StoryEditorOCM
Dubrovnikstroašno

Ruganje i sezona ‘pljuvačine‘ po Gradu krenula je s prvim kuferima. Đelozija ili interes?

Piše Anton Hauswitschka
15. svibnja 2024. - 11:52

S prvim kuferom koji je sletio na Čilipe, tradicionalno, započela je i sezona ‘pljuvačine‘ po Dubrovniku i Dubrovčanima. Objavljuju se računi kave ispijene na samom Stradunu, noćenja u apartmanu, pizze, sladoleda... Cijena koje jednako kao i Zagrepčani, Nijemci ili Britanci, plaćaju i Dubrovčani koji bi voljeli da se s istim žarom objavljuju i cijene jaja, povrća i voća iz dubrovačkih trgovina nacionalnih trgovačkih lanaca. I uspoređuju s recimo zagrebačkim, osječkim ili riječkim. 

Voljeli bi Dubrovčani i da je, kada već njihov grad razapinju na križ kao najskuplji u Hrvatskoj, a njih kao najbogatije Hrvate, adresa najveće prosječne plaće u Dubrovniku, a ne u Zagrebu. Možda bi onda i oni mogli priuštiti ‘skijaški tjedan‘ u austrijskim Alpama, avionsku kartu kada moraju dijete odvesti na liječenje u Zagreb i 1500 eura za apartman usred zime kako bili uz njega sedam dana dok se liječi. 

Najnoviji uradak na Tik Toku pustila je Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, naša poznata glumica Gloria Dubelj. ‘A tko će kome, ako ne svoj svome‘, rekli bi u narodu. U stilu stand up komičara, naša Gloria i njezina kolegica, glumica Iva Šimić Šakoronja pokušale su na humorističan način dočarati dokonost dviju Dubrovkinja koje, zaradivši ‘samo‘ 400 tisuća eura nisu zadovoljne turističkim sezonom. 

 

Ovo je stroašno, zaradile smo samo 400.000 eura, slaba je ovo sezona!

 

Ako nitko drugi, onda baš naša Gloria zna da nemaju svi Dubrovčani apartmane, a da oni koji ih imaju desetke pa zarađuju tih 400 tisuća eura nisu iz Grada. Zna naša Gloria da njezini Dubrovčani rade i kao smetlištari, prodavači u trgovinama, kao šalterski službenici, konobari, kuhari....  Da rade i kao glumci. Ali za koliko? Da uz svoj posao dodatno iznajmljuju sobu ili taksiraju, kako bi mogli priuštiti normalan život u najskupljem gradu Hrvatske. Rade, iznajmljuju, zarađuju. Ne kradu, ne varaju. I svi, kao i njezine dvije imaginarne dokone Dubrovkinje plaćaju poreze i prireze, pune državni i gradski proračun iz kojih se financiraju i Dubrovačke ljetne igre. Iste one na kojima nastupaju naša Gloria i njezina frendica Iva, a nekako sumnjam da je njihov angažman volonterski. 

Ma da ne bi bilo bilo kakve zabune, nisu su se Dubrovčani naljutili na svoju Gloriu. Pogledali su zagrebačku inačicu Mare i Kate i od srca se nasmijali na svoj račun, ali kako bi rekli Konavljani, ‘što je nogo, nogo je‘.

 

22. svibanj 2024 17:24