StoryEditorOCM
Dubrovnikdošao kraj prokišnjavanju i propuhu?

Saznajemo kako će dubrovačka bolnica uštedjeti 63 posto energije i izgledati nakon obnove vrijedne 20 milijuna eura!

Piše Silvia Rudinović
12. studenog 2023. - 08:42
Vizualizacija objekata A i B Opće bolnice Dubrovnik nakon energetske obnove vrijedne oko 20 milijuna euraOb Dubrovnik/rudan D.o.o./Ob Dubrovnik/rudan D.o.o.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu 30 zgrada javnog sektora, među njima i za Opću bolnicu Dubrovnik. To je izvrsna vijest, objavili su iz Dubrovačko-neretvanske županije, jer će realizacijom projekta bolnica ostvariti značajne energetske uštede. Dobivenih 7,3 milijuna eura bespovratnih sredstava je uistinu dobra vijest, ali predstavlja oko trećinu potrebnih sredstava.

image

Plan je iz obnovljivih izvora dobiti 69 posto energije, a u konačnici će sve rezultirati smanjenjem emisije CO2 za čak 90 posto

Ob Dubrovnik/rudan D.o.o./Ob Dubrovnik/rudan D.o.o.

Kako bi bili spremni za natječaje poput ovoga MPUGDI-a, u OB Dubrovni navrijeme su pripremili projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu, a posao je povjeren tvrtki Rudan d.o.o., iz Žminja.

Stolarija u lošem stanju

- Natječaj je raspisan krajem prošle godine. Opća bolnica Dubrovnik je formirala projektni tim i radnu skupinu koja je uspješno prijavila projekt na natječaj. Očekujemo poziv iz Ministarstva na potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 7,3 milijuna eura. Cjelokupni iznos za provedbu projekta energetske učinkovitosti za objekte A i B, a to su objekti u kojima borave pacijenti i gdje se pružaju medicinske usluge, nešto je manji od 20 milijuna eura. Preostaju nam razgovori s državnim tijelima o financiranju preostalog iznosa – kaže prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

image

Mjesečni trošak električne energije dubrovačke bolnice u prosjeku iznosi 80.000 do 100.000 eura

Ob Dubrovnik/rudan D.o.o./Ob Dubrovnik/rudan D.o.o.

Bolnička zgrada građena je 1980-tih, ali tada projekt nije izveden u cijelosti. Od planiranih 515 kreveta, danas raspolaže s nešto više od 350. Unatoč stalnim ulaganjima, bolnička zgrada je u stanju kakvo zahtjeva temeljitu energetsku obnovu. Dijelovi bolnice nemaju dostatan sustav hlađenja, stolarija je u jako lošem stanju, neke prostorije nemaju ili je zaštita od sunca oštećena.

image

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić: "Bolnica treba sveobuhvatno ulaganje u infrastrukturu kako bismo dobili reprezentativni suvremeni objekt kakav Dubrovnik i županija zaslužuju"

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Ovog smo ljeta imali radove nakon prodora vode s krovova, ugradili smo bezbroj dodatnih klimatizacijskih uređaja, krpimo i radimo sve što je u našoj mogućnosti, ali bolnica treba sveobuhvatno ulaganje u infrastrukturu kako bismo dobili reprezentativni suvremeni objekt kakav Dubrovnik i županija zaslužuju – kaže ravnatelj Bekić.

Ušteda 63 posto

Mjesečni trošak električne energije dubrovačke bolnice u prosjeku iznosi 80.000 do 100.000 eura. Veća je potrošnja ljeti, zbog neophodnog hlađenja, nego u zimskim mjesecima.

image

Planirano je instaliranje fotonaponske elektrane na nadstrešnicama parkinga

Ob Dubrovnik/rudan D.o.o./Ob Dubrovnik/rudan D.o.o.

Ukupna ušteda energije nakon završetka energetske obnove trebala bi biti 63 posto! Plan je iz obnovljivih izvora dobiti 69 posto energije, a u konačnici će sve rezultirati smanjenjem emisije CO2 za čak 90 posto. Projektni tim Rudan d.o.o. navodi da je za apsorpciju te količine CO2 potrebno 116.975 stabala.

Plan je obnoviti ovojnicu bolnice i zaštiti krov, a to podrazumijeva toplinsku izolaciju pročelja, zamjenu vanjske stolarije, montažu kliznih aluminijskih grilja, toplinsku i hidroizolaciju ravnih krovova i oborinsku odvodnju. Nadalje, projektom je predviđena rekonstrukcija, sanacija i dogradnja strojarskih instalacija, zamjena unutarnje i vanjske rasvjete, klimatizacija, ozelenjivanje okoliša, kao i instaliranje fotonaponske elektrane na nadstrešnicama parkinga.

29. travanj 2024 20:18