StoryEditorOCM
DubrovnikPOSKUPILA MUZIČKA

Roditelji bijesni: Nije zbog inflacije, nego nas hoće ‘oderati‘! Ravnatelj Čagalj: Nema drugoga načina, prošle godine od Županije nismo dobili ništa

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
29. rujna 2023. - 07:31

U ožujku ove godine novoimenovani ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dario Čagalj najavio je poskupljenje školarine. U izjavi za Dubrovački vjesnik nije naveo koliko će biti to povećanje u odnosu na dotadašnjih 1650 kuna godišnje, a kao argument je iznio sljedeće: ‘Sve je poskupjelo, pa zašto ne bi i Glazbena škola na kraju krajeva? Rashodi su nam ogromni, zgrada je starija, treba je grijati zimi, ljeti hladiti, održavati, pituravati...‘.

‘TAJ JE IZNOS NIŠTA‘

Dvadesetak dana nakon početka nastave u rujnu, roditelji su saznali i koliko je to poskupljenje - sa 165 na 30 eura odnosno 226 kuna mjesečno, dok je najam instrumenta (onome tko treba najam) sa 70 kuna mjesečno poskupio na 15 eura, odnosno na 113 kuna. S obzirom da se školarina plaća 10 mjeseci u godini, to je, s najmom instrumenta, godišnje poskupljenje veće od 1000 kuna!

- To nije stvar inflacije, nego da se ‘oderu‘ roditelji - mišljenja su naši sugovornici, roditelji koji su revoltirani ovim poskupljenjem. Dosta im je već svih drugih ‘harača‘, da bi im onda još i škola poskupila usluge koje su svakako financirane iz proračuna. Naime, ovu školu financira njezin osnivač, Dubrovačko-neretvanska županija, a tim iznosom, po svemu izrečenom, ni ravnatelj škole nije zadovoljan:

image

Dario Čagalj, ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Tonci Plazibat/Cropix

- Naša škola ima 600 đaka i imamo ogromne potrebe za održavanje škole, a to ne prati ni Ministarstvo ni Županija. Svatko nam da na kapaljku, a školu treba i grijati i hladiti i pituravati, gletovati, nabavljati potrošni materijal za instrumente... Taj iznos je još uvijek ništa u usporedbi sa sportskim aktivnostima. U nas djeca imaju solfeggio i instrument, a kasnije još komornu i teoriju. Ispada ispod 2 eura jedan sat.

Zašto su tek sad roditelji saznali za poskupljenje?

- To je tek doneseno preko ljeta na Školskom odboru. Jesu li mogli znati prije, mogli su, ali nisam o tome razmišljao. Odluka je donesena takva, a taj iznos je smiješan u odnosu na ono što djeca dobijaju - ističe Čagalj.

ZAŠTO UVIJEK PREKO LEĐA RODITELJA?

Na pitanje čime opravdavaju ovo poskupljenje, s obzirom da je riječ o školi koja se financira proračunskim sredstvima, ravnatelj Čagalj povukao je paralelu s Vaterpolskim klubom Jug ‘koji je stavio svoj iznos‘, a isto tako i ‘škole za ples i bilo koje sportske aktivnosti, sve se plaća, a nitko ne pita možemo li mi to‘. No, ipak ostaje naše pitanje ‘Zašto uvijek preko leđa roditelja‘?

Je li se moglo to riješiti na drugi način?

- Nema drugoga načina. Prošle godine od Županije nismo dobili ništa. Imali su tri velika projekta i svi novci su raspoređeni na njih, a mi nismo dobili ništa - govori Čagalj. - Rekli su da će ove godine računati na nas kad se bude radio proračun. Ne možemo funkcionirati na osnovu rekla-kazala, školu moramo održavati. U situaciji sam da mi dođu zaposlenici i kažu ‘ne radi klima‘, a prozori su nam na školi od osamdesete godine. Ali, opet kažem, iz perspektive roditelja mislim da je ovo smiješno u odnosu na sve drugo što se plaća.

image

Umjetnička škola Luke Sorkočevića Dubrovnik

Hrt/

Nekome jest, ali ima i onih koji možda nisu u mogućnosti platiti sva ta poskupljenja...

