StoryEditorOCM
DubrovnikPRAKTIČNIJA OPCIJA |

SANITAT NAŠAO RJEŠENJE ZA PREGRADE NA DUBROVAČKIM PLACAMA Na vjetrometini najlon, u zavjetrini može i pleksiglas

Piše Kristina Filičić
3. lipnja 2020. - 16:15
Pleksiglas pregrade na drvenim bancima odlukom Sanitata zamijenjene su najlonskom folijom. Doskočilo se tako problemu prevrtanja drvenih banaka uslijed udara vjetra na Zelenoj placi u Gradu ili pak napuknuća pleksiglasa na gruškoj placi.

- Dio pleksiglasa je uklonjen, dio će ostati. Na dijelovima gradskih placa gdje je zaštićeno od vjetra će sigurno biti pleksiglas, a na drugim mjestima ga mijenjamo s najlonom. Na placi u povijesnoj jezgri je već početkom proteklog tjedna uklonjen pleksiglas i stavljen najlon, baš zbog problema koje smo imali zbog vjetra. Ali na to ne možete utjecati - kaže direktor dubrovačkog Sanitata Tomislav Tabak.

image
Tomislav Tabak, direktor gradske tvrtke Sanitat
Božo Radić/ HANZA MEDIA


Rezultat je to inicijative Sanitata da se pleksiglas ukloni i zamijeni s prihvatljivijim zaštitnim materijalom što je i postignuto u dogovoru sa Službom civilne zaštite Dubrovnik. Zaštitne folije su praktičnije i prihvatljivije za korištenje, a i sigurne su od udara vjetra.
 

Manje vibracije


- Najlon radi puno manje vibracije, ali ga se prema epidemiološkim mjerama mora svaki dan mijenjati kako bismo osigurali maksimalnu zaštitu i higijenu – kaže Tabak.

Također i banci na gruškoj placi su umjesto pleksiglasa dobili zaštitnu foliju iako tamo nije bilo prevrtanja banaka jer su masivniji, ali dolazilo je do puknuća pleksiglasa usljed naleta vjetra. Ipak, pleksiglas će se zadržati na ribarnici jer je zaštićena od vremenskih (ne)prilika.

image
Tonči Plazibat/HANZA Media


Također, popuštanjem epidemioloških mjera zbog dobre epidemiološke situacije u RH, povećao se i broj stolova na dubrovačkim placama, što će svakako značiti više dubrovačkih proizvođačima.

- U Gradu su dodana još tri stola pa ih je sveukupno deset, što je dovoljno da zadovolji potrebe OPG-ova u staroj gradskoj jezgri. Broj banaka na gruškoj placi se isto tako povećao s 11 na 37. Lapadska placa se isto povećala na deset stolova, ali tamo ni petkom ni subotom nismo imali tri prodavača. Ta placa puno lošije radi nego ostale – kaže prvi čovjek Sanitata i dodaje:

- Ovime smo osigurali povećanje broja banaka kako bismo što više pomogli domaćim proizvođačima da nude svoje proizvode, a kupcima omogućili širu ponudu i lakši pristup domaćoj hrani.

image
Tonči Plazibat/HANZA Media


Overbooking


Na pitanje koliko prodavača želi prodavati proizvode na placama, Tabak kaže:

- U proteklom razdoblju tražilo se mnogo više nego smo imali banaka na raspolaganju. Sad kad smo postavili dodatne stolove vjerujemo da će jedini 'overbooking' biti petkom i subotom, znači ta dva najjača dana a ostale dane ne. Primjerice, nedavno smo u Gružu od mogućih 11 stolova, imali njih osam zauzetih. Prodavača je bilo manje, ali evo pokušavamo izaći svima u susret da mogu doći na placu.

U vremenu prije korone radnim danom je na gruškoj placi bilo petnaestak prodavača a vikendom se ta brojka penjala i do 50.

image
Tonči Plazibat/HANZA Media


Kako kaže Tabak, prosjek vikendom je bio tridesetak prodavača i to zelene verdure, bez cvjećara.

Iz Sanitata napominju kako, iako u vremenu popuštanja mjera, i dalje paze na sigurnost kupaca i prodavača. Ograde oko placa su uklonjene, ali će se i dalje zadržati dezinfekcijski punktovi pa mole sve kupce da se pridržavaju pravila distanciranja i dezinfekcije ruku.

Petak i subota – ista procedura
- Zainteresirani prodavači ne trebaju se više najavljivati za prodaju od ponedjeljka do srijede, ali za petak i subotu ostaje jednaka procedura. Prodavači se moraju najaviti voditelju Službe dubrovačkih tržnica Nevenu Kacigi putem telefona 091 4288 642 – poručuju iz Sanitata. Podsjećaju sugrađane koji još uvijek ne odlaze na placu da verduru, voće i druge proizvode mogu lako i jednostavno kupovati od lokalnih OPG-ova preko Sanitatove online Dubrovačke place.
26. travanj 2024 16:55