StoryEditorOCM
DubrovnikSTOTINE INTERVENCIJA

S aktivistima Crvenog križa na plus 34: ‘Najugroženiji su turisti s kruzera. Iscrpe se u želji da u malo vremena sve vide!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
23. kolovoza 2023. - 07:31

Mara Kakarigji i Lana Cvjetović su 15-godišnje aktivistice dubrovačkog Crvenog križa koje dežuraju tik uz samostan Sv.Klare. Drugi toplotni val je u punoj snazi, a prema podacima aplikacija temperatura je iznosila "samo" 34°C u hladu. Međutim, osjećaj vrućine je znatno intenzivniji jer se razlika najbolje osjećala na uskom pojasu, širokom samo par metara uz zgrade, tamo gdje je još bilo kakvog-takvog hlada u odnosu na prostor koji je već bio pod utjecajem jakog sunca. Stoga aktivistice imaju vrlo mnogo posla i nemaju ni malo opuštanja. Obje su srednjoškolke: Mara je završila prvi razred Medicinske škole, a Lana prvi razred Gimnazije. Ovog ljeta su kao aktivistice Crvenog križa svaki dan na nekom od pet punktova na kojima dubrovački Crveni križ pruža prvu pomoć turistima i sugrađanima.

image

Lana Cvjetović je učenica dubrovačke Gimnazije

Ahmet Kalajdžić/

-Poznato mi je kako su moje kolege iz Crvenog križa samo u srpnju imale 498 intervencija, od kojih sam osobno sudjelovala u njih tridesetak! Uglavnom smo intervenirali zbog simptoma sunčanice, ali i zbog žuljeva te, ipak najviše ogrebotina. Do tih ozljeda najčešće dolazi kad pođu na Porporelu, te tom prilikom dolazi do pada pri ulasku u more. Na zidinama često zapnu nogom za kamen pa nastanu ogrebotine, a nerijetko dobiju mnogo žuljeva jer po zidinama hodaju u štiklicama i sandalicama. S druge strane, nije malo turista koji odluče na zidine ići upravo kad je najgore vrijeme, od podne do 2 ili tri sata popodne! Inače, ostale kolege u povijesnoj jezgri dežuraju na još nekoliko punktova, a u Gradu su pored ovog punkta to još punkt Sponze te na zidinama- priča Lana.

image

Mara Kakarigji je učenica Medicinske škole

Ahmet Kalajdžić/

-I ja sam, bilo s Lanom ili s nekim od ostalih kolega, već sudjelovala u tridesetak intervencija- dodaje Mara.- Uglavnom je to bilo zbog dehidracije, gubitka svijesti uslijed velike vrućine, a najviše stoga što turisti uopće ne paze koliko hrane te posebno koliko vode unose u organizam pa im dođe slabo. Po nepisanom pravilu, to su uglavnom osobe starije od 60 godina.

Naše sugovornice ističu kako najviše problema zapravo imaju s gostima koji u Dubrovnik dolaze kao putnici nekog od brojnih kruzera. Naime, ti gosti žele u vremenski kratko ograničenom razdoblju upoznati što bolje i detaljnije svaku destinaciju koju posjećuju te se, uz pridržavanja tako zacrtanog cilja, brzo umore, iscrpe i potpuno izgube osjećaj za vrijeme i osnovne biološke potrebe.

image

Mara Kakarigji i Lana Cvjetović ispred Sv.Klare

Ahmet Kalajdžić/

-Unatrag tjedan dana, odnosno od kako je počeo drugi toplotni val, na poziv jedne pizzerije uz Ulicu od Puča, imali smo žurnu intervenciju zbog gošće iz SAD, stare oko 55 godina. Bilo joj je slabo uslijed vrućine, a ispostavilo se kako doslovce nije ništa jela te da je uz to bila i žedna, odnosno da je potpuno dehidrirala. Znači, taj dan od jutra do 15 sati, odnosno od prethodne noći te cijeli taj dan do popodneva uopće nije pila vodu niti je bilo što jela! Tresla se od iscrpljenosti, osjećala je trnce u rukama i nogama te, premda nije bolovala od neke kronične bolesti, imala je snažni osjećaj panike. Nije bila svjesna što joj se događa, ali smo na kraju sve pozitivno riješili nakon što smo uz nju bili i pazili je, skoro 45 minuta hladeći je ledom, te smo pošli po kolica u Knežev dvor i odveli je do broda, odnosno kruzera s kojim je došla u Grad- prisjetila se Lana. No, slično je iskustvo imala i Mara:

image

Mara Kakarigji i Lana Cvjetović ispred Sv.Klare

Ahmet Kalajdžić/

-Sjećam se kako sam jedan dan bila dežurna ispred Sponze kad nam je stigao poziv iz Hitne pomoći. Javili su nam kako su upravo dobili dojavu iz Antuninske ulice gdje se nalazila sredovječna žena kojoj je bilo slabo, stara nešto više od 40 godina. Radilo se o Britanki- putnici s kruzera koja je na Stradunu izgubila svijest, ali je muž brzo reagirao i odveo je do prvog kafića da se osvježi. Ubrzo smo i mi stigli i pružili prvu medicinsku pomoć te je na kolicima odveli do Pila gdje su je čekala, u međuvremenu pristigla, kola Hitne pomoći. Sve se odigralo brzo i pravodobno, tako da nije bilo neželjenih posljedica.

Srpanj s ukupno 573 intervencije

Još je konkretnija zamjenica ravnatelja dubrovačkog Crvenog križa Katija Damjanović koja ističe da se 498 intervencija dežurnih aktivista Crvenog križa u srpnju odnosi samo na punktove izvan plaža:- Točno je, odradili su lavovski posao u srpnju kad je s plaćama bilo 573 intervencija. Aktivnosti u kolovozu se još zbrajaju, a najveći izazov za pružatelje prve pomoći su uganuća zglobova, ubodi ježeva ili insekata, rane na rukama i nogama, a početkom srpnja posebno i opekline od meduza na Lokrumu. Blo je glavobolja, sunčanica, opće slabosti i grčeva, ali i spašavanja od mogućeg utapanja. Zajedno s plažama, na svih deset punktova angažirano je ukupno 35 osoba. Punkotvi u povijesnoj jezgri su Sponza, Sv.Klara, Sv.Ivan i Minčeta, dva mjesta na Lokrumu te plaže Mandrač, Štikovica, Belevue i Danče. Na plažama će se dežurati do 15.rujna a unutar zidina i na Lokrumu do kraja kolovoza. Daleko je najviše intervencija sa strancima jer naši ljudi poznaju teren i vrijeme, cijepljeni su na vrućine i više se paze. Od stranih gostiju ovi koji su odsjeli u gradu relativno se aklimatiziraju dok ovi koji dolaze s kruzerima, uslijed brzog obilaska Grada brže i dehidriraju.

03. svibanj 2024 05:34