- Ali u nas školarina nije skuplja od bilo koje škole u Hrvatskoj. Imamo budžet koji imamo i moramo s njim odraditi cijelu školsku godinu, a nitko nas ne pita kako. Ako nam netko nešto i da, to je sve sitno. Slažem se da možda ima roditelja kojima je 30 eura za školarinu puno i nisu to u mogućnosti platiti. Ali mi imamo Školski odbor koji, za nekoga tko ima loš socijalni status, može odlučiti da ne plaća školarinu. Isto to vrijedi i za izuzetno nadarenu djecu - zaključio je Dario Čagalj.

Odgovor na upit Županiji o poskupljenju školarine objavit ćemo čim ga dobijemo

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Dario Čagalj, regirao na naš tekst.

Ispravak objavljujemo u cijelosti:

"Nisam očekivao da ćete članak iznesen na portalu dubrovačkog vjesnika od 29.09. usmjeriti protiv Škole, Županije ili mene osobno kao što sam stekao dojam. Obavljeni telefonski razgovor sam okarakterizirao kao razgovor roditelja našeg učenika i mene osobno a ne kao službeni razgovor s novinarom.

Točno je da je participacija povećana ali odluku nismo donijeli preko noći već nakon niza obavljenih razgovora sa svim relevantnim subjektima (roditelji, škole, profesori) ali nije točno da nas županija ne podržava kako financijski tako i u svakom drugom obliku već sam samo naglasio da prošlu godinu nismo dobili sredstva za investicijsko održavanje zbog preusmjeravanja istih u tri kapitalna projekta dok nam sredstva za materijalne i financijske rashode Dubrovačko -neretvanska redovito uplaćuje. Da su nam ista nedostatna i da se moramo snalaziti je neupitno što ne znači da nam je cilj povećavati budžet isključivo preko leđa roditelja ali i roditelji moraju doprinositi kvaliteti realizacije nastave a jedan od načina je i participacija. Osim toga nitko od roditelja nije imao primjedbu na visinu participacije niti se žalio u a imali smo i Vijeće roditelja preko koje smo i upoznali s razlozima navedene odluke te smo ih upoznali sa svim potrebama škole kao i razlozima za povećanje participacije. Moramo imati na umu da i pojedini roditelji očekuju previše od škole koja nije obavezna već izborna te da su instrumenti skupi kao i redovito održavanje istih pa stoga moraju biti svjesni da moraju u tome i participirati. Osim toga škola sudjeluje i u troškovima natjecanja, koncerata, izložbi, seminara za učenike, stručnih skupova za nastavnike, najma za dvije dodatne dvorane za potrebe baleta i tjelesne kulture... Sama lokacija škole zahtjeva i uslugu dostave koja također dodatno opterećuje naš buđet a da ne spominjem da smo zaštićeni spomenik kulture te za sve radove moramo tražiti dodatne suglasnosti.

Mislim da naslov kao što je „ Roditelji bijesni“ te izrazi poput „Oderati“, „Harač“ nisu primjereni pa Vas molimo da ubuduće ne radite na osobnoj promidžbi preko roditelja i svih koji prate rad i rezultate naše škole već da iste roditelje uputite na školu koja je uvijek izlazila u susret učenicima koji nisu imali mogućnost plaćanja participacije za što i postoji pravilnik po kojem mogu biti oslobođeni u potpunosti ili djelomično uz odgovarajuću dokumentaciju kao prilog molbi.

Na kraju se ispričavam svima koji se moraju opravdavati zbog navedenog članka i napominjem, više neću odgovarati na slične članke jer smatramo da nema potrebe komunicirati na način koji ne doprinosi ugledu i napretku naše škole iza koje su veliki uspjesi i rezultati a za sve slične upite postoji Vijeće roditelja Nastavničko vijeće i Školski odbor", stoji u reagiranju ravnatelja Daria Čaglja.

