StoryEditorOCM
DubrovnikZA TRI GODINE

Satelitski će se tražiti rupe u cijevi, ali se još ne zna hoće li građani plaćati gubitke u mreži

Piše Anton Hauswitschka
19. veljače 2020. - 14:57
Dubrovački Vodovod godišnje izgubi 35 posto vode iz svog vodoopskrbnog sustava, od čega bi 10 posto, ukoliko se prihvati nova uredba Vlade RH, mogli platiti krajnji korisnici. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknada za korištenje voda.
Iscuri 35 posto

Predloženom Uredbom podrazumijeva se da će komunalne tvrtke za vodoopskrbu koje do 2023. godine ne smanje gubitke u svojoj mreži do 25 posto, plaćati će Hrvatskim vodama naknadu za količinu zahvaćene, a ne isporučene količine vode krajnjim potrošačima kao sada.

image
Prošle godine je zahvaćeno 10,5 milijuna kubika vode iz Omble


- Prošle godine ukupno količina zahvaćene vode bila 10.457.453 metara kubičnih, a ukupno je fakturirano 6.831 336 kubika. Napominjemo i da se dio gubitaka odnosi na vodu iskorištenu za ispiranje mreže ili krađu vode. Gubitci vode u mreži problem su s kojim se Vodovod Dubrovnik bori već dugi niz godina, te u tu svrhu neprestano ulaže u nabavku opreme i nove tehnologije neophodne za pronalaženje gubitaka. Podaci pokazuju kako se u pojedinim javnim vodoopskrbnim sustavima u Hrvatskoj gubi i do 80 posto zahvaćene vode, a prosječan gubitak je oko 50 posto, dok je stanje u mreži Vodovoda Dubrovnik bolje s prosjekom od 35 posto – poručuju iz Vodovoda Dubrovnik iz kojeg nam ipak nisu odgovorili hoće li gubitke iznad 25 posto zahvaćene vode nakon 2023. godine plaćati građani i po kojoj cijeni. No zato poručuju da, ukoliko se uspije osigurati sufinanciranje s Hrvatskim vodama, 'Vodovod planira provesti i satelitsko pronalaženje gubitaka na svim vodoopskrbnim sustavima unutar vodouslužnog područja Vodovoda Dubrovnik'.

image
Projektom Aglomeracije Dubrovnik planiraju se sanirati svi važniji infrastrukturni objekti vodoopskrbnog sustava Dubrovnik
arhiv Vodovod Dubrovnik


Iz dubrovačkog Vodovoda ističu kako je još krajem 2018. godine pokrenuta izrada detaljne analize njihova vodoopskrbnog sustava na cijelom uslužnom područja. - Putem analize postojećeg stanja te uz pomoć naprednih simulacija matematičkog modela utvrditi sve nedostatke sustava i predložiti zahvate po prioritetima, sve s ciljem optimizacije postojećeg, ali i budućeg razvoja vodoopskrbnog sustava. Dovršetak te analize očekuje se do kraja ove godine, a ukupna cijena je oko 3,3 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 80 posto tog iznosa. Ovisno o rezultatima koje pokaže analiza, planira se optimizirati sustav te sanirati detektirane probleme, kao i pokrenuti ugradnju mjerača protoka i tlaka vode na različitim dijelovima vodoopskrbne mreže, kako bi se kroz njih moglo brže doći do podataka o gubitcima, olakšati pretraga za mjestom kvara ili gubitka te što brže sanirati istog – pojašnjavaju iz Vodovoda te naglašavaju kako takvi mjerači već postoje na većini njihovih objekata. Uz sve to, ističu, projektom Aglomeracije Dubrovnik planiraju se sanirati svi važniji infrastrukturni objekti vodoopskrbnog sustava Dubrovnik, a ujedno će se nabaviti i posebno vozilo za detekciju gubitaka u mreži, čime će se dodatno ubrzati njihovo pronalaženje.



 
26. travanj 2024 17:23