StoryEditorOCM
DubrovnikŠilok ih nije spriječio

Ronilački klub Dubrovnik uspješno proveo Zelenu čistku: s morskog dna Jakljana izvukli stotinjak kilograma otpada

Piše DV
25. rujna 2022. - 15:34

Ronilački klub Dubrovnik usprkos (ne)vremenu uspješno je priveo kraju Eko akciju Jakljan 2022 u sklopu akcije Zelena čistka.

Organizatori akcije su Upravni odjel za urbanizam prostorno planiranje i zaštitu okoliša grada Dubrovnika i Ronilački klub Dubrovnik uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika I tvrtke Renesansa d.o.o. 16 članova RK Dubrovnik usprkos jakom jugu izvadilo je sa morskog dna uvale Jakljan stotinjak kilograma raznog otpada gumenjakom odvela do obližnje Luke Šipanske i deponirala za to predviđeno odlagalište.

image
Rk Dubrovnik/

- RK Dubrovnik će I u budućnosti češće obilaziti ovaj otok jer  smo se uvjerili da je morsko dno prepuno stranih tijela I otpada koje ne pripadaju moru. Ako znamo da dno Jadranskog mora prekrivaju, primjerice, 2,63 plastična predmeta po hektaru, a znajući koliko je vremena potrebno za razgradnju raznovrsnog otpada, jasno je zašto su potrebne ovakve akcije čišćenja. Primjerice, za razgradnju opuška cigarete potrebno je deset godina, plastične vrećice dvadeset, a dječje pelene čak više od 450 godina. Nastavljamo i dalje u našim naporima da očistimo morsko dno od raznovrsnog smeća čak nas ni jako jugo ne može spriječiti, poručili su članovi RK Dubrovnik.

27. travanj 2024 17:06