gdje uvijek postoji rizik od pada neopreznih avanturista...

26. travanj 2024 09:27