StoryEditorOCM
DubrovnikOvaj nije iz menze

Ribolovcima je dobro poznata, ali ni njima u ovakvoj ‘metraži‘: Grdosija iz Jadrana vrlo je plaho noćno biće, a stručnjacima je prava enigma

Piše DV
11. studenog 2022. - 11:52

Veliki morski crv, znanstvenog naziva Eunice roussaei, najveći je među "crvima", stručno mnogočetinašima, koji žive u Sredozemnom moru. U literaturi se navodi kako je u Francuskoj ulovljen primjerak dužine 6 metara. To ga ujedno čini i jednim od najdužih bentoskih beskralješnjaka. Živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plah. Može se vidjeti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim osjeti opasnost u tren se povuče natrag u rupu.

Ribolovcima je dobro poznat jer je jedan od najboljih, a za neke i najbolji, mamac za lov ribe udicom. Lovi se tzv. trapulama (lovkama koje rade na principu mišolovke), ali samo "iskusno oko" zna prepoznati "rupu od crva".

image

Morski crv čest je stanovnik Jadrana, ali ovakav se ne pamti

Institut za oceanografiju i ribarstvo

Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta!

Kako bi se sagledao utjecaj lova ali i dobila nova saznanja o biologiji velikog crva, Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt njegovog praćenja, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Pozivamo vas da nam pomognete u istraživanju, na način da nam dojavite, ukoliko znate, na kojim je područjima u našem podmorju ova vrsta prisutna, a gdje je nema.

Nedavno nam je sportski ribolovac iz Splita, gospodin Doris Marinović, donirao velikog crva ulovljenog uz otok Čiovo, smatrajući kako se radi o posebno dugom primjerku. I zaista, bio je dug 3 metara, što ga čini do sada najdužim znanstveno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru, barem prema našim saznanjima.

02. svibanj 2024 08:45