StoryEditorOCM
Dubrovnikinteraktivni alat

Riješeno 68 posto pristiglih prijava na Dubrovačko oko tijekom siječnja i veljače

Piše DV
8. ožujka 2024. - 11:11

Tijekom siječnja i veljače pristiglo je ukupno 217 prijava na Dubrovačko oko,  interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima kojim je olakšano rješavanje manjih komunalnih problema. Od 186 prijava koju su u nadležnosti Grada Dubrovnika, do danas je riješeno ukupno 126 prijava (68%), dok su preostale 62 prijave u postupku rješavanja. Na platformu je pristiglo i dodatnih 30 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima, pišu iz Grada Dubrovnika.

 

Vrijedi istaknuti da je 9 prijava koje su se odnosile na postavljanje nove rasvjete, klupa, stupića i rukohvata proslijeđene su gradskim kotarima na uvid. Naime, predmetni zahtjevi moraju se tražiti preko gradskog kotara, a oni će dalje, ovisno o prioritetima, uputiti zahtjev nadležnom Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu. Dodatnih 28 prijava nije objavljeno jer se radilo o ponovljenim ili novim prijavama koje ukazuju na isti problem, dok je 1 prijava odbijena zbog nejasne lokacije, stoga se pozivaju građani da u svojim prijavama što preciznije opišu lokaciju ili napišu točnu adresu kako bi se u najkraćem roku moglo pristupiti rješavanju problema.

 

Građani su najviše prijavljivali kvarove javne rasvjete (20) i kršenje komunalnog reda (18),  dok se manji broj prijava odnosio na sanaciju prometnih površina (13),  neuredan okoliš (10), čistoću javnih površina (9), te kontejnere/kante (7). Osim toga, trenutno je obrađena i 31 prijava od prošle godine koje su zahtijevale dulji vremenski rok za rješavanje.

 

Na platformu je pristiglo ukupno 16 prijava nepropisnog parkiranja, no građani se ponovno pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju kontaktiraju direktno prometno redarstvo na broj 099 882 730 ili Postaju prometne policije Dubrovnik na broj 020/443 666, kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problema. Naime, sukladno Prekršajnom zakonu, da bi se mogao pokrenuti prekršajni postupak, uz sve podatke o počinitelju prekršaja, ovlašteni tužitelj je dužan utvrditi točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja. Bez izlaska na mjesto počinjenja prekršaja, prometni redar ove podatke ne može utvrditi na osnovu dostavljene fotografije građanina. Da bi se takva fotografija mogla koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku, bilo bi potrebno dokazati da je pribavljena na zakonit način, točno vrijeme kada je nastala, te posebno, u sadašnje vrijeme napredne informatičke tehnologije, da li se radi o originalnoj fotografiji.  

 

Podsjetimo, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima koji je pokrenut 2016. godine. Kako bi omogućio što neposredniji kontakt i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja Grad je, uz Dubrovačko oko, formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima, što omogućuje brži protok informacija i bržu realizaciju sitnih popravaka.

03. svibanj 2024 12:05