U nastavku polemike o povećanju školarine Umjetničke škole Luke Sorkočevića, objavljujemo odgovor naše novinarke Dubravke Marijanović Ladašić na ispravak koji nam je poslao ravnatelj Dario Čagalj. Odgovor objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ravnatelju Čagalj,

da i ja uputim Vama ispravak Vaših navoda i odmah prijeđem na stvar - Vijeće roditelja nije bilo upoznato s poskupljenjem školarine prije početka nastave. Upoznati s tom odlukom nisu bili ni roditelji. Prebacili ste cijelu odgovornost za poskupljenje na Školski odbor i rekli mi u svojoj izjavi ‘odluka je donesena takva kakva je donesena, i mislim da je iznos smiješan s obzirom na to što djeca dobijaju‘. Tu Vašu rečenicu nisam ni uvrstila u tekst. Prema mojim informacijama, donijeli ste odluku o poskupljenju školarine bez znanja Županije, od koje još čekam odgovor na moj upit od 28. rujna na ovu temu.  

Rečenica iz Vašeg reagiranja ‘odluku nismo donijeli preko noći već nakon niza obavljenih razgovora sa svim relevantnim subjektima (roditelji, škole, profesori)‘ - apsolutna je neistina. Majka sam djeteta koje ide u Vašu školu i nisam imala pojma o poskupljenju do prvog roditeljskog sastanka koji je održan nakon početka školske godine.

Kažete u svom reagiranju da ste ‘okarakterizirali naš razgovor kao razgovor roditelja vašeg učenika i Vas osobno‘. Nemam običaj iz redakcije zvati nepoznate ljude i neobavezno razgovarati. Imam svjedoke koji će rado potvrditi da ne govorite istinu kad tvrdite da niste znali da razgovarate s novinarkom jer sam Vam se prilikom poziva tako predstavila. Usput sam u razgovoru napomenula ‘da sam i roditelj djeteta koje ide u Muzičku školu‘, ali Vi ste to ionako već znali.

Čak i  da sam Vas nazvala kao roditelj, ove informacije imam pravo iznijeti javno. Mene osobno nije uznemirilo poskupljenje s 22 na 30 eura školarine jer smatram da mi dijete puno dobiva od sjajnih profesora u Vašoj školi, što sam Vam u razgovoru i napomenula. Nazvala sam Vas zbog roditelja koji su nezadovoljni tom odlukom i imaju na to pravo.  

Možda ste se nadali, kad ste me u uvodu pitali možemo li prijeći na ‘ti‘, da neću objaviti ono što ste mi službeno izjavili. Ja Vam tako ne funkcioniram.

Tvrdite u svom reagiranju da ‘nije točno da vas županija ne podržava kako financijski tako i u svakom drugom obliku‘. Ni ta Vaša izjava nije istinita. Rekli ste - citiram - ‘naša škola ima 600 đaka i imamo ogromne potrebe za održavanjem škole, nas tu ne prati ni Ministarstvo ni Županija, svi davaju na kapaljku‘. Ni tu rečenicu nisam uvrstila u tekst. Dodali ste još neka nagađanja o privatizaciji ovakvih škola u budućnosti, ali to je neka druga tema. Meni je, i kao roditelju i kao novinaru, uistinu smiješno Vaše nabrajanje svih troškova ‘kojih roditelji moraju biti svjesni‘, kao da je financiranje škole obveza roditelja i kao da je već privatizirana, a Vi ste njezin vlasnik. To si možete dozvoliti jednog dana kad budete imali privatnu školu.  

Voljela bih i da izreknete javno tko se to sve ‘mora opravdavati zbog mog članka‘ i zašto, jer jedini koji mi pada na pamet da to mora ste Vi. Ugledu i napretku Vaše škole svojim sam tekstovima pridonijela više puta, a jeste li Vi, ostavljam nekom upućenijem na procjenu.  

I na kraju još nešto - reći ću u Vašem stilu i konačno prijeći na ‘ti‘ - ‘đes bio dosad?‘ Tekst ‘zbog kojeg se morate opravdavati‘ objavljen je 29. rujna, a Vi se na njega očitujete 12 dana kasnije. ‘Kasno paljenje‘ nije se dogodilo slučajno. Uskoro će biti jasno i zašto."

S poštovanjem,

Dubravka Marjanović Ladašić

Dubrovački vjesnik

 

14. lipanj 2024 09:06