StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO SE DOGAĐA?

Roditelj upozorio na situaciju u otočnoj školi: Malim Mljećanima nema tko donijeti marendu ni predavati Matematiku! Ravnateljica ističe kako se snalaze kako znaju, a ima podršku kolega...

Piše Ahmet Kalajdžić
30. rujna 2023. - 12:01

- Situacija u Osnovnoj školi Mljet je više nego ozbiljna, ravnateljica ne radi svoj posao i mi šutit’ više ne možemo. Ne znamo tko štiti i drži na funkciji ravnateljicu: Županja, načelnik Općine, Ministarstvo? Svi su jako dobro upoznati sa stanjem u školi, a ispaštaju najmlađi. Od početka školske godine djeca nemaju Matematiku i Talijanski, učiteljice razredne nastave i glazbenog su na bolovanju i nema zamjene, nemaju marendu kao ostala djeca u državi, a povrh svega razrednica zaboravi u Prapratnom djecu i reče im da se sama vrate doma. Zna li župan što se događa i zašto nije reagirao na pritužbe? Škola ima oko 60 djece, sastaje li se uopće Školski odbor? Zašto ravnateljica tu ne progovori o problemima? U njezinu mandatu socijalno ugroženo dijete uspije past’ godinu za online nastave, dio je učitelja u školu donijelo frustracije od doma, od šestero djece u jednom razredu troje padaju iz uvijek ista dva predmeta jer “ništa ne znaju”. Zašto se to dozvoljava, kako učitelj svoj školski sat može provesti u uredu ravnateljice i očekivat da djeca nešto znaju? Svi su upoznati, a nitko ne reagira niti šalje kontrole. Učitelji s kraja riejtko dolaze jer u Prapratnom ocijene da se, možda, brod neće isti dan vratiti, a ravnateljica izbivanje podržava jer je u školskom odboru svaki glas bitan.

Nikako do kadra

Isječak je to iz pisma ogorčenog mljetskog roditelja. O sadržaju smo pitali sve prozvane, no načelnik Đivo Market i Ministarstvo prosvjete još nisu odgovorili. Iz Ureda župana Nikole Dobroslavića poručuju kako su upoznati sa stanjem u školi jer učestalo primaju mailove od jednog roditelja te su Agencija za odgoj i obrazovanje i nadležna Prosvjetna inspekcija ovoga ljeta provele stručno-pedagoški nadzor, prvo na daljinu, a potom i u samoj školi koja je dobila upute i prijedlog mjera na daljnje postupanje. Ravnateljica je izvijestila nadležno Povjerenstvo za viškove i manjkove zaposlenika u osnovnim školama o nedostatku stručnog kadra u svojoj ustanovi, ali nažalost u cijeloj državi, pa i našoj županiji i OŠ Mljet nedostaje djelatnika iz odgojno-obrazovnog rada:

- Svaka škola samostalno provodi postupak nabave i organizacije školske prehrane. Svjesni smo izazova i poteškoća s kojima se škole susreću u pronalasku dobavljača za školsku prehranu od 1,3 € po učeniku, pogotovo u manjim ruralnim sredinama i otočnim područjima, ali su sve ostale osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska Županija, njih 24 riješile pitanje obroka pa vjerujemo kako će i OŠ Mljet u suradnji s čelnicima lokalne samouprave pronaći rješenje. Kao osnivač ne možemo rješavati tekuće probleme, za to postoje ravnatelji kojima je nadležan Školski odbor od sedam članova od kojih su troje predstavnici osnivača - odgovor je Županije.

Ravnateljica OŠ Mljet Sanja Lazo pak drži da se autor pisma lažno predstavio. Kaže kako od kolega ima profesionalnu podršku i već četiri godine vrlo dobro surađuje, a u situaciji nedostatka učitelja/ica kolege “uskaču”, izvode nastavu i pomažu joj:

- Školska je godina, nažalost počela bez dijela učitelja, a na razloge kao ravnateljica ne mogu utjecati. Nažalost, trenutačno nema nedostajućeg kadra. Svi kandidati brzo odustanu kad čuju da se radi o otoku, većini to ne odgovara jer imaju obitelj i teško im je putovati. Do 30. lipnja 2023. smo prijavili potrebu za učiteljem matematike i stručnim suradnikom psihologom i nakon sastanka Zajedničkog povjerenstva za viškove i manjkove 28. kolovoza OŠ Mljet je raspisala natječaj, do završetka natječaja kontaktirala sam Zavode za zapošljavanje u Pločama, Metkoviću i Dubrovniku, razgovarala s ravnateljima ali do 14.rujna matematike nisam pronašla učitelja. Natječaj je završio s jednom prijavom za učitelja matematike i jednom prijavom za stručnog suradnika psihologa. Sukladno zakonu, od Školskog odbora zatražena je suglasnost za zapošljavanje učiteljice matematike koja se javila na natječaj 20. rujna. Tri od sedam članova Odbora dali su suglasnost za zapošljavanje, dok se ostala četiri člana nisu suglasila sa zapošljavanjem prijavljene kandidatkinje. To je profesorica matematike koja je od 2019. bila zaposlena u školi i tijekom rada, u zadnje četiri godine popularizirala matematiku. Dvoje učenika uz njezino mentorstvo je sudjelovalo na najvećem međunarodnom natjecanju Klokan i dobilo nagrade. Prva je s učenicima počela raditi Matematičku ligu na koju se prošle školske godine od 29 učenika prijavilo njih 10. Tad su prvi put u povijesti škole učenici sudjelovali na županijskim natjecanjima iz matematike te osvojili 2. i 9. mjesto. Kod talentiranih učenika osmog razreda lani je potakla ambiciju i troje je upisalo Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Za Dan učitelja od učenika je izabrana za najbolju učiteljicu - priča rezignirano i otkriva kako će se natječaj za to mjesto ponoviti:

’Nestručno’ osoblje

- Snalazimo se s nastavom koju nestručno izvodi vjeroučitelj, učitelj informatike i tjelesnog, učiteljica engleskog, tehničkog i hrvatskog te ja. Školski odbor se suglasio za zapošljavanje stručnog suradnika te je s kolegicom sklopljen ugovor o radu na pet mjeseci jer je kolegica nestručna, tj. po struci pedagog. Na burzi rada nema učitelja glazbenog a zamjenu sam našla preko kolega ravnatelja jer ta kolegica radi u još dvije škole. Upravo je zatvorila bolovanje i nastavljamo redovnu nastavu. Učiteljica talijanskog je na porodiljnom dopustu i lani ju je mijenjala kolegica koja je upravo našla novo radno mjesto. U školi je 17 učitelja od kojih šest putuje iz Metkovića i Dubrovačkog primorja, a u budućnosti će kolege-putnici biti jedini način popune kadra. Natječaj za učitelje hrvatskog, talijanskog i razredne nastave upravo je raspisan - kaže Lazo.

Propao plan sa supermarketom

O prehrani učenika navodi da se lani snašla s lokalnim supermarketom, isključivo stoga što je trgovkinja bila majka naše učenice:

-Nažalost, prije tri mjeseca je tragično preminula a poslovođa trgovine kaže kako ove godine ne mogu raditi marende učenicima jer nema dovoljno zaposlenih. Tako je i s drugim otočnim supermarketom, a svi ugostitelja su odbili ponudu za spravljanje marendi te je kao rješenje predloženo zapošljavanje osobe na ugovor o djelu. Ipak, nakon neformalnih razgovora s mogućim kandidatima, nisam uspjela naći osobu koja bi preuzela pripremu i dostavu marendi.

06. svibanj 2024 03:34