StoryEditorOCM
DubrovnikPARKING GRADAC

Sanitat odlučio urediti plato pored najvećeg gradskog parka , evo što kažu nasljedici Toma Glavića

Piše Ahmet Kalajdžić
28. travnja 2020. - 14:28
image
Projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja parking platoa pored parka Gradac.
Sanitat Dubrovnik
Dubrovačko gradsko komunalno poduzeće "Sanitat" planira tijekom ove godine realizirati projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja parking platoa pored parka Gradac. Sve će se raditi sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela Dubrovnik, čime bi se nakon dugih trideset godina dobila urednija i primjerenija površina platoa s kojeg se pruža vrlo upečatljiv i doista nezaboravni pogled na povijesnu jezgru Grada, kontaktnu zonu, Lokrum i Srđ, a posebice stoljetnu tvrđavu Lovrjenac..

image
Projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja parking platoa pored parka Gradac.
Sanitat Dubrovnik


Ishođene potvrde

-Potvrde za Glavni projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa su već ishođene, a kako bismo mogli započeti radove unutar predmetnog obuhvata u tijeku je ishođenje suglasnosti od vlasnika katastarskih čestica i to Grada Dubrovnika, Dubrovačko- neretvanske županije i Dubrovačke biskupije. Nakon što ishodujemo sve nužne suglasnosti, raspisat će se postupak javne nabave za izvođenje radova hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Gradac te stoga ne možemo znati konkretne datume početka i završetka samog projekta- ističe direktor gradske tvrtke "Sanitat Dubrovnik" Tomislav Tabak o rješenju platoa Gradac koji, zajedno sa gradskom jezgrom, čini izrazito važan dio panorame Dubrovnika:


image
Tomislav Tabak, direktor komunalnog društva Sanitat



-Ovim projektom želimo Gradcu vratiti stari sjaj te ga urediti kako bi bio dostojan svoje lokacije. Kroz projekt ćemo pristupiti krajobraznoj sanaciji prostora uz kompromis s njegovim trenutnim korištenjem. Na platou površine 1761,37 četvornih metara izvršit će se izmjena podloge platoa uz adekvatno niveliranje i ozelenjivanje, a obavit će se i nadogradnja postojećih nasada. Želim reći o to da će je u sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje te da, u suradnji s konzervatorima, na realizaciji ovog projekta radimo još od konca 2018. godine.

Pola od Biskupije


image
Postojeće stanje parkinga na platou ispred parka Gradac
Božo Radić/ HANZA MEDIA


Glasnogovornica Dubrovačke biskupije Angelina Tadić nam je rekla kako je Dubrovačka biskupija vlasnik čestice zemlje 52/1 k. o. Dubrovnik koja dijelom, otprilike 50 posto, pokriva i plato Gradac. Ugovorom između Dubrovačke biskupije i Grada Dubrovnika 2009. godine je Biskupija ustupila Gradu pravo korištenja dijela spomenute čestice za potrebe parkiranja, a novim ugovorom potpisanim 2019. godine Biskupija je dozvolila uređenje tog dijela čestice i dala na korištenje Sanitatu Dubrovnik na razdoblje od 10 godina. Mnoge će sugrađane, nesumnjivo, obradovati činjenica skorog uređenja parkirališta kojeg koriste isključivo oni, a ne i turisti. Međutim, doznali smo i to da je plato Gradca u postupku povrata imovine, ali direktor Tabak ističe kako nije detaljnije upoznat s zahtjevom za povrat od strane nasljednika obitelji Glavić čiji predstavnik Fedor Devide Glavić kaže kako su još 1997. godine podnijeli zahtjev za povrat imovine koja je u montiranom sudskom političkom procesu 1946. konfiscirana njegovu djedu, Tomu Glaviću.


image
Fedor Devide Glavić


Žalba nasljednika

To se odnosilo i na nekretninu, odnosno parcelu zemljišne čestice, po starom izmjeru oznake 52/2 k.o. Dubrovnik. Nakon upravnog postupka i negativnog rješenja županijskog imovinsko- pravnog odjela, još je 2013. godine ovlašteni sudski vještak utvrdio kako je ta parcela privedena svrsi za potrebe parkinga- kaže Glavićev unuk Fedor Devide Glavić i dodaje: -Zbog toga smo se žalili Ministarstvu pravosuđa RH od kojeg još čekamo odgovor kako bi se konačno ostvarili pravda i pravednost! Ta parcela, u naravi proplanak neslavno nazvan "Vješala" je čestica 52/2 k.o. Dubrovnik i bio je uknjižen u isključivo vlasništvo pokojnog Toma Glavća. Parkiralište već dugo ne ispunjava standarde parkirališnih mjesta.

image
Projekt hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja parking platoa pored parka Gradac.
Sanitat Dubrovnik



Prostor je posut pijeskom i ne udovoljava minimalnim uvjetima za naplatu parkinga, a nisu ocrtana ni parkirna mjesta niti međuprostori i manevarske površine. Želim širu javnost upoznati i s bitnim podatkom: naši prednici su 2001. godine s društvom prijatelja prirode "Dub" potpisali predugovor o darovanju ako dobijemo pravomoćno Rješenje o povratu ove imovine te ćemo kao nasljednici u cijelosti poštivati potpisani predugovor- odlučan je Glavićev unuk Fedor Devide Glavić.
26. travanj 2024 07:24