StoryEditorOCM
DubrovnikSTUDENTSKI STANDARD

Roditelji redovitih studenata se pitaju, hoće li poskupjeti menza i dom? Predsjednica Studentskog zbora: Uvjetovat ćemo minimalno povećanje cijena

Piše Maja Rilović Koprivec
22. travnja 2022. - 19:14

Hoće li poskupljenje cijena namirnica i energenata  utjecati i na studentski standard, odnosno hoće li poskupjeti hrana u menzi i smještaj u studentskom domu? To su pitanja koja se ovih dana pitaju roditelji redovitih studenata. Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica kaže kako hrana u dubrovačkoj menzi još neće poskupjeti, no da su cijene namirnica koje kupuju  porasle. Hoće li biti poskupljenja hrane i smještaja, odgovara, znat će tek za mjesec, dva.

 Izvjesno je međutim da će ova akademska godina završiti bez poskupljenja koje inače određuje država sukladno pravilnicima koji propisuju uvjete i načine ostvarivanja studentskih prava pa i prehrane. Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, naime, tek je u izradi.

image

Studentski dom Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Antonela Đuraš, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku, kaže kako se o povećanju cijene studentske prehrane još službeno ne razgovara. -  Poznato mi je preko Hrvatskog studentskog zbora kako će povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja raspravljati o Pravilniku o prehrani,  pa sve ovisi o Ministarstvu što će se odlučiti o cijeni prehrane jer niti jedan Studentski centar to ne odlučuje  sam za sebe.  Ne znamo niti  hoće li se do početka iduće akademske godine stići napraviti novi Pravilnik i hoće li on proći potrebne  procedure, no naš Zbor će se sigurno zalagati da studentima ide minimalno povećanje cijene prehrane. Dođe li do poskupljenja , vjerujem da će i Hrvatski studentski zbor uvjetovati minimalno povećanje.   No  to su još teme o kojima se za sada  ne razgovara – navodi predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku. 

image

Studentski dom Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Povjerenstvo za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata čine predstavnici Zajednice studentskih centara, Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, Vijeća Veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, Hrvatski studentski zbor, Zajednica te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Oni trebaju povesti računa o tome da se novim pravilnikom u izračun novih cijena prehrane  uza sve varijable, ubuduće uključi i izračun u eurima.

 

 

26. travanj 2024 09